Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στο 6ο Συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Σημαντική βελτίωση της κυκλοφορίας στους γύρω δρόμους από τους νέους σταθμούς του Μετρό
5 Δεκεμβρίου 2022
Μπόνους σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους – Ποιοι είναι δικαιούχοι
6 Δεκεμβρίου 2022
Show all

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στο 6ο Συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στο 6ο Συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • Οι Πράσινες Πολιτικές, είναι το μέλλον της Ευρώπης
  • 20 συνεδρίες παρακολούθησε η οχταμελής αποστολή του Πράσινου Κινήματος
  • Ενεργειακή κρίση, επισιτιστικό πρόβλημα, παραγωγική ανασυγκρότηση, δικαιώματα γυναικών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πολιτικές κατοικίας και απαγόρευσης πλειστηριασμών, φορολογικά μοντέλα και σύγχρονες οικονομικές πολιτικές στην ατζέντα του συνεδρίου
  • Με το πράσινο πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Dritan Abazovic, συναντήθηκε ο συμπρόεδρος και επικεφαλής των εκλογών του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης

Με κύριο θέμα την ενεργειακή κρίση, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον, ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε και το Πράσινο Κίνημα, με οχταμελής αποστολή. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και ακτιβιστική δράση με κεντρικό σύνθημα «Να ζεσταθούν τα σπίτια και όχι ο πλανήτης» (Heat the homes, not the planet), στην οποία συμμετείχε σύσσωμη η αποστολή του Πράσινου Κινήματος, αποτελούμενη από τους δύο συμπροέδρους, Ρία Ακρίβου και Κώστα Καλογράνη, τον περιφερειακό σύμβουλο και αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Νίκο Παπαδάκη, τον πρόεδρο του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» Γιάννη Κυριακόπουλο, τον εκπρόσωπο τύπου Βασίλη Ρόκο, την πρώην βουλευτή, μέλος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, το μέλος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Βαλέρια Τελικωστόγλου και το μέλος μας Γιώργο Ρόκο.

  • Με το πράσινο πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Dritan Abazovic, συναντήθηκε ο συμπρόεδρος και επικεφαλής των εκλογών του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης

Συνολικά πάνω από 1.000 άτομα από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν από 2 μέχρι και 4 Δεκεμβρίου στο 6ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, μεταξύ των οποίων, 2 πρωθυπουργοί (από Μαυροβούνιο και Ισλανδία), πλειάδα υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και αυτοδιοικητικών, από όλη την Ευρώπη. Οι Πράσινοι βρίσκονται πλέον σε 8 κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, ενώ Πράσινος είναι και ο πρόεδρος της Αυστρίας. Πάνω από 16.000 είναι οι εκλεγμένοι πράσινοι αυτοδιοικητικοί στις ευρωπαϊκές χώρες. Η αποστολή του Πράσινου Κινήματος παρακολούθησε συνολικά 20 συνεδριάσεις, τέσσερις στην ολομέλεια και 16 σε ειδικές παράλληλες συνεδρίες, κάνοντας παρεμβάσεις και θέτοντας ερωτήματα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν, διμερής επαφές, με ευρωπαίους πρασίνους, συζητώντας την ενεργειακή κρίση και το μέλλον της Ευρώπης, βάζοντας και το πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν, η ανταλλαγή απόψεων του συμπροέδρου και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη, με τον πράσινο, πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Dritan Abazovic. Ειδική αναφορά, πρέπει να κάνουμε και για την ευρύτατη συζήτηση που έγινε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην ενεργειακή κρίση και στην διατροφική αλυσίδα.

Πράσινη Λύση στην Ενεργειακή Κρίση με Κοινωνική Δικαιοσύνη
Πολύ σημαντικό ήταν το ψήφισμα που πάρθηκε για την ενεργειακή κρίση και το πως αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινωνική δικαιοσύνη και πράσινο πρόσημο. Όπως αναφέρει το κείμενο χαρακτηριστικά:
«Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι και θα είναι πάντα στον πυρήνα των πολιτικών αξιών των Πρασίνων, που αγωνίζονται ενάντια στη φτώχεια, στις ανισότητες και τον αποκλεισμό, Η αξιοπρέπεια και η ελευθερία των ανθρώπων είναι στο κέντρο των πράσινων πολιτικών.
Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να απαγορεύσουν τις αποσυνδέσεις από την παροχή ενέργειας και να σταματήσουν τις εξώσεις, από τα σπίτια, να αναστείλουν τα προγράμματα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ενοικίων και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε εναλλακτική πληρωμή. Οι ενεργειακές εταιρείες δεν πρέπει χρεώνουν τόκους ενέργειας για νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για χρέη, που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η πιο οικονομική πηγή ενέργειας και το κλειδί για ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο σύστημα στον πλανήτη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η IPCC έχουν προειδοποιήσει, ότι οι εξορύξεις, νέων ορυκτών καυσίμων, είναι ασυμβίβαστες με τους διεθνείς κλιματικούς στόχους. Για να γίνει κλιματικά ουδέτερη η Ε.Ε. έως το 2050, θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό σύστημα έως το 2035 το αργότερο».

ΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΓΡΑΝΗΣ: Όπου κυβερνούν πράσινοι οι πολίτες είναι κερδισμένοι
Μετά τη λήξη του 6ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, οι δύο συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος, Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Παρακολουθήσαμε, ένα ουσιαστικό και σημαντικό συνέδριο, της μεγάλης πράσινης ευρωπαϊκής οικογένειας, σε μία κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η ενεργειακή κρίση, πρέπει να αντιμετωπιστεί με πράσινο πρόσημο και κοινωνική δικαιοσύνη. Είχαμε την ευκαιρία, να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας, προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, να συζητήσουμε για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, στις χώρες που παραβιάζονται, αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, όπου συζητήθηκε η αρχή της «Ανεξάρτητης Διαβίωσης» και υπήρξε και σχετικό ψήφισμα. Όπου κυβερνούν οι πράσινοι, σε όλη την Ευρώπη, οι πολίτες είναι κερδισμένοι. Η Ελλάδα, τελευταία φορά που εξέλεξε αυτόνομη πράσινη εκπροσώπηση, στην ελληνική βουλή, ήταν πριν από 32 χρόνια, ενώ τελευταία φορά που υπήρχε αυτόνομο πράσινο ψηφοδέλτιο σε εθνικές εκλογές, ήταν το 2012. Το Πράσινο Κίνημα, το σύγχρονο ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα, θα αλλάξει αυτά τα δεδομένα, με την αυτόνομη κάθοδο στις επικείμενες εθνικές εκλογές του 2023. Η Πράσινη Μετάβαση στη χώρα μας, δεν μπορεί να γίνει σωστά, χωρίς την πράσινη εκπροσώπηση, στην ελληνική Βουλή. Το Πράσινο Κίνημα, θα είναι συνεπής στο ραντεβού με την ιστορία».

Η συμμετοχή του Πράσινου Κινήματος
Η πολυπληθείς αποστολή του Πράσινου Κινήματος, συμμετείχε σε 20 συνεδρίες, αριθμός ρεκόρ για ελληνική αποστολή, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις και κάνοντας κρίσιμες ερωτήσεις και παρεμβάσεις, όπου κρίθηκε αναγκαίο. Από το πρωί, έως το βράδυ, οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος, ήταν εκεί όπου παραγόταν πολιτική και συνομιλούσαν με τους ευρωπαίους πρασίνους των άλλων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, εκδώσαμε σε πρώτο χρόνο, 20 Δελτία Τύπου, όπου ενημερώναμε τα μέλη και τους φίλους μας και την κοινή γνώμη, για τις εξελίξεις και την συμμετοχή μας.

Διαβάστε αναλυτικά:
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ:

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη