Τα γεύματα των απόρων και η οικονομική ενίσχυση των Δήμων στην τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΣ, με τον Γ. Πατούλη και τους δημάρχους

Άγγελος Νταβίας: “Αλληλεγγύη για όλους τους δημότες”
8 Απριλίου 2020
Ευχαριστήρια επιστολή του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για την αποσυμφόρηση των νησιών
8 Απριλίου 2020
Show all

Τα γεύματα των απόρων και η οικονομική ενίσχυση των Δήμων στην τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΣ, με τον Γ. Πατούλη και τους δημάρχους

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την επίσπευση της διανομή γευμάτων σε 30.000 άπορους συμπολίτες μας, μετά την υπογραφή της απόφασης για την επιχορήγηση της δράσης με 5 εκατ. ευρώ από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη και δημάρχους της Αττικής.
Επίσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, των κοιμητηρίων, την εξέλιξη του προγράμματος αιμοδοσίας από τους Δήμους και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας τους την «επόμενη ημέρα» η οποία «δεν θα είναι εύκολη», όπως τόνισε ο υπουργός. Ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχουν στήριξη, για την ανακούφιση και τη διευκόλυνση των Δήμων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη συμφωνία που έγινε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το τρίμηνο πάγωμα των δόσεων των δανείων τους αλλά και τη δυνατότητα τους να πάρουν προκαταβολή των ΚΑΠ για να καλύψουν υποχρεώσεις που δεν μπορεί να καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, με υποχρέωση εξόφλησης έως και 72 μήνες από 18 που ίσχυε έως σήμερα. Κλείνοντας ο κ Θεοδωρικάκος ενημέρωσε ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους, στο οποίο θα εντάσσονται δράσεις και δαπάνες ενάντια στον κορονοϊό.
Αναφορικά με το επισιτιστικό πρόγραμμα τόσο ο υπουργός όσο και ο περιφερειάρχης υπογράμμισαν τη σημασία του, για τη στήριξη των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σημείωσαν πως στόχος είναι να δοθούν αρχές της Μ. Εβδομάδας τα γεύματα στους Δήμους και στη συνέχεια να διανεμηθούν στους πολίτες.
Ο κ. Πατούλης αφού ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Περιφέρειας, ανέφερε πως έχει μιλήσει σχετικά με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει δώσει εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες να «τρέξουν» τις διαδικασίες. Ενημέρωσε τους δημάρχους πως το πρωί (Τετάρτη) θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερόμενων, στην ανοιχτή πρόσκληση της Περιφέρειας και ζήτησε να έχουν σε ετοιμότητα τις κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση. Τα γεύματα θα διανέμονται καθημερινά με ευθύνη της Περιφέρειας στους Δήμους της Αττικής οι οποίοι σε συνεργασία με τις ενορίες και ομάδες εθελοντών θα αναλαμβάνουν τη διάθεση στους πολίτες. Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες ανάγκες υγειονομικού υλικού στους Δήμους τόνισε ότι η Περιφέρεια, επικουρικά θα συνεχίσει να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά τις αιμοδοσίες που διεξάγονται ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση 40 Δήμων έως τώρα σε αυτήν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Επισήμανε ότι παραμένει σε προτεραιότητα η ενίσχυση της ανακύκλωσης. Ήδη, όπως ανέφερε έχουν δοθεί απορριμματοφόρα και καφέ κάδοι στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλους Δήμους, ενώ όπως ανακοίνωσε θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους Δήμους ξύλινα κυτία ανακύκλωσης, για πλαστικές, χάρτινες και γυάλινες συσκευασίες.
Ο περιφερειάρχης εξήρε το έργο των δημάρχων σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης τονίζοντας «Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε για άλλη μία φορά ότι αποτελεί πυλώνα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και μπορεί να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες. Η χώρα μας βιώνει μία δύσκολη συγκυρία, αλλά με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα των Δημάρχων
Κατά τη συζήτηση, μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν επιπλέον οι δήμαρχοι είναι:

  • Οδηγίες για τη λειτουργία των Κοιμητηρίων ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός πολιτών, τις ημέρες του Πάσχα
  • Αρση των απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας για τους εθελοντές και τους αιμοδότες
  • Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλους τους Δήμους
  • Αμεση έναρξη της β΄φάσης των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας
  • Έγκριση προσλήψεων προσωπικού για τις κοινωνικές υπηρεσίες και την καθαριότητα
  • Αντικατάσταση δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις δημόσιες συμβάσεις και αυτή την περίοδο δεν μπορούν να εκδοθούν, με υπεύθυνες δηλώσεις
  • Δυνατότητα αξιοποίησης του νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρα στη Δυτική Αττική για τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό
  • Μείωση δημοτικών τελών
  • Ειδική επιχορήγηση σε παιδικούς σταθμούς, για να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους κ.α.