Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Πρόγραμμα “Άθληση για όλους”

Ασφαλής, «πράσινος», «έξυπνος» ο 10ος Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα
31 Αυγούστου 2021
Δήμος Αιγιαλείας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις ζημιών σε πυρόπληκτες περιοχές
31 Αυγούστου 2021
Show all

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Πρόγραμμα “Άθληση για όλους”

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Πρόγραμμα “Άθληση για όλους”

Στις 13/08/2021 με επιστολή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης (αριθ. πρωτ. 388930) γνωστοποίησε σε όλους τους Δήμους ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) δεν θα συμμετάσχει οικονομικά την περίοδο 2021-22, στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) που χρόνια τώρα αποτελούν βασικό πυλώνα μαζικού αθλητισμού στη χώρας μας.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βύρωνα σχολιάζει την παραπάνω εξέλιξη ως εξής: “Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η διακοπή της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους δεν αφορά «τον ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωσή τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, αλλά την κατάργηση τους για την ερχόμενη περίοδο. Πρακτικά, λοιπόν η απόφαση αυτή σημαίνει, ότι:
• Οι πολίτες (όλων των ηλικιών) που συμμετείχαν στα δημοτικά προγράμματα άθλησης δεν θα έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα, αφού οι δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν γυμναστές από ίδιους πόρους, επομένως δεν θα γίνουν φέτος Προγράμματα Άθλησης για Όλους και οι ενδιαφερόμενοι θα στραφούν αναγκαστικά σε ιδιωτικά γυμναστήρια.
• Θα μείνουν άνεργοι 1.100 και πλέον Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής που απασχολούνταν στα προγράμματα αυτά των δήμων και μάλιστα ενημερώνονται για την απόφαση αυτή της ΓΓΑ μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υφιστάμενο Οργανωτικό Πλαίσιο Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους, ανασχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε στη διάρκεια της θητεία του σημερινού υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης (ΦΕΚ 461/Β΄/14.02.2020). Επομένως, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου, ανακοινώνεται στους Δήμους ότι πρέπει ουσιαστικά να διακόψουν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού.
«Η διακοπή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για όλους τους Δήμους», δήλωσε ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και συμπλήρωσε: «Σε μια περίοδο που η ενίσχυση των δήμων από την κεντρική διοίκηση είναι μια ανάγκη που όλοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται, αντί βοήθειας λαμβάνουμε κατάργηση επιτυχημένων προγραμμάτων που έδιναν τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να αθληθεί, μέσω των προγραμμάτων των Δήμων. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αιφνιδιαστικά και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που η μαζική άθληση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, είναι ζητούμενο. Καλούμε τον αρμόδιο υφυπουργό να επανεξετάσει αυτή την απόφαση, η οποία τελικά αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας και υπέρ των ιδιωτικών γυμναστηρίων, ειδικά σε μια περίοδο που το μέσο και κατώτερο οικογενειακό εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία».”