Το καλοκαίρι του 2023 το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πύλες του στην καρδιά της Αθήνα

Επεκτείνεται σε 28 νέους δήμους το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»
26 Οκτωβρίου 2022
Challenge 100 Sustainable Cities: Στην 7η θέση η Κοζάνη
26 Οκτωβρίου 2022
Show all

Το καλοκαίρι του 2023 το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πύλες του στην καρδιά της Αθήνα

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση της θρυλικής Ελληνίδας σοπράνο και το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πύλες του στην καρδιά της πόλης των Αθηνών.

O δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αποδέχθηκε μία ιδιαίτερα σημαντική δωρεά από τον πρόεδρο του «Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας», Κώστα Πυλαρινό, ο οποίος δωρίζει στο Μουσείο, από την προσωπική συλλογή του, πενήντα εμβληματικά προσωπικά αντικείμενα της παγκόσμιας ιέρειας της όπερας.
Ο κ. Μπακογιάννης, κατά την υπογραφή της παραλαβής της δωρεάς, ανέφερε: «Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος όχι μόνο διότι η Αθήνα τιμά την ντίβα της με ένα ξεχωριστό Μουσείο που θα είναι έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και για το γεγονός ότι η συλλογή των εκθεμάτων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό σήμερα μεγαλώνει κι άλλο από μία συγκινητική δωρεά. Είμαι ευγνώμων στον Κωνσταντίνο και τη Βικτώρια Πυλαρινού, οι οποίοι, έχοντας την τύχη να γνωρίσουν τη μεγάλη καλλιτέχνιδα, θέλησαν να μας δωρίσουν όχι μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα αλλά και μια δυνατή “γεύση” για το ποια πραγματικά ήταν η Μαρία Κάλλας. Είναι ακόμη πιο τιμητικό για εμάς ότι ο κ. Πυλαρινός και η οικογένειά του, παρότι δέχθηκαν πολλές δελεαστικές προτάσεις από το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις που τους ζήτησαν να αξιοποιήσουν τη συλλογή τους, εκείνοι παρέμειναν πιστοί στην Αθήνα, επιλέγοντας συνειδητά να κληρονομήσει η πόλη μας το πολύτιμο αυτό υλικό. Με περηφάνεια και χαρά, εμπλουτίζουμε το Μουσείο, το οποίο ήταν χρέος τιμής όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας προς την “παγκόσμια” Κάλλας. Το καλοκαίρι του ’23, τα πολύτιμα αντικείμενα που αποκτούμε σήμερα από το ζεύγος Πυλαρινού θα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες συλλογές του νεοσύστατου Μουσείου».
Ο κ. Πυλαρινός, από την πλευρά του, τόνισε: «Η συλλογή αυτή προστατεύτηκε για 45 χρόνια, με πολύ κόπο, σεβασμό και αγάπη, και σήμερα παραδίδεται στον Δήμο Αθηναίων για να προστεθεί στα εκθέματα του Μουσείου και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πεισματική προσπάθεια του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, για τη δημιουργία του Μουσείου ήταν το αξιόπιστο κάλεσμα για τη χειρονομία μας αυτή. Η ασφαλής και αξιοπρεπής διαχείριση της συλλογής από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ήταν ένα πρόσθετο και ουσιαστικό κίνητρο για τη δωρεά μας».
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας το ιστορικό «Σωματείο Υποτροφιών Μαρία Κάλλας», που ίδρυσε η ίδια η καλλιτέχνις το 1963, και στο πλαίσιο της ευρύτερης έμπρακτης πολιτιστικής στήριξης του λυρικού θεάτρου, προσφέρει στο Σωματείο μία ετήσια υποτροφία σε σπουδαστές λυρικού θεάτρου και μία παράσταση τον χρόνο στο «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».