Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τα αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια για τα δάση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Άνδρου
22 Οκτωβρίου 2019
Κοινωνικές διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις συγκλονίζουν μεγάλο τμήμα του πλανήτη
22 Οκτωβρίου 2019
Show all

Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τα αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια για τα δάση

Έκτακτη σύσκεψη, με θέμα την αξιοποίηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων για τα δάση, συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ στον προϋπολογισμό του σχετικού κοινοτικού προγράμματος προβλέπονται 245 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις δασοπροστασία, διάσωση αγρών κτλ., από το 2015 έως σήμερα δεν έχει απορροφηθεί, αλλά και συμβασιοποιηθεί ούτε 1 ευρώ.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γγ Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Κ. Μπαγινέτας, η ειδική γραμματέας Διαρθρωτικών Ταμείων, Νίκη Δανδόλου και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμφωνήθηκε:

  1. Να εκπονηθεί ένας χάρτης διαδρομής για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων με δέσμευση όλων τον εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
  2. Να προταχθούν τα δημόσια δασικά έργα τα οποία θεωρούνται πιο ώριμα αλλά και πιο επείγοντα.
  3. Να ενισχυθεί από τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης, η Γενική Διεύθυνση Δασών με στελέχη εκπαιδευμένα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
  4. Να προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να υποβοηθήσει την απορρόφηση των εν λόγω πόρων.
  5. Να πραγματοποιηθεί, στις 6 Νοεμβρίου, τεχνική συνάντηση για την υλοποίηση των δασικών μέτρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με τους συντονιστές και υπηρεσιακούς παράγοντες των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός ιδιαίτερα με τα δασαρχεία για την ταχύτερη προώθηση των εν λόγω προγραμμάτων.