Mεγάλη συνέντευξη του Μάριου Ψυχάλη στο otanews.gr: Την Κυριακή κερδίζουμε και αλλάζουμε την Λυκόβρυση – Πεύκη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: Ο γκουρου της Κοινωνικής Οικονομίας, υποψήφιος στην Εύβοια
6 Οκτωβρίου 2023
10 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
6 Οκτωβρίου 2023
Show all

Mεγάλη συνέντευξη του Μάριου Ψυχάλη στο otanews.gr: Την Κυριακή κερδίζουμε και αλλάζουμε την Λυκόβρυση – Πεύκη

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο otanews.gr ο υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Μάριος Ψυχάλης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος απαντά για τους λόγους που θέτει ξανά υποψηφιότητα και για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του.

Επίσης, περιγράφει τα προβλήματα του δήμου και καταθέτει τις προτάσεις του για να τα αντιμετωπίσει.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Μάριου Ψυχάλη έχει ως εξής:

Είστε για δεύτερη φορά υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ποιος είναι το κίνητρό σας να το δοκιμάσετε ξανά;

Για να απαντήσω στο ερώτημά σας, θα πρέπει να σας υπενθυμίσω πως η ανάμιξή μου με τα κοινά της πόλης, δεν ξεκινά από την τωρινή ή την προηγούμενη υποψηφιότητά μου για τη θέση του Δημάρχου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ήδη από τη νεαρή μου ηλικία, ενημερώνομαι, συμμετέχω, εκτίθεμαι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από το 2008 συμμετείχα στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Πεύκης. Δύο χρόνια αργότερα, το 2010 και σε ηλικία μόλις 23 ετών, συμμετείχα ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον ενιαίο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, κάτι που επανέλαβα και το 2014. Κάπως έτσι, το 2019 και ενώ ήδη έναν χρόνο πριν είχα ξεκινήσει, μαζί με τους συνεργάτες μου την προετοιμασία, το 2019 αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, πετυχαίνοντας με την παράταξη «δήμος Μπροστά+», ο λαός να μας τιμήσει με το αξίωμα της μείζονος μειοψηφίας. Δεδομένου ότι θεωρώ ότι έχω πολλά να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι, εκτίθεμαι ξανά το 2023 στην κρίση των συνδημοτών μου και τους καλώ να εμπιστευθούν εμένα και τους συνεργάτες μου.

Πού στηρίζετε την πεποίθησή σας ότι πλεονεκτείτε έναντι των αντιπάλων σας;

Όπως προανέφερα, η παρουσία μου δεν αποτελεί μια ευκαιριακή, πρόσκαιρη και εφήμερη επιλογή, που ικανοποιεί μια προσωπική φιλοδοξία. Η επαγγελματική μου ιδιότητα, ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζω πολύ καλά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων του Δημόσιου τομέα. Η επιστημονική μου ιδιότητα ως Λέκτορας Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, μου επιτρέπει να παραμένω πάντα ενημερωμένος σε ζητήματα που αφορούν την δημόσια οικονομική διακυβέρνηση και την πολιτική. Η δε αυτοδιοικητική μου παρουσία και συνέπεια ήδη από το 2008 και όχι στο παρά πέντε των εκλογών, μου δίνει μια γεμάτη και βαθιά εμπειρία και τη γνώση της πόλης μας. Όλα τα παραπάνω θεωρώ πως μπορούν να εγγυηθούν την επάρκειά μου για να πετύχω τους στόχους, που έχουν τεθεί εξαρχής, που δεν είναι άλλοι, από το να πάμε την πόλη μας ένα βήμα μπροστά, όπως ακριβώς ονομάζεται η παράταξή μας.

Κατά τα λεγόμενά σας, ο επικεφαλής έχει τα φόντα να ανταποκριθεί. Τι γίνεται, όμως, με τα στελέχη; Δεν θα διοικήσετε μόνος. Ποια είναι η ομάδα, με την οποία φιλοδοξείτε να διοικήσετε τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης;

Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω για μια ακόμα φορά πως δεν πρόκειται για μια προσωπική «μάχη», αλλά για συλλογική. Ήδη από το 2018, η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ, βρισκόμαστε καθημερινά σε κάθε γειτονιά, ακούμε, καταγράφουμε, προτείνουμε. Γνωρίζουμε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα του Δήμου. Και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει η επί σειρά ετών αρθρογραφία μας στον τοπικό και κεντρικό Τύπο, οι παρεμβάσεις μας στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και η πολυπληθείς εκπροσώπησή μας σε θεσμικά όργανα του Δήμου. Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη παράταξη σε όλα τα Βόρεια Προάστια με τόσο ευρεία παρουσία στα δρώμενα. Η ομάδα των συνεργατών μας διαθέτει έντονη επαγγελματική, η αυτοδιοικητική αλλά και η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία που εγγυάται την επιτυχία.

Όμως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα «τεχνοκρατών» που θα εμφανιστεί στον Δήμο, θα ελέγχει και θα δίνει εντολές. Η παράταξή μας τιμά την ακαδημαϊκή γνώση και εμπειρία, όμως, συνίσταται από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν κάθε φάσμα της καθημερινότητας στην πόλη. Τοπικοί επαγγελματίες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, άτομα από κάθε ηλικία, κοινωνική τάξη και γειτονιά, που γνωρίζουν κάθε άκρο του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και μπορούν άμεσα να ανταπεξέλθουν σε όλες τις απαιτήσεις για την επόμενη μέρα.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που, εφόσον εκλεγείτε, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε άμεσα;

Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, βασικό πρόβλημα υπάρχει με την καθαριότητα, το πράσινο, την ανακύκλωση και, βεβαίως, τα πεζοδρόμια. Μια άμεση ανάγκη είναι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η στελέχωση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου, Πολεοδομίας, και Κοινωνικής Πολιτικής.

Θα πρέπει να προστατέψουμε και να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου και, βεβαίως, να επενδύσουμε στην διαπλάτυνση και την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων, ώστε οι πολίτες να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να απολαμβάνουν τη μετακίνησή τους.  

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας για τα παραπάνω;

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, τα καθημερινά προβλήματα της πόλης μας, μικρά ή μεγάλα, είναι εκείνα που διαμόρφωσαν – και θα συνεχίσουν να το κάνουν  – το πρόγραμμά μας. Η καθαριότητα, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,  η έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής, η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης η ελλιπής συντήρηση των παιδικών χαρών είναι σε βασική μας προτεραιότητα.

Πέρα από αυτά, σημαντική προτεραιότητα είναι για εμάς τα  σοβαρά διαχρονικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις. Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Πεύκης (πλατεία Πέρου), η άμεση αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού γηπέδου μπάσκετ στη Λυκόβρυση, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την διάνοιξη της Λ. Κύμης, ένα έργο που θα επηρεάσει αρκετούς Δήμους, καθώς  και η επικείμενη δημιουργία εμπορικού κέντρου στα  σύνορα Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης.

Η κοινωνική πολιτική βρίσκεται επίσης ψηλά στο πρόγραμμά σας. Τι περιλαμβάνει αυτό, με βάση και τα δύσκολα οικονομικά του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης;

Είναι βασική μας στόχευση να προσφέρουμε μέτρα στους δημότες μας που, όχι μόνο θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά θα μειώσουν και τις δαπάνες που σήμερα τους επηρεάζουν σημαντικά. Δέσμευσή μας είναι η  δωρεάν παροχή καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης (summer camp), η δωρεάν πρόσβαση στις πισίνες του Δήμου μας τον μήνα Αύγουστο, η δωρεάν παροχή σχολικού εξοπλισμού σε κάθε παιδί για της Α’ τάξης Δημοτικού, η μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών, η μείωση των συνδρομών στις δημοτικές πισίνες, στο Δημοτικό Ωδείο και σε κάθε άλλη Δημοτική δομή και η μείωση των δημοτικών τελών από το 2024.

Θα πρέπει να σταθούμε επίσης και στην τομή που κάνουμε με την εισοδηματική ενίσχυση προς τα νέα ζευγάρια δημοτών μας που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, την αύξηση των θέσεων των βρεφικών σταθμών, και την αύξηση του εύρους και της συχνότητας των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες τόσο για την Λυκόβρυση όσο και για την Πεύκη;

Όπως έχω αναφέρει ξανά, στην πόλη μας δεν υπάρχουν τοπόσημα και οφείλουμε να αναδείξουμε τα σημαντικά της σημεία και να δημιουργήσουμε νέα. Προτεραιότητα στη Λυκόβρυση είναι η ανάδειξη του ιστορικού Κέντρου με ήπια ανάπλαση και πεζοδρομήσεις, η αποπεράτωση του Ημιτελούς Κλειστού Γηπέδου Λυκόβρυσης, η Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων πρασίνου στο οικόπεδο της ΑΓΕΤ – Ηρακλής, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και των βοηθητικών εγκαταστάσεων του Διαδημοτικού Σταδίου Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης και η άμεση ήπια ανάπλαση της Πλατείας Α. Παπανδρέου.

Για την Πεύκη. Σε προτεραιότητα έχουμε την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Πέρρου, όπου ήδη η σημερινή δημοτική Αρχή έχει πετύχει να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, ένα έργο που μας βρίσκει σύμφωνους, η δημιουργία Κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού στον χώρο των πρώην flocafe Πεύκης, η ανάπλαση του περιβάλλοντος και των βοηθητικών χώρων του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης και του Δημοτικού Γηπέδου Πεύκης, η Ανάπλαση της Λ. Ειρήνης και της Πλατείας Σοφούλη κ.α.

Έχετε, όμως, και άλλες προτάσεις στο πρόγραμμά σας

Πράγματι, δεν σταματάμε εκεί. Έχουμε ταξινομήσει το πρόγραμμά μας  στους εξής άξονες: παιδεία, αθλητισμός, τρίτη ηλικία, Ηλιακό Χωριό και υποστήριξη των τοπικών επαγγελματιών

Για την παιδεία προβλέπουμε παροχή πλήρους σχολικού εξοπλισμού για κάθε μαθητή της Α’ τάξης Δημοτικού, την ασφάλεια αστικής ευθύνης σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό, την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, την προμήθεια βασικού σχολικού εξοπλισμού, την λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, την δημιουργία Σχολής Γονέων, την θέσπιση οικονομικής επιβράβευσης των αριστούχων μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και τη δημιουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Για την Τρίτη Ηλικία προβλέπουμε γενναία αύξηση του  γιατην λειτουργία των ΚΑΠΗ από το 2024, την πρόσληψη μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, την δημιουργία του 2ου ΚΑΠΗ στην Κάτω Πεύκη, την ενεργοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για την 3η Ηλικία, την συνεργασία με ειδικά διαγνωστικά κέντρα για την παροχή δυνατότητας πραγματοποίησης προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, την θέσπιση προγράμματος δωρεάν επισκέψεων σε πολιτιστικούς χώρους, την πραγματοποίηση καλοκαιρινών μπάνιων σε οργανωμένη παραλία του ΕΟΤ με δωρεάν μεταφορά, την δημιουργία Κέντρου ελέγχου Άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, την μηνιαία διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση επίσκεψης στους ιερούς τόπους και την παροχή ειδικών προγραμμάτων στήριξης για τα μέλη με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα & δωρεάν συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις για τα ΑΜΕΑ.

Για τον αθλητισμό προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού γηπέδου Beach Volley με διεξαγωγή ετήσιου τουρνουά, η δημιουργία ασφαλών αποδυτηρίων σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, η έμπρακτη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων, η μελέτη για δημιουργία τουλάχιστον ενός σκεπαστού γηπέδου τύπου «μπαλόνι», η δημιουργία εγκατάστασης για την στέγαση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και η δημιουργία skate-park.

Ενδιαφέρον πρόγραμμα, ωστόσο, υπάρχουν οι πόροι για την εφαρμογή του;

Είναι μια σχεδόν μόνιμη ερώτηση που δεχόμαστε και το θεωρούμε εύλογο να συμβαίνει αυτό. Εμείς απαντούμε πως, ναι, οι πόροι υπάρχουν. Το σύνολο των προτάσεων μας είναι κοστολογημένο και γνωρίζουμε πως ήδη πολλοί Δήμοι, ακόμα και όμοροι εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα.  Τα συγχρηματοδοτούμενα εργαλεία της ΕΕ, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι διαδημοτικές συνεργασίες, μας δίνουν την δυνατότητα άντλησης πόρων  για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Αυτό μπορεί να γίνει επίσης με μείωση δαπανών μέσα από τη μείωση του ενεργειακού  κόστους, με αύξηση των δημοτικών εσόδων με την είσπραξη ΤΑΠ μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων και τα έσοδα από την ανακύκλωση, με κεντρικοποίηση των προμηθειών και περιορισμό των απευθείας αναθέσεων. Τέλος, οι αυξημένες ανάγκες του Δήμου μας, μας δίνουν την δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση και από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πολλοί αναρωτιούνται για το αν η παράταξή σας είναι πράγματι ανεξάρτητη. Τι απαντάτε σε αυτό;

 Συνήθως, αυτό το ερώτημα αναφέρεται στην πολιτική ανεξαρτησία, στην οποία απαντάμε ένα βροντερό και ξεκάθαρο «ναι». Αυτό θα αποτυπωθεί και στο λευκό χρώμα που υα λάβει η παράταξή μας στα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic, όπως ακριβώς και το 2019. Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να σημειώσω πως δεν αρκεί μόνο η πολιτική ανεξαρτησία. Καλώ τους πολίτς να αξιολογήσουν και να απαιτήσουν επίσης την οικονομική ανεξαρτησία, την αυτοδιοικητική ανεξαρτησία και την γεωγραφική ανεξαρτησία. Σε αυτό, η παράταξη «δήμος Μπροστά+» έχει αποδείξει ότι τα διαθέτει σε κάθε κύτταρό της. Είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι από κάθε επιχειρηματικό ή άλλο οικονομικό συμφέρον, αφού κάθε ευρώ που δαπανούμε για τον εκλογικό μας αγώνα, προέρχεται από την εργασία μας. Είμαστε αυτοδιοικητικά ανεξάρτητοι, καθώς δεν λαμβάνουμε εντολές από παραθεσμικά αυτοδιοικητικά κέντρα, ούτε είμαστε στο «άρμα» κανενός διατελέσαντος δημάρχου. Τις αποφάσεις τις παίνει η ολομέλεια της παράταξης που συνεδριάζει τακτικά και είναι το ανώτατο όργανό μας. Είμαστε γεωγραφικά ανεξάρτητοι  γιατί στόχος μας είναι η ουσιαστική ενοποίηση του Δήμου και όχι να δώσουμε βαρύτητα μόνο στη Λυκόβρυση ή μόνο την Πεύκη. Για το λόγο αυτό, το ψηφοδέλτιο μας απαρτίζουν άτομα από κάθε γωνιά της πόλης, που γνωρίζουν τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Στο παρελθόν έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στην παρούσα διοίκηση. Τι έχετε να πείτε σήμερα;

Είναι μια καλή ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πολύ σημαντικά, πιστεύουμε, ζητήματα. Καταρχάς, θέλω να τονίσω ότι κάθε δημοτική Αρχή έχει βάλει το δικό της λιθαράκι για να έρθει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στην κατάσταση που είναι σήμερα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να μηδενίσουμε το έργο καμίας δημοτικής αρχής. Αντίθετα, θα ήθελα να σημειώσω ότι κατά την θητεία της παρούσας δημοτικής Αρχής, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η αύξηση του στόλου των οχημάτων του Δήμου, η δημιουργία του ΚΑΠΗ της Κάτω Πεύκης στην οδό Ελ. Βενιζέλου και, βεβαίως, η ένταξη της Πλατείας Πέττου στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε πως, ως μείζονα αντιπολίτευση, ο ρόλος μας είναι να αναδεικνύουμε λάθη και παραλείψεις, ώστε να κάνουμε την πόλη μας ακόμα καλύτερη. Και να μου επιτρέψετε να σημειώσω πως η οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη μιας δημοτικής Αρχής,

δεν εξαντλείται μόνο στο πρόσωπο του Δημάρχου. Αφορά, βεβαίως και τους αντιδημάρχους, για όσες φορές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες ενόψει των εκλογών;

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ό,τι συμβαίνει στον Δήμο μας, μας αφορά όλους. Είναι η καθημερινότητά μας, η γειτονιά μας, η ασφάλεια των παιδιών μας. Είναι τα σχολεία μας, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές και οι αθλητικοί χώροι. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, απαιτούν να διαχειριστούν από μια δημοτική Αρχή που αποτελείται από άτομα με συνέπεια, καθημερινή παρουσία και αποδεδειγμένη αγάπη και προσφορά στον τόπο. Από άτομα με οικονομική, αυτοδιοικητική και γεωγραφική ανεξαρτησία. Και, πάνω από όλα, με εντιμότητα και καθαρό βλέμμα. Είμαστε εδώ, από την πρώτη μέρα και κάθε μέρα, να αγωνιζόμαστε με την συνέπεια μας, τη σταθερότητα, την επαγγελματική, επιστημονική και αυτοδιοικητική επάρκεια μας. Και αυτά καλούμε τους δημότες να αξιολογήσουν. Είναι, τέλος, εξίσου σημαντική η ουσιαστική συμμετοχή. Δεν θέλουμε απλώς να μας ψηφίσουν, αλλά να μπουν στην εκλογική διαδικασία για χάρη όλων μας. Ενεργός πολίτης, με κρίση, άποψη, θέση και παρέμβαση, είναι ο πολίτης που έχει και άμεση συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι το μήνυμά μας και ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία ως νέα δημοτική Αρχή, να το εφαρμόσουμε μαζί με όλους τους πολίτες της Λυκόβρυσης και της Πεύκης.