Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 11 από τις 13 ΠΕΔ

Πράσινο Κίνημα: Όχι στην λάθος χρήση των ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα
11 Νοεμβρίου 2019
Συνάντηση του Γ. Πατούλη με τον δήμαρχο Καισαριανής
11 Νοεμβρίου 2019
Show all

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 11 από τις 13 ΠΕΔ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων καθώς και των εκπροσώπων τους στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στις έντεκα από τις δεκατρείς Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας.

Οι εκλογικές διαδικασίες των ΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθούν με τη διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων για την ΠΕΔ Θεσσαλίας, αύριο Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για την ΠΕΔ Πελοποννήσου την ερχόμενη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στις έντεκα ΠΕΔ έχουν ως εξής:

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής

Πρώτη δύναμη στην ΠΕΔ Αττικής αναδείχθηκε η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής» που πρόσκειται στην ΝΔ.

Σε σύνολο 293 ψηφισάντων η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής», έλαβε 146 ψήφους και 13 έδρες, με πρώτο σε ψήφους (100) ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δεύτερο τον έτερο διεκδικητή της προεδρίας τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλο με 69 ψήφους.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
«Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής», Γιώργος Μαρκόπουλος: 149 (13 έδρες)
«Νέα Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Ιωακειμίδης: 50 (4 έδρες)
«Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» Άκης Κατοπώδης: 31 (3 έδρες)
«Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Σταύρος Τζουλάκης: 30 (3 έδρες)
«Λαϊκή Συσπείρωση»: 19 (2 έδρες)

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η παράταξη «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί» με επικεφαλής τον δήμαρχο Πυλαίας –Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, κατέλαβε την πρώτη θέση με 125 ψήφους σε σύνολο 196 ψηφισάντων και ποσοστό 65% και 17 έδρες στο ΔΣ εκ των οποίων 12 δήμαρχοι και 5 δημοτικοί σύμβουλοι.

Δεύτερη αναδείχθηκε η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Κεντρικής Μακεδονίας» με 39 ψήφους και 5 έδρες, 3 δημάρχους και δύο δημοτικούς συμβούλους.

Ακολουθούν η Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συμμαχία έλαβε 23 ψήφους ποσοστό 11,7% και 3 έδρες, 3 δημοτικούς συμβούλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έλαβε 6 ψήφους: ποσοστό 3,06% και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ι. Νασιούλας: 1 ψήφο.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας

Στην ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας, νικητής αναδείχτηκε ο συνδυασμός του δημάρχου Βοΐου Xρήστου Ζευκλή.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός του κ. Ζευκλή υπερίσχυσε με 40 ψήφους έναντι 31 του δημάρχου Φλώρινας Γιώργου Δασταμάνη και 5 της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Έτσι στην ΠΕΔ οι οχτώ έδρες μοιράζονται ισομερώς (4-4) μεταξύ Χρήστου Ζευκλή και Γιώργου Δασταμάνη, ενώ στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, 3 σύνεδροι προέρχονται από την παράταξη του Χρήστου Ζευκλή και 2 από την παράταξη του Γιώργου Δασταμάνη, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση μένει εκτός οργάνων .

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Στην ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης την πρώτη θέση κατέλαβε το ενιαίο ψηφοδέλτιο των δημάρχων από το χώρο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος αναμένεται να είναι και ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ.

Για την εκλογή των νέων συλλογικών οργάνων της, Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της καθώς και των εκπροσώπων αυτής στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ψήφισαν 121 από τους 125 συνέδρους. Εκτός από το ενιαίο ψηφοδέλτιο των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που πρόσκεινται στη ΝΔ και τα ΚΙΝΑΛ, στις εκλογές συμμετείχε και η παράταξη «Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση», στην οποία συμμετείχαν μόνο δημοτικοί σύμβουλοι δημοτικών παρατάξεων που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει αναδειχθεί δήμαρχος που να στηρίχτηκε στις δημοτικές εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, στο ΔΣ της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εκλέγονται 13 δήμαρχοι και 8 δημοτικοί σύμβουλοι. Ως εκ τούτου εκλέχτηκαν και οι 13 δήμαρχοι του πρώτου ψηφοδελτίου, ο οποίος, με βάση το αποτέλεσμα που συγκέντρωσε εξέλεξε στο ΔΣ και 4 δημοτικούς συμβούλους, συνολικά δηλαδή κατέλαβε 17 έδρες. Οι υπόλοιπες 4 έδρες κατανεμήθηκαν στην παράταξη «Περιφερειακή Αυτοδιοίκητική Κίνηση».

Σε ότι αφορά στους εκπροσώπους στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, από τους δημάρχους, που έτσι κι αλλιώς συμμετέχουν ex officio όλοι οι δήμαρχοι της χώρας, εκλέχτηκαν 8 από την πλειοψηφούσα παράταξη και 2 από τη δεύτερη.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου

Στην ΠΕΔ Ηπείρου την πρώτη θέση κατέλαβε η «γαλάζια» «Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία» συγκεντρώνοντας 78 από τις 120 συνολικά ψήφους.

Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» η οποία έλαβε 39 ψήφους και αποτελούμενη από αυτοδιοικητικούς από το χώρου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Σε ότι αφορά στην κατανομή των εδρών η πρώτη παράταξη παίρνει τις 14 και η δεύτερη 7 έδρες.

Η «Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία» στέλνει στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ 4 εκπροσώπους και η «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» 2 εκπροσώπους.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας

Στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η παράταξη «Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Συνεργασία Στερεάς» με επικεφαλής τον δήμαρχο Καρπενησίου Νίκου Σουλιώτη, λαμβάνοντας 61 ψήφους και 11 μέλη στο νέο ΔΣ.

Δεύτερη αναδείχτηκε η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική συνεργασία Στερεάς» επικεφαλής τον δήμαρχο Κύμης Αλιβερίου Θανάση Μπουραντά. Με 56 ψήφους και 10 έδρες.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας

Στην ΠΕΔ Δ. Ελλάδας την πρώτη θέση κατέλαβε η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, επικρατώντας του ψηφοδελτίου της «Νέας Εποχής» με επικεφαλής τον δήμαρχο Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρα.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξασφάλισε τους 54 από τους 129 εκλέκτορες και 10 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ και ο κ. Κωνσταντάρας τους 45 και 8 μέλη στο νέο ΔΣ. Τρίτος αναδείχθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης με 17 ψήφους και 3 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εκλέγονται από τον συνδυασμό «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» του κ. Παπαδόπουλου, 5 εκλέκτορες.

Από τη Νέα Εποχή του κ. Κωνσταντάρα 4 εκλέκτορες.

Από τον συνδυασμό Πελετίδη 2 εκλέκτορες.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Στην ΠΕΔ Ιονίων Νήσων η παράταξη της δημάρχου Κέρκυρας, Μερόπης Υδραίου έλαβε 23 ψήφους, η παράταξη Παρίση 15, η παράταξη Τρεπεκλή 12, η παράταξη Φόρτε 12 και η Λαϊκή Συσπείρωση 8.
Εκλέγονται στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων:
• 3 μέλη από την παράταξη Υδραίου
• 2 από την παράταξη Τρεπεκλή
• 2 από την παράταξη Παρίση
• 2 από την παράταξη Φόρτε και
• 1 μέλος από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης

Η παράταξη «Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρήτης» στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και στηρίχθηκε και από τη Ντόρα Μπακογιάννη, αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έλαβε 69 ψήφους και 12 έδρες, έναντι 53 ψήφων και 9 εδρών.

Η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση Δήμων Κρήτης» με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο Ηρακλείου (και πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης) Βασίλη Λαμπρινό που στηρίχθηκε και από τη ΝΔ 53 ψήφους και 9 έδρες. Δύο ψήφους και καμία έδρα έλαβε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δημήτρης Βρύσαλης.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου πρώτη αναδείχθηκε η παράταξη «Το Αιγαίο Ενωμένο», με αναδεικνύοντας τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη πρώτο σε ψήφους.

Ειδικότερα «Το Αιγαίο Ενωμένο» πήρε 87 ψήφους και 18 έδρες. Ο Γ. Μαραγκός δημοτικός σύμβουλος Σύρου, 10 ψήφους και 1 έδρα, ο Γ. Κυρίτσης, δημοτικός σύμβουλος Κω, 7 ψήφους και 1 έδρα, η Λαϊκή Συσπείρωση 6 ψήφους και 1 έδρα, ο Π. Κροντηράς, δημοτικός σύμβουλος Τήνου 4 ψήφους και ο Ι. Καπάκης δημοτικός σύμβουλος Άνδρου 3 ψήφους.

Επίσης εκλέχτηκαν και 5 εκπρόσωποι της ΠΕΔ στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου

Στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου πήραν μέρος πέντε ψηφοδέλτια και έλαβαν :

“Όλοι μαζί για το Βόρειο Αιγαίο” έλαβε 3 έδρες.

“Ενωμένοι για το Βόρειο Αιγαίο” έλαβε 3 έδρες

“Αρίσταρχος ο Σάμιος” έλαβε 2 έδρες

“Συνεργασία για το Βόρειο Αιγαίο” , έλαβε 1 έδρα

“Λαϊκή Συσπείρωση για το Βόρειο Αιγαίο” έλαβε 1 έδρα.

Στην ΚΕΔΕ εκλέχτηκαν 3 εκπρόσωποι.