ΣΥΠΑ: «Εργοδοτικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε έργο της Περιφέρειας»

Κοζάνη: Εκδήλωση για την ανάδειξη και διαπίστευση αρωματικών φαρμακευτικών φυτών
3 Οκτωβρίου 2023
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Ημέρα για δημιουργικό προβληματισμό
4 Οκτωβρίου 2023
Show all

ΣΥΠΑ: «Εργοδοτικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε έργο της Περιφέρειας»

ΣΥΠΑ: «Εργοδοτικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε έργο της Περιφέρειας»

«Άλλος ένας εργάτης δεν γύρισε χτες σπίτι του! Εργοδοτικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε έργο της Περιφέρειας», τονίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής για το χθεσινό εργατικό δυστύχημα και καλεί στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στην πλ. Κοραή στον Πειραιά, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για έγκλημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Νεκρός ανασύρθηκε χθες εργάτης που είχε εγκλωβιστεί σε φρεάτιο στον Πειραιά, στην οδό Πολυδεύκους, σε έργο που «εκτελούσε» η εταιρεία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. ως ανάδοχος μετά την σχετική δημοπράτηση και εργολαβική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, με τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ».

Οφείλουμε εκτός από τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του νεκρού εργάτη να θέσουμε και τα παρακάτω στοιχεία, ενώνοντας τη φωνή μας με όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους αύριο Τρίτη 3 Οκτώβρη το απόγευμα στις 19.00 στην πλατεία Κοραή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Για να φωνάξουμε όλοι μαζί δυνατά: Δεν πάει άλλο με το “πάμε και όπου βγει”. Δεν ανεχόμαστε να μην υπολογίζουν την ζωή μας μπροστά στα κέρδη τους. Τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς από την κυβέρνηση, την περιφέρεια, τους δήμους και την εργοδοσία.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΓΡΑΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε το έγκλημα αυτό όταν η εταιρεία στέλνει εργάτη να εκτελέσει εργασίες σε ένα παλιό φρεάτιο αποχέτευσης, χωρίς να έχει μελετήσει και εφαρμόσει μέτρα ασφάλειας, για το οποίο η ίδια στην από 12-4-2023 αίτησή της προς την Δ/νση Τεχνικών Έργων των Π.Ε. Πειραιά & Νήσων, με την οποία ζητούσε παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου κατά (6) μήνες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Όμως στην οδό Χαϊδαρίου, όπου και έχουν κατασκευασθεί με την παρούσα εργολαβία υδροσυλλογές για τα όμβρια και έχουν συνδεθεί στον υφιστάμενο συλλεκτήρα, διαπιστώθηκε ότι ο παλαιός αυτός ωοειδής συλλεκτήρας υπό τα στοιχεία Ω0,98*(2,10/2,05) εμφανίζει πολλές καταπτώσεις των τοιχωμάτων που αποτελούνται από παλαιά λιθοδομή, πράγμα που επιβεβαιώθηκε ανοίγοντας τα φρεάτια επίσκεψης αυτού από την οδό Γραβιάς μέχρι και την οδό Αγ. Διονυσίου, ενώ στην διασταύρωση της οδού Χαϊδαρίου με την οδό Πολυδεύκους, ο συλλεκτήρας αυτός επιπρόσθετα έχει τρυπηθεί από δύο μεταγενέστερα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ από σωλήνες Φ400mm και Φ250mm. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η διατομή αυτή του υφιστάμενου παλαιού συλλεκτήρα, ο οποίος χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, να μην επαρκεί για την παροχέτευση των ομβρίων κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και η περιοχή και οι παρακείμενες ιδιοκτησίες να πλημμυρίζουν».
Το ιστορικό και η ίδια η πορεία του έργου αναδεικνύει τον τραγικό τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα δημόσια έργα και γιατί φτάνουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, γιατί κάθε τόσο έχουμε καταστροφές.
Η υπ’ αριθμ. 1023/9-5-2023 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής (ΑΔΑ:ΡΞΚΠ7Λ7-495) έδωσε την 5η παράταση σε ένα έργο, που σε επίπεδο Περιφέρειας ξεκίνησε με την υπ’ αρ. 851/2019 (συνεδρ.18η /01-10-2019) (ΑΔΑ ΩΧΨΒ7Λ7-ΥΦΨ) απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής με την οποία εγκρίθηκε η κατάρτιση των όρων διακήρυξης και η δημοπράτηση του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ», προϋπολογισμού 15.000.000 € με το ΦΠΑ.

Είχαν προηγηθεί οι εγκρίσεις των μελετών του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με τις υπ’ αριθμ. 851/11-12-2017 και 880/17-12-2018 Αποφάσεις του, οι οποίες όμως ήταν τόσο «πλήρεις», που όπως όλες σχεδόν οι αναπλάσεις «κοιτάνε» τα πάνω-πάνω και για ουσιαστικά ζητήματα υποδομών δεν λένε κουβέντα… Έτσι μετά την κατακύρωση της σύμβασης (απόφαση ΟΕ 3019/3-12-2019) στην ΤΕΚΑΛ Α.Ε., με έκπτωση 54,07%!!!!, άρχισαν τα όργανα…. και τα αιτήματα για παρατάσεις (12-11-2020 κατέθεσε το 1ο αίτημα) γνωστοποιώντας μια σειρά από δυσκολίες, προβλήματα, αναγκαίες «αφανείς» εργασίες, χαρακτηρίζοντας την μελέτη ως «ανεφάρμοστη» κλπ.

Η ανάδοχος εταιρεία του έργου ακολούθησε την κλασσική μέθοδο των υπεργολάβων, των 2ων υπεργολάβων κλπ. Εργολάβοι, υπεργολάβοι, κι άλλοι υπεργολάβοι…, εκπτώσεις τεράστιες και για να βγουν τα κέρδη όλων αυτών οι εργάτες πληρώνουν με τη ζωή τους ή με το σακάτεμά τους.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών σε περιφέρειες (στο 50%) και δήμους, η οποία αξιοποιείται από τις διοικήσεις τους για να δίνουν μελέτες και έργα σε εργολάβους. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα που κράτος και περιφερειακές αρχές έχουν δημιουργήσει, εκτυλίσσεται η υπολειτουργία σημαντικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα όλο το πλέγμα των εργολαβιών, των αναθέσεων και εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων, ξετυλίγεται η δράση επιχειρηματικών ομίλων, οικοδομούνται και συντηρούνται μηχανισμοί παντός είδους.

Οφείλει να απαντήσει η Περιφερειακή Αρχή της ΝΔ καθώς και ο εκλεκτός του Μαξίμου νέος υποψήφιος περιφερειάρχης πώς με τους μετρημένους στα δάχτυλα μηχανικούς μπορεί να γίνεται επίβλεψη στα έργα, στους δρόμους, στις γέφυρες και τόσα άλλα;

Οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση πως με τους μετρημένους στα δάχτυλα επιθεωρητές του ΣΕΠΕ μπορεί να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία;

Τα ερωτήματα βέβαια είναι ρητορικά, γιατί η εξουσία των επιχειρηματιών που έχει επιβάλει το δίκιο των συμφερόντων της, έχει επιβάλλει και τους όρους δράσης της στους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων.

Φτάνει πια!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΣ – ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ & ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ

Όλοι Τρίτη 3 Οκτώβρη στις 19.00 στην πλατεία Κοραή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά