Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, υποδέχεται το 2021 με νέο νυκτερινό φωτισμό

Πρόσληψη Ψυχολόγου και Κοινωνικού Επιστήμονα στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού
29 Δεκεμβρίου 2020
Τρίκαλα: Πακέτο έργων έτοιμα προς υποβολή στο «Αντώνης Τρίτσης», από τον Δήμο
29 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, υποδέχεται το 2021 με νέο νυκτερινό φωτισμό

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υποδέχεται το νέο έτος με μια συμβολική κίνηση, “φωτίζοντας” το κτίριο εξωτερικά, όχι μόνο για την περίοδο των εορτών αλλά για όλο τον χρόνο στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ειδικά φέτος, που συμπληρώνονται τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου, ο φωτισμός των όψεων προβάλλει το αρχιτεκτονικό κέλυφος μέσα στο φυσικό περιβάλλον και το καθιστά σημείο αναφοράς στο νυχτερινό τοπίο του οικισμού του Σιγρίου.

Η νέα νυχτερινή εικόνα του Μουσείου εντάσσεται σε σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο φωτισμός ανάδειξης είναι το μέσο που δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε το κτίριο, την μορφή και την υφή που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής μελέτης. Ο συνδυασμός φωτός και σκιάς, προβάλλει την αρχιτεκτονική σύνθεση και τονίζει τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του Μουσείου.

O νυκτερινός φωτισμός του κτηρίου έγινε εφικτός στο πλαίσιο της πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με στόχο τη σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου με τη χρήση φωτοβολταικών πάνελ που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική ετήσια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του Μουσείου καθώς και ο νυκτερινός φωτισμός. Παράλληλα αναβαθμίζεται η εμπειρία των επισκεπτών με την αντικατάσταση του φωτισμού και την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led.

Με τον νυκτερινό φωτισμό αναδεικνύεται το κτίριο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του οικισμού του Σιγρίου σε αντίστιξη με το μνημείο του Κάστρου που βρίσκεται στο άλλο άκρο. Με τον φωτισμό – ανάδειξης του κτιρίου, το “σπίτι” του Απολιθωμένου Δάσους λειτουργεί ως τοπόσημο. Φωτίζοντας το Μουσείο, τονίζεται συμβολικά το έργο του ως φορέας ανάδειξης και προστασίας ενός διατηρητέου φυσικού μνημείου με παγκόσμια ακτινοβολία αλλά και ως μοχλός πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Λέσβου.