Τον επόμενο μήνα η σύσταση της πρώτης Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας

Αίτημα δημάρχου Δυτικής Λέσβου για τη δημιουργία “Vatera Pass”
25 Ιουλίου 2022
Ιατρική παρέμβαση μέσω της κινητής ιατρικής μονάδας των Γιατρών του Κόσμου και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης
25 Ιουλίου 2022
Show all

Τον επόμενο μήνα η σύσταση της πρώτης Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της σύστασης της πρώτης Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του δήμου Σιθωνίας.

Σε ενημερωτική συνάντηση- διαβούλευση μεταξύ των δύο εταίρων, στις 18 Ιουλίου, σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης που είχε προηγηθεί, παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της ίδρυσης και λειτουργίας της πρώτης διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «πρόκειται για μία εξαιρετικά βιώσιμη πρωτοβουλία, επωφελή και περιβαντολλογικά και οικονομικά και κοινωνικά». Όπως συμπλήρωσε, «η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε μεγάλα μεγέθη, είναι η λύση στο πρόβλημα του τεράστιου ενεργειακού κόστους στο οποίο έχουμε φτάσει. Το κόστος του μακρόπνοου αυτού σχεδίου αρχικά θα είναι μεγάλο αλλά με δεδομένες τις επερχόμενες τεράστιες αλλαγές στην αγορά ενέργειας, η απόσβεση θα γίνει πολύ σύντομα και το όφελος των δήμων μας θα είναι τεράστιο».

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση «στην επόμενη φάση μένει η απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων και υπολογίζεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της πρώτης διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία με τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα, θα καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των δύο δήμων, ενώ με το πλεόνασμα ενέργειας που προβλέπεται να υπάρξει θα στηριχθούν με παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας οι ευάλωτες οικογένειες που χτυπήθηκαν από την ενεργειακή φτώχεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατά τη συνάντηση οι ενεργειακές ανάγκες των δύο δήμων προσδιορίζονται σε 19 GWH, ενώ τα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν θα είναι 15 MW».
Όπως σημείωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, «έχουμε πλέον μπει στο τελικό στάδιο, θα ακολουθήσει άλλη μία παρουσίαση, η έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια και η σύσταση της πρώτης Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας στην Ελλάδα θα είναι γεγονός. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι, καθώς το θέμα της ενέργειας είναι αρνητικά επίκαιρο και η ίδια η ΚΕΔΕ ωθεί τους δήμους στη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων, που όπως φάνηκε και από την μελέτη βιωσιμότητας που παρουσιάστηκε, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής σε όλα τα επίπεδα»
Για μία «πρωτοποριακή για όλη την Ελλάδα προσπάθεια που είναι σίγουρο ότι θα βρει μιμητές» έκανε λόγο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας Θανάσης Ξανθόπουλος, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του εγχειρήματος «ιδιαίτερα σήμερα που κυριαρχεί το τεράστιο πρόβλημα για την προσπάθεια εξασφάλισης ενέργειας».