Τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής για την ηλεκτροκίνηση
21 Ιανουαρίου 2021
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΧΙ στην κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
21 Ιανουαρίου 2021
Show all

Τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, που, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκριθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι συνδυασμός του «νόμου Παυλόπουλου» και του «Καλλικράτη».
Δηλαδή:

  • Όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον α΄ γύρο αν λάβουν ποσοστό 42% και άνω.
  • Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», θα λαμβάνουν πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων.
  • Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 42% στον α΄ γύρο, τότε, όπως και σήμερα, θα οδηγούμαστε σε β΄ γύρο με αντιπάλους τους δύο πρώτους. Εκεί νικητής θα αναδεικνύεται, βεβαίως, όποιος συγκεντρώσει το 50%+1.
  • Υπό συζήτηση είναι αν όσοι υποψήφιοι λάβουν χαμηλό ποσοστό στον α΄ γύρο (15-30%), σε περίπτωση νίκης στον β, θα λαμβάνουν την πλειοψηφία των 3/5.
    Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να λαμβάνουν μία ή δύο έδρες λιγότερες. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2010 και 2014, που διεξήχθησαν με βάση τον «Καλλικράτη», υποψήφιοι με 17 – 18% στον α΄ γύρο να λαμβάνουν το 60% των συμβούλων!
  • Θα τεθεί πλαφόν 3 έως 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.
  • Υπό συζήτηση είναι η μείωση του αριθμού των συμβούλων, ειδικά σε μεγάλους δήμους.
  • Οι υποψήφιοι για τα Τοπικά Συμβούλια δεν θα εκλέγονται, όπως στον «Κλεισθένη», μέσω ξεχωριστών ψηφοδελτίων αλλά θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Προσπάθεια σύγκλισης με ΚΙΝΑΛ
Αν και ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, απαιτεί την απόλυτη (151) και όχι αυξημένη (180) πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί από την Βουλή, η κυβέρνηση θα αναζητήσει συγκλίσεις, κυρίως, προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.