Σχέδιο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για αξιοποίηση των κενών ακινήτων της

Σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη Λίμνη Παμβώτιδα και τα Ιωάννινα
21 Δεκεμβρίου 2022
Νίκος Παπαδάκης: «Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Ευρώπη..!»
21 Δεκεμβρίου 2022
Show all

Σχέδιο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για αξιοποίηση των κενών ακινήτων της

Τρόπους αξιοποίησης των κενών ακινήτων της αναζητάει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας. Όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά, από την καταγραφή της περιουσίας και τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας προκύπτει ότι το σύνολο των ακινήτων της είναι 122, ενώ από αυτά τα 40 είναι κενά.

Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, που είναι κυρίως αγροί, οικίες, πρώην κτηνιατρεία και άλλα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα απευθύνουν δημόσια πρόσκληση προς οικονομικούς φορείς, ώστε να αναπτυχθεί με διαγωνιστική διαδικασία σύμβαση παροχής υπηρεσιών σε ειδικούς σε θέματα ακίνητης περιουσίας με αντικείμενο την εκπόνηση πρότασης εναλλακτικής αξιοποίησής τους.

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, η κ. Αηδονά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι με το θέμα ασχολείται ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή για την εύρεση τρόπων αξιοποίησης της περιουσίας και ανέφερε ότι μετά την απόφαση που αφορά στη διαγωνιστική διαδικασία αποφασίστηκε ακόμη η δημιουργία πρωτογενούς τεκμηριωμένου αιτήματος μέσα από τη συνεργασία της ειδικής επιτροπής και των διευθύνσεων πολιτικής γης και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, για να αναζητηθούν οικονομικοί φορείς με την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Το αίτημα είναι υπό επεξεργασία και το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην επιτροπή, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα αναλυτικότερα, από τα 122 τα 52 ιδιοχρησιμοποιούνται (ποσοστό 42,6% επί του συνόλου), 13 παραχωρήθηκαν προς χρήση (ποσοστό 10,6%), 7 είναι εκμισθωμένα (ποσοστό 5,7 %), 10 είναι προς μεταβίβαση (ποσοστό 8,2%) και 40 είναι κενά (ποσοστό 32,78%).

Τα ακίνητα προς μεταβίβαση είναι χαρακτηρισμένοι χώροι εκπαίδευσης και βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικής πράξης από τον αρμόδιο δήμο, ώστε να περάσει στην ιδιοκτησία του βάσει της σχετικής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τα 40 κενά ακίνητα από τα 122, αυτά είναι η κατηγορία που η επιτροπή αποφάσισε να ασχοληθεί, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση αξιοποίησής τους, αφού κάτι παραπάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου είναι ήδη δεσμευμένα.