Τη χρηματοδότηση «έξυπνων» ιδεών των επαγγελματιών καλλιτεχνών της πόλης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Ο Δήμος ετοιμάζει τα σχολεία για την επανέναρξή τους
6 Μαΐου 2020
Πράσινο δώμα στην ταράτσα δημοτικού σχολείου της Μενεμένης
6 Μαΐου 2020
Show all

Τη χρηματοδότηση «έξυπνων» ιδεών των επαγγελματιών καλλιτεχνών της πόλης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων

Το καλλιτεχνικό δυναμικό της Λάρισας και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μη πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σχεδιάζει να στηρίξει ο δήμος Λαρισαίων, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο δήμος απευθύνει κάλεσμα στους επαγγελματίες του πολιτισμού στην Λάρισα, να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις παραγωγών προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, που θα αξιολογηθούν και θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου είτε να πραγματοποιηθούν με μέτρα προστασίας, εφόσον το επιτρέψουν οι γενικότερες αποφάσεις, είτε να μεταδοθούν ψηφιακά.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων στην τοποθέτησή του, αφού αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε ότι «αυτό το διάστημα, ο δήμος Λαρισαίων στήριξε χιλιάδες συμπολίτες με διάφορους τρόπους σε διάφορους τομείς, όπως ήταν η διανομή αγαθών σε όσους βρίσκονταν σε καραντίνα μέχρι τη σελίδα larissamazi.gr όπου ο πολίτης μπορούσε να βρει χρήσιμες πληροφορίες για τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος, αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση του χρόνου στο σπίτι παρακολουθώντας διαδικτυακά παραγωγές των πολιτιστικών δομών μας».
Μεταξύ άλλων, μιλώντας για την πρωτοβουλίες που είχε πάρει η αντιδημαρχία Πολιτισμού, τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα η αντιδημαρχία δημιούργησε μια σειρά με τίτλο: «Ο Πολιτισμός ποτέ δεν κατεβάζει τα ρολά» ανεβάζοντας στο διαδίκτυο παραστάσεις, συναυλίες κλπ που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη, στο Δημοτικό Ωδείο, στον Μύλο του Παππά, και αλλού.
«Η τέχνη είναι το οξυγόνο του πνεύματος. Χωρίς αυτή η ζωή είναι αβίωτη. Το συνειδητοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας. Πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε τους ανθρώπους της. Αυτούς που σμιλεύουν τα όνειρά μας, Αυτούς που κάνουν τραγούδια τα αισθήματά μας, που διηγούνται τις ιστορίες μας παίζοντας, χορεύντας, γράφοντας, ζωγραφίζοντας» είπε κ. Καλογιάννης και κάλεσε τους καλλιτέχνες της Λάρισας, να καταθέσουν προτάσεις για να επιχορηγηθούν και θα υλοποιηθούν άμεσα, στο πνεύμα της νέας κατάστασης που βιώνουμε, και τηρώντας τα γνωστά μέτρα ασφαλείας.
Από την μεριά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας απευθύνθηκε στους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης λέγοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει «και η δημιουργία να συνεχιστεί και να ανακουφιστούν οικονομικά οι δημιουργοί».
Όπως τόνισε, οι προτάσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις επιταγές αυτής της περιόδου: τα σχήματα ολιγομελή, οι παραγωγές μικρές, που ή θα μαγνητοσκοπούνται και θα μεταδίδονται διαδικτυακά ή θα πραγματοποιούνται σε χώρους που θα επιτρέπεται τηρώντας τις οδηγίες ασφαλείας.
«Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας, για την ψυχική μας ισορροπία, για την πνευματική μας ανάταση, για την επικοινωνία. Την έχουμε τόση ανάγκη όση και το φαγητό, τη βόλτα, την επαφή. Είδατε ότι την περίοδο του εγκλεισμού σε αυτήν καταφύγαμε. Η τέχνη ενώνει, δε διαιρεί. Αποσυμπιέζει, παρηγορεί, αφυπνίζει, κινητοποιεί, βοηθάει τον άνθρωπο να κατανοήσει βαθύτερα τον εαυτό του και όσα συμβαίνουν γύρω του» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού.