Το νομοσχέδιο για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών συζητήθηκε στο ΠΕΣΥ Κ. Μακεδονίας

Νέα δράση για τη βία κατά γυναικών στα Τρίκαλα
16 Μαρτίου 2021
Ευφυές σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης με βάση την επιδημιολογία των λυμάτων
16 Μαρτίου 2021
Show all

Το νομοσχέδιο για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών συζητήθηκε στο ΠΕΣΥ Κ. Μακεδονίας

Ενημέρωση για το νομοσχέδιο που αφορά στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών έγινε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Στα βασικά σημεία και τις σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και νομικός της σύμβουλος, Αργύριος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- επισήμανε ότι «σκοπός του νομοσχεδίου είναι να επιλύσει μια σειρά προβλημάτων που ανάγονται στην εφαρμογή του νόμου Κλεισθένη 1 και αφορούν κυρίως στην εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην κατανομή των εδρών του περιφερειακού συμβουλίου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του συστήματος ήταν μια σειρά ζ΄Πητημάτων που ανέκυψαν στην κυβερνησιμότητα των Περιφερειών» και σχολίασε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί αυτή η κυβερνησιμότητα. «Κρίσιμη αλλαγή που επέρχεται με την εφαρμογή του νομοσχεδίου είναι αυτή της δυνατότητας εκλογής από την πρώτη Κυριακή της παράταξης που συγκέντρωσε 43% συν μία ψήφο. Παράλληλα εισάγεται ελάχιστο όριο για την εκλογή μιας παράταξης με έναν τουλάχιστον περιφερειακό σύμβουλο με ποσοστό 3%», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι «μειώνεται ο αριθμός των μελών των περιφερειακών συμβουλίων», αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση των 71 μελών που αριθμεί τώρα το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και θα μειωθεί στα 51.

Τη θετική στάση της παράταξης της διοίκησης στην Περιφέρεια απέναντι στους γενικούς άξονες του νομοσχεδίου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος τόνισε ότι έχει προχωρήσει σε πολύ καλό επίπεδο η σχετική διαβούλευση στην ΕΝΠΕ, όπου προεδρεύει. Ωστόσο, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε: «Εκεί που έχουμε ενστάσεις -και τις έχουμε εκφράσει στο υπουργείο Εσωτερικών- είναι η μείωση του αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου στη λογική όχι ότι ο εξορθολογισμός μας βρίσκει αντίθετους -σε καμία περίπτωση- αλλά να δούμε τι θα σημαίνει αυτό προκειμένου κάθε περιφερειακή ενότητα να μην υποεκπροσωπηθεί στο όποιο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο».

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» Χρήστος Γιαννούλης τόνισε ότι ο στόχος που τίθεται να προσομοιάσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση την περιφερειακή κυβέρνηση πρέπει να γίνει κυρίως με όρους δημοκρατίας, αναλογικότητας και ουσιαστικής ενίσχυχης της διαδικασίας του ελέγχου, του απολογισμού και της λογοδοσίας. Σχολίασε, παράλληλα ότι το «περιφερειακό συμβούλιο έχει δώσει πολύ κακά δείγματα γραφής σε σχέση με τη λειτουργία του σε ό,τι αφορά τη λογοδοσία και τον τρόπο λειτουργίας του».

Ο Χρήστος Παπαστεργίου από τις «Πράξεις για τη Μακεδονία» σημείωσε ότι ενώ στο εξωτερικό η συζήτηση γίνεται για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα η συζήτηση αφορά απλά και μόνο στον εκλογικό νόμο χωρίς να εξετάζει τι λειτουργίες πρέπει να αλλάξουν στην αυτοδιοίκηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις». Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε λόγο για επαναφορά ενός αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος, ενώ για έντονη αντιδημοκρατικότητα μίλησε ο Φίλιππος Γκανούλης από την «Οικολογία Πράσινη Λύση». Τη θέση ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να περάσουν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και στην αυτοδιοίκηση εξέφρασε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία».