Συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Να μη μειωθούν τα έσοδα των λιγνιτικών περιοχών από τα δικαιώματα ρύπων
11 Ιανουαρίου 2021
Περιφέρεια Κρήτης: Να είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσω ΠΕΠ/ ΕΣΠΑ
11 Ιανουαρίου 2021
Show all

Συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Υπεγράφη η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού που συστήνεται με βάση το νόμο 4674/ 2020 (άρθρο 2) με δυνατότητα σύμπραξης με τους ΟΤΑ για την υλοποίηση πολιτικών σε δημοτικό, διαδημοτικό, περιφερειακό ή ευρύτερο χώρο, ανάλογα με τις καταστατικές της προβλέψεις και «σκοπό ιδίως την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους, την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής των δήμων και των περιφερειών, την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης. Για την επίτευξη των σκοπών τους, οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αναλαμβάνουν την εκτέλεση δράσεων κρατικών ενισχύσεων, αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία και διαχειρίζονται αναπτυξιακά, επενδυτικά και ειδικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου, «ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα της περιοχής μας να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που σημειώνω είναι υπερδιπλάσιοι των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζημάρκου επιπλέον των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους πάνω από 30 δις ευρώ και η περιφέρεια ετοιμάζεται προκειμένου να είναι έτοιμη, «με τα θεσμικά εργαλεία, με τις δικές μας επεξεργασμένες προτάσεις για έργα και με τον δικό μας μηχανισμό υλοποίησης και απορρόφησης. Αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί παράλληλα με αυτόν που ήδη υπάρχει στην Περιφέρεια και έχει φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τα νησιά. Στον υφιστάμενο λοιπόν μηχανισμό, προσθέτουμε έναν δεύτερο για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την περιοχή μας, η οποία για να μπορέσει να σταθεί στο νέο διεθνές περιβάλλον οφείλει να πετύχει υψηλό ρυθμό συσσώρευσης υλικού και ανθρώπινου κεφαλαίου. Η αναζήτηση των καλύτερων απαντήσεων στις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής απαιτούν την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Περιφέρειας στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης και, ακόμα πιο πιεστικά πλέον αποτελεσματικής, διακυβέρνησης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, δεν χαρίζουμε ούτε μέρα. Είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα της επόμενης περιόδου».