Συνεργασία Δήμου Θέρμης – ΕΚΕΤΑ για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

Θεσσαλονίκη: Παρατείνεται η ισχύς των καρτών στάθμευσης μόνιμων κατοίκων
6 Δεκεμβρίου 2022
Ιωάννινα: Συμβάσεις για το Πράσινο Σημείο και αναπλάσεις στην παραλίμνιο
6 Δεκεμβρίου 2022
Show all

Συνεργασία Δήμου Θέρμης – ΕΚΕΤΑ για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

Η ανάπτυξη κοινών δράσεων και ενεργειών, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις τους, στοχεύει το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Δήμος Θέρμης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Το Μνημόνιο υπογράφηκε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 από τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τον διευθυντή της Κεντρικής Διεύθυνσης και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΕΤΑ, Δημήτριο Τζοβάρα.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι:

– Η συνεργασία των Υπευθύνων Ενεργειακών Υποδομών και Εγκαταστάσεων των δύο φορέων για το σχεδιασμό και το συντονισμό εφαρμογής των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το είδος κάθε εγκατάστασης.

– Η ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση για θέματα που αφορούν στο σχεδιασμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων των δύο φορέων και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας εφαρμογής του Μνημονίου συγκροτείται Ομάδα Εργασίας των δύο φορέων, μέλη της οποίας θα είναι, από πλευράς δήμου Θέρμης ο Χρήστος Πολύζος Υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων του δήμου και από πλευράς του ΕΚΕΤΑ η Ζωή Μπουτοπούλου, Ενεργειακά Υπεύθυνη ΕΚΕΤΑ.

Αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας θα είναι ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της υλοποίησης του εν λόγω Μνημονίου Συνεργασίας για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που προκύπτουν, η περαιτέρω ανάλυση αναγκών, η εξειδίκευση θεματικών αξόνων, καθώς και η εποπτεία της οργάνωσης και υλοποίησης των δράσεων.

Το ΕΚΕΤΑ, αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων ερευνητικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα, έχει μεταξύ άλλων ως στόχο τη συνεργασία με φορείς ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού προκειμένου να ενσωματώσει όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες που θεωρούνται καινοτόμες και αναγκαίες για την εναρμόνιση με τις αρχές βιώσιμης λειτουργίας και ανάπτυξης, και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος «ο δήμος μας έχει πολύ στενή συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ εδώ και πολύ καιρό και για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του δήμου εξελίσσεται σε μείζον, ειδικά αυτήν την περίοδο που το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά. Πέρα απ’ αυτό, ο δήμος Θέρμης έχει θέσει ως στόχο εδώ και καιρό, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του, με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προγραμματισμού του στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Η επέκταση της συνεργασίας μας με το ΕΚΕΤΑ θα μας βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων».

Παρόντες κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ήταν η γενική γραμματέας του δήμου Θέρμης Εύη Λάππα και ο υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων του δήμου Χρήστος Πολύζος.