Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει «δέκα πολιτικές» για άμεση εφαρμογή

Ο Νίκος Καραμπάσης Εκπρόσωπος Τύπου στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
7 Σεπτεμβρίου 2021
Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Νέας Σμύρνης με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
8 Σεπτεμβρίου 2021
Show all

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει «δέκα πολιτικές» για άμεση εφαρμογή

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει «δέκα πολιτικές» για άμεση εφαρμογή
Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης *

Έχουμε λοιπόν Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης (και Πολιτικής Προστασίας) υπο τους Χ. Στυλιανίδη και Β. Τουρνά. Προηγήθηκε το «εκκωφαντικό φιάσκο» με την μη υπουργοποίηση του ναυάρχου Β.Αποστολάκη καθώς ο Α.Τσίπρας «κόντραρε» τους Β.Βαρδινογιάννη και Τ. Πάϋατ (επι της ουσίας) – τα αποτελέσματα αυτής της κόντρας, προφανώς θα τα δούμε «στην συνέχεια». Nα ευχηθούμε «καλή επιτυχία» στο έργο τους, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα (ούτως ή άλλωστε για το ελληνικό κράτος με τις προβληματικές και ισχνές δομές του) και όπως έδειξαν οι τελευταίες βροχές και πλημμύρες στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϋ «η κλιματική κρίση είναι εδώ» και μας απειλεί, κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο…
Στην Ελλάδα ο «πράσινος χώρος» της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας έχει ενοποιηθεί και συσπειρώνεται μαζικά στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καθώς οι πρώην «βαρόνοι του χώρου» είτε έχουν αφομοιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είτε έσπευσαν να βρουν «στέγη» στο ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ που οργανώνεται δυναμικά σε ολόκληρη την Ελλάδα και την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το μοναδικό εναλλακτικό «μοντέλο διακυβέρνησης» της χώρας, που είναι οι βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, γνωρίζει τις πολλές, σοβαρές και δομικές αδυναμίες του πολιτικού μας οικοδομήματος. Γι αυτό και στόχος είναι στην επόμενη βουλή να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετήσει άμεσα ορισμένες από τις θέσεις του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για να μην χάνεται – εν τω μεταξύ – πολύτιμος χρόνος. Θα αναφέρω συνοπτικά ορισμένες από αυτές:
Πρώτον να καταργηθεί άμεσα το προβληματικό 75% του αντιπεριβαλλοντικού «νόμου Χατζηδάκη» με βάση το οποίο έγιναν «βορά στα συμφέροντα» οι περιοχές Natura 2000 όπως και οι περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές.
Δεύτερον να θεσπισθεί τώρα «Κλιματικός Νόμος και Κλιματικός Προϋπολογισμός» με συγκεκριμένη όμως περιβαλλοντική κατεύθυνση στο πλαίσιο των Διεθνών μας δεσμεύσεων.
Τρίτον να καταργηθούν όλες οι αποφάσεις – με τροπολογία που θα ψηφίσει άμεσα η βουλή – για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων. Όπως έγινε φανερό και με την συνάντηση της Μασσαλίας οι εξορύξεις πλέον είναι απαγορευτικές (για να το αντιληφθεί και ο…Ερντογάν).
Τέταρτο να θεσπισθεί επιτέλους και στη χώρα μας Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Να μην υπάρξει η παραμικρή παρεμβατική δραστηριότητα μέχρι να ολοκληρωθεί το θαλάσσιο χωροταξικό μας σχέδιο.
Πέμπτο να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ποιότητας των ιχθυοκαλλιεργειών.
Έκτο να ακυρωθεί το εγκληματικό project του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα όπου για να γίνει ένα «ξενοδοχειακό συγκρότημα» θα κοπούν δεκάδες χιλιάδες δένδρα και θα καταστραφεί η θαλάσσια και η παράκτια βιοποικιλότητα. Και προφανώς να ακυρωθούν και όλα τα παρόμοια έργα που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα για χάρη της … δήθεν Ανάπτυξης.
Έβδομο να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός, προγραμματισμός και ανάδειξη των εναλλακτικών μοντέλων Τουρισμού, που έχουν ως σημείο αναφοράς την προστασία στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Όγδοο να δούμε τον σχεδιασμό της μετάβασης της χώρας μας προς μία «Γαλάζια Οικονομία» , θέτοντας ως βασική παράμετρο το «taxonomy» , που είναι ο βασικός δείκτης της Ε.Ε. που επιτρέπει τη βελτίωση των βιώσιμων επενδύσεων και την εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Στη βάση αυτή να σχεδιαστεί και η νησιωτική ενεργειακή αυτονομία.
Ένατο να έχουμε σαφή και πειστική ενημέρωση για την αποκαλούμενη «Κυκλική Οικονομία» και να νομοθετηθούν φορολογικές απαλλαγές και άλλα φορολογικά κίνητρα για όσους επενδύουν στην «Γαλάζια Οικονομία» (και στο τουρισμό) και έχουν δείκτη Κυκλικής Οικονομίας, πάνω από 90%.
Και δέκατο να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για όσους ψαρεύουν παράνομα και για όλους τους «επενδυτές» που δεν υλοποιούν την εγκεκριμένη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (από την δραστηριότητα τους).

Τα παραπάνω είναι δέκα προτάσεις πολιτικής από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ που καλούμε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υιοθετήσει άμεσα και να τις υλοποιήσει. Γιατί σήμερα οι παλιές διαχωριστικές «γραμμές» αριστερά-δεξιά-κέντρο μοιάζουν σαν φαντάσματα του παρελθόντος, ούτε και «λένε πολλά» πλέον στους πολίτες μας(ειδικά τους νεότερους). Το δίπολο «πρόοδος – συντήρηση» δείχνει να έχει μακρινή σχέση με αυτό που παλιότερα λέγαμε «δεξιά-αριστερά». Το ποιος ωφελεί το σύνολο των πολιτών και ποιος εργάζεται για τα συμφέροντα «πολύ λίγων» καθώς καλπάζει η 4η βιομηχανική επανάσταση με την «τεχνητή νοημοσύνη» και την Κλιματική Κρίση να μας δείχνει τα δόντια της, κρίνεται κάθε μέρα «στην πράξη».
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα την πολιτική και κοινωνική οικολογία, είναι το σήμερα και το αύριο των πολιτών για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και στην επόμενη βουλή θα είναι η πολιτική δύναμη με το άμεσα εφαρμόσιμο νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

• Επικεφαλής Επικοινωνίας και εκπρόσωπος τύπου του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ