Συνεχώς δίπλα στην κοινωνία των πολιτών το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Πράσινο Κίνημα: Κινδυνεύει με ερημοποίηση το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας
18 Ιουνίου 2022
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Παρών στο 1ο Acharnes City Festival
20 Ιουνίου 2022
Show all

Συνεχώς δίπλα στην κοινωνία των πολιτών το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Παρέμβαση του Πράσινου Κινήματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας για τις ανεμογεννήτριες

Συνεχώς δίπλα στην κοινωνία των πολιτών το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ παρενέβη* στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για το ζήτημα των ανεμογεννητριών.

Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει την ολική κατάληψη και τη φύτευση του Ελικώνα με τις γιγάντιες αιολικές  «φαραωνικές» εγκαταστάσεις και τη μετατροπή του σε ένα απέραντο βιομηχανικό τοπίο. Τα μεγέθη των (ύψος πύργου 101 μ και διάμετρο δρομέα 158μ)  γίνονται αντιληπτά αν τις αναφέρουμε ως προς το ύψος με τη φύτευση «60οροφων πολυκατοικιών στις κορυφογραμμές  του Ελικώνα των εννέα Μουσών, της Αγανίππης και της Ιπποκρήνης, του Ησιόδου , του Νάρκισσου , του Έρως  και του Απόλλωνα.

Το Πράσινο Κίνημα απαιτεί και αναμένει την αρνητική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην οποία και απευθύναμε την παρέμβαση που ακολουθεί και, φυσικά, αρνητική απόφαση από την αδειοδοτούσα αρχή, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και με δραματικό οικολογικό αποτύπωμα.

Για το Πράσινο Κίνημα το συγκεκριμένο έργο είναι «εγκληματικό» για την περιοχή του Ελικώνα και η υποβάθμισή της, αν υλοποιηθεί, θα είναι τεράστια. Εκτός από τη ριζική αλλαγή του τοπίου δημιουργεί μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Μιλάμε για μία περιοχή δάσους που σχηματίζεται από το είδος της  Κεφαλληνιακής Ελάτης με παρεμβάσεις που θα γίνουν για τις διανοίξεις των δρόμων πρόσβασης και των γηπέδων των ανεμογεννητριών, με τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος για τις βάσεις, με πυλώνες, που θα επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημά της και στη βιοποικιλότητα αλλά και πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής.

Έργα οδοποιίας με σύνολο 31 δρόμων  στον αριθμό, μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων σε δασικές εκτάσεις 270 στρέμματα δάσους της Κεφαλληνιακής Ελάτης, μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων και  με διαπλατύνσεις 10 μ., με εκσκαφές και επιχώσεις συνολικές των 500.000 και πάνω με περίπου 30 χιλιόμετρα τάφρου, στην οποία θα εγκατασταθούν τα καλώδια του εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου.

Το Πράσινο Κίνημα θέτει και μια νέα σημαντική παράμετρο προστασίας η οποία είναι της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά την «Αγία Σοφία της Ρούμελης». Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, ένα από τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μια γραφική πλαγιά στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ελικώνα, δίπλα στην αρχαία πόλη Στείρι και περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μνημείο με «εξαιρετική παγκόσμια αξία». Αποτελεί ένα μνημείο πρωτοφανούς  συνένωσης της αρχιτεκτονικής , σε πλήρη αρμονία με το τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Ελικώνα μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και μοναδικό μέρος στην Ελλάδα όπου σε συνδυασμό με φυσικό περιβάλλον δίνει άμεσα την αίσθηση ότι βρίσκεστε στην εποχή του Βυζαντίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπό το σύνθημα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά» αντιδρούν οι κάτοικοι, οι τοπικοί φορείς και οι τοπικές αρχές στα Άγραφα, Κοζάνη, Γρεβενά, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Ναύπακτο, Δράμα, Εύβοια, Τήνο, Νάξο, Ανδρο, Πάρο, Αμοργό, Ιεράπετρα Κρήτης κ.ά και τώρα της Βοιωτίας.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες που αναφερθήκαμε στην επικείμενη αιολική “σφαγή” της Βοιωτίας και  το Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό παροξυσμό και οι συλλογικότητες, σύλλογοι και ομάδες πολιτών  που αγωνίζονται σθεναρά για να μην καταστραφεί το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής σχεδιάζουν δυναμικές παρεμβάσεις ενημερωτικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ Δάσους στην Αρβανίτσα, που θα διεξαχθεί στις 15-17 Ιουλίου, αλλά και στο Town By The River Festival που θα διεξαχθεί στην πόλη της Λιβαδειάς στις 1-3 Ιουλίου τις οποίες και θα υποστηρίξουμε. Το Πράσινο Κίνημα θα είναι πάντα στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων των τοπικών συλλογικοτήτων».

Διαβάστε ΕΔΩ  την παρέμβαση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στο περιφερειακό Συμβούλιο.