Τι ζητάει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής από το Υπουργείο για την Κύμης

Στους δρόμους του Ζωγράφου τα νέα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα
2 Μαρτίου 2022
Άσκηση προφύλαξης από το σεισμό στον Β’ Παιδικό Σταθμό Νέας Ερυθραίας
2 Μαρτίου 2022
Show all

Τι ζητάει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής από το Υπουργείο για την Κύμης

Τις θέσεις του Δήμου Ηρακλείου Αττικής αναφορικά με το έργο της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης στο κομμάτι της διαδρομής που περνάει από το όρια της πόλης επανάλαβε ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο. Ο Δήμος είναι θετικός στο έργο που προγραμματίζει να υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μονάχα όμως εάν εξασφαλιστούν οι αντισταθμιστικές παρεμβάσεις και τα ανταποδοτικά οφέλη που απαιτούν Δήμος και δημότες ώστε να μην αναστατωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου, να αποφευχθεί ακόμα μια διχοτόμηση της πόλης και η νέα Κύμης να εξυπηρετήσει πραγματικά τον σκοπό της, δηλαδή να εκτρέψει τη διαμπερή κυκλοφορία που σήμερα διέρχεται από τον αστικό ιστό.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει τα παραπάνω σε όλα τα επίπεδα: τεχνικό, νομικό, πολιτικό και, εάν χρειαστεί, αγωνιστικό πάντα σε άμεση επαφή με τους κατοίκους της πόλης και σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει ή θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η συνέντευξη τύπου σε σημεία:

Τα αιτήματα του δήμου
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, ο Δήμος ζητάει να κατασκευαστεί σκεπαστό το τμήμα της διαδρομής της διάνοιξης της Κύμης που θα περάσει από τα όρια της πόλης. Ο λόγος είναι πως το Ηράκλειο ήδη διχοτομείται από κυκλοφοριακούς άξονες όπως η γραμμή του ΗΣΑΠ και η Αττική Οδός, μια νέα τριχοτόμηση λοιπόν θα αναστάτωνε περαιτέρω την πόλη.
Με σκεπαστό το κομμάτι της διαδρομής, στην επιφάνεια του εδάφους, εκτός από τη διατήρηση της διασύνδεσης της πόλης, μπορούν να κατασκευαστούν κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, αθλητισμού κτλ, οι οποίοι θα αντισταθμίσουν την αναστάτωση που θα προκαλέσει η Κύμης.
Παράλληλα, ο Δήμος διεκδικεί να υποστηριχτούν όλες οι κυκλοφοριακές συνθήκες ή αλλαγές που θα κάνουν την Κύμης δρόμο απορροής και όχι διοχέτευσης της διαμπερούς κυκλοφορίας προς τους δρόμους του Ηρακλείου, κάτι που άλλωστε είναι και ο σκοπός της περαιτέρω διάνοιξης της λεωφόρου.
Επιπλέον, ο Δήμος ζητά να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι απαλλοτριώσεις που θα χρειαστεί να γίνουν για την υλοποίηση του έργου αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής, με την ευκαιρία των έργων, σκεπαστού τμήματος και στην Αττική Οδό στο σημείο συμβολής με την Κύμης.

Ποια βήματα έχουν γίνει έως τώρα
Από την στιγμή που ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής πληροφορήθηκε τις προθέσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να «ξεπαγώσει» το έργο της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης (καθώς ο εν λόγω σχεδιασμός είχε μείνει σε εκκρεμότητα για δεκαετίες) ξεκίνησε τις επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία με τους δήμους Πεύκης Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου και Κηφισιάς, από τους οποίους θα διέλθει εξίσου ο νέος δρόμος για να καταλήξει στην Εθνική Οδό.
Με την κοινοποίηση των λεπτομερειών του σχεδιασμού στους δήμους, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής συνεδρίασε για να εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κατασκευαστεί το έργο, λαμβάνοντας ως ομόφωνη απόφαση τις παραπάνω απαιτήσεις, ενώ θεσμοθετήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα επιληφθεί των διεκδικήσεων με τη συμμετοχή ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι είναι κάτοικοι της περιοχής που θα επηρεαστεί από το έργο της Κύμης.
Ακολούθησαν νέες συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου όπου και μεταφέρθηκαν οι απόψεις και οι απαιτήσεις του Δήμου και των δημοτών.

Ποια είναι η αντίδραση του Υπουργείου
Σύμφωνα με τις τελευταίες επαφές που έγιναν με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τόσο στη συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΣ, όσο και μετέπειτα σε εκείνη που είχε ο δήμαρχος με τον υφυπουργό, το Υπουργείο δεσμεύθηκε να εξετάσει θετικά τις προτάσεις του Δήμου με την πρόθεση, ειδικά στην κυρίως διεκδίκηση για το σκεπαστό κομμάτι της διάνοιξης, να προχωρήσει σε ικανοποίηση του αιτήματος στο μέγιστο δυνατό μήκος που θα επιτρέψει ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση επαφή τεχνικού κλιμακίου του Δήμου (απαρτιζόμενο από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και τους δημότες πολιτικούς μηχανικούς) με τα αντίστοιχα του Υπουργείου και της τεχνικής εταιρείας που αναλαμβάνει το έργο (η δημοπράτηση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες) ώστε επί χάρτου πλέον να σχεδιαστούν οι τεχνικές βελτιώσεις που ζητάει ο Δήμος.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκεκριμενοποιήσει τα λοιπά αντισταθμιστικά οφέλη που ζητάει από το Υπουργείο ώστε να κοινοποιηθεί η σχετική λίστα στην ηγεσία του.

Ποια τα σενάρια εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Δήμου
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Δήμου και των δημοτών, ο Δήμος θα κλιμακώσει τις κινήσεις διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων επιστρατεύοντας κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του. Εάν δεν αποδώσουν οι τεχνικές παρεμβάσεις, ο Δήμος και οι κάτοικοι θα προχωρήσουν σε νομικό επίπεδο κατά των όρων του έργου.
Ήδη, η Οικονομική Επιτροπή έχει εγκρίνει την σκοπιμότητα συνεργασίας με νομικούς για την υποστήριξη της υπόθεσης, συνεργασία η οποία θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που χρειαστεί. Η συνεργασία αφορά και τις δικαστικές ενέργειες που θα κάνει ο Δήμος, θα καλύψει όμως και εκείνες που τυχόν να κάνουν οι κάτοικοι της πόλης.
Παράλληλα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κεντρική διοίκηση, ο Δήμος θα προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με το σύνολο των κατοίκων της πόλης αλλά και τους υπόλοιπους δήμους που αφορά η υπόθεση.
Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος δεν συμμετείχε στις δράσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο Νίκος Μπάμπαλος απάντησε πως το θέμα της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με κινητοποιήσεις που οργανώνονται εντελώς πρόχειρα, με ειδοποίηση των κατοίκων λίγα 24ωρα πριν και χωρίς συντεταγμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή της διαπαραταξιακής επιτροπής.
«Για να έχουμε τύχη στη διεκδίκησή μας για τη λεωφόρο Κύμης δεν αρκεί να είμαστε μερικές δεκάδες στις συγκεντρώσεις μας. Πρέπει να το κάνουμε ζήτημα όλων των χιλιάδων κατοίκων του Ηρακλείου. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτέλεσμα εάν ναυαγήσουν οι σημερινές διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Και για να γίνει αυτό θέλει σοβαρότητα, θέλει σχέδιο και όχι αυθόρμητες κινήσεις εντυπωσιασμού. Σε αυτό το ζήτημα δεν κυνηγάμε την προσωπική προβολή ή το πολιτικό κέρδος. Διεκδικούμε το καλύτερο για την πόλη και για τις σημερινές και για τις γενιές που θα έρθουν», υπογράμμισε ο δήμαρχος.