Το σύγχρονο μοντέλο διοίκησης που προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου Ν. Καρυστινός – Συνέντευξη στο otanews.gr

Το Πράσινο Κίνημα αποχαιρετά τον Μάκη Μοσχοβούδη και στέλνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του
17 Σεπτεμβρίου 2023
Αποτελέσματα Ημερίδας ΕΛΙΑΔΑ – Καινοτόμες προσεγγίσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γενετικό χαρακτηρισμό ελληνικών ποικιλιών ελιάς
18 Σεπτεμβρίου 2023
Show all

Το σύγχρονο μοντέλο διοίκησης που προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου Ν. Καρυστινός – Συνέντευξη στο otanews.gr

Τους λόγους που αποφάσισε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου ανέφερε στην ενδιαφέρουσα συνέντυξη που παραχώρησε στο otanews.gr ο κ. Νίκος Καρυστινός.

Παράλληλα, περιγράφει τα χαρακτηριστικά της παράταξης που ηγείται και στέλνει το μήνυμά του στος συμπολίτες του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος απάντησε στο ποια είναι τα προβλήματα του δήμου και ποιες είναι οι προτάσεις της παράταξής του γι ατην άμεση αντιμετώπισής τους.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Διονύσου, κ. Νίκου καρυστινού έχει ως εξής:

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος Δήμαρχος;
Μετά από 13 χρόνια λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου έχει πλέον αποδειχτεί ότι οι παλαιοί αυτοδιοικητικοί πολιτικοί ό,τι είχαν να προσφέρουν το προσέφεραν. Μπορεί να ήταν εξαιρετικοί να διοικήσουν μια μικρή κοινότητα, αλλά δεν μπορούν να διοικήσουν ένα μεγάλο Δήμο, όπως είναι σήμερα ο Καλλικρατικός Διόνυσος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόλη μας είναι ακόμη και σήμερα ουσιαστικά διαιρεμένη σε 7 «χωριά» και οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για το καλό του «χωριού» τους. Σε αυτό φταίει η διοίκηση γιατί πολύ απλά δεν τους έχει εξηγήσει ότι η ανάπτυξη όλης της πόλης θα επιφέρει ανάπτυξη και σε κάθε δημοτική κοινότητα χωριστά.

Ποια είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά της παραταξής σας;
Ο «Νέος Διόνυσος» είναι εδώ, με έναν πυρήνα έμπειρων αυτοδιοικητικών και μια μεγάλη και δυναμική ομάδα νέων στελεχών, ανεξάρτητων από δεσμεύσεις και επιρροές. Έχουμε ήδη αναφερθεί στο μεγάλο μας πλεονέκτημα, τα στελέχη μας, το πλούσιο βιογραφικό τους και την επαγγελματική τους καταξίωση. Ο «Νέος Διόνυσος» διαθέτει ικανούς επαγγελματίες αλλά όχι «επαγγελματίες» πολιτικούς, ούτε πολίτες που θα ήθελαν να σταδιοδρομήσουν ως «επαγγελματίες» πολιτικοί.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Διονύσου;
Δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα. Είναι πάρα πολλά. Το πιο σπουδαίο όμως είναι η πολιτική προστασία της πόλης. Οι Διονυσιώτες, μετά την Μήδεια και τις πυρκαγιές, δεν αισθάνονται ασφαλείς στο ίδιο τους το σπίτι. Ο Διόνυσος, λόγω της θέσης του, πλήττεται πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη πόλη από τις φυσικές καταστροφές : Σφοδρές χιονοπτώσεις τον χειμώνα, κίνδυνος πυρκαγιάς το καλοκαίρι. Για αυτό η πόλη πρέπει να θωρακιστεί με την αξιοποίηση όλων των μέσων που προσφέρει τη τεχνολογία και να δοθεί ειδικό βάρος σε αυτό από την κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια. Και με το πρόβλημα αυτό σχετίζεται άμεσα και το χωροταξικό – πολεοδομικό – οικιστικό ζήτημα της πόλης, αφού θα πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση για τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, το Πευκόφυτο, και άλλους μικρότερους οικισμούς της πόλης.

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία κατά την άποψη σας, απέτυχε η διοίκηση Καλαφατέλη ;
H παρούσα Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να υπερβεί την μετριότητα και να διαγράψει αναπτυξιακή πορεία για την πόλη μας. Παρά τις αρχικές, φιλόδοξες και πολλά υποσχόμενες δεσμεύσεις, περιορίστηκε στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων χωρίς όραμα και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Απέτυχε να δώσει λύσεις σε πολλά από τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, όπως στην πρόληψη και την δέουσα επιχειρησιακή προετοιμασία έναντι επικίνδυνων φυσικών φαινομένων και δυνητικών κινδύνων και την αντιμετώπιση των συνεπειών τους, τρέχοντας, κατά κανόνα, πίσω από τις εξελίξεις. Απέτυχε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Δήμου και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, με αποτέλεσμα η πόλη μας να εμφανίζει μια παρακμιακή εικόνα, να παραμένει εχθρική προς τους πεζούς, ποδηλάτες και ΑΜΕΑ, η κυκλοφορία / κινητικότητα να γίνεται ολοένα και πιο προβληματική, η καθημερινότητα να δυσκολεύει και τελικά οι περιουσίες μας να υποβαθμίζονται. Ο Δήμος μας δεν έχει τις επιδόσεις που θα έπρεπε σε θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών. Απέτυχε να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του τόπου για να παραγάγει ωφέλιμο έργο. Η αδυναμία της είναι πασιφανής, όπως καταγράφεται στις συχνές και ενίοτε πολύ έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών. Απέτυχε να διοικήσει αποτελεσματικά επιδεικνύοντας αλαζονεία και αυταρχικότητα, λειτουργώντας προκλητικά έναντι όλων των δημοτικών παρατάξεων, των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων αλλά και πολλών άξιων στελεχών της που αποχώρησαν και απομακρύνθηκαν, άλλα αθόρυβα και διακριτικά και άλλα προβαίνοντας σε σημαντικές καταγγελίες.

Περιγράψτε μας 2 ζητήματα , τα οποία είναι στην κορυφή της ατζέντας σας και ποιες λύσεις προτείνετε για αυτά.;
1o. Πολιτική Προστασία. Πρέπει να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών, μέσω αισθητήρων ανίχνευσης και εντοπισμού φλόγας και καπνού και θερμογραφικών καμερών, που θα εγκατασταθούν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά των πυροφυλακίων. Με την επιπλέον αξιοποίηση drones εξοπλισμένων με κατάλληλους αισθητήρες θα καλύπτεται το σύνολο της έκτασης του Δήμου.
2ο Δασικό – Οικιστικό – Πολεοδομικό. Οι οριοθετήσεις των οικισμών του Δήμου Διονύσου , που παρουσιάζουν πρόβλημα, είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα βάσει εξειδικευμένης πολεοδομικής μελέτης, της Αυτοτελούς Μελέτης Οριοθέτησης Οικισμών (ΑΜΟΟ), όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 του ν.4759/2020 και στο άρθρο 2 της Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/36607/1330 (ΦΕΚ 2504Β/20-5-2022). Η παραπάνω μελέτη (ΑΜΟΟ) επιβάλλεται να γίνει ανεξάρτητα και να προηγηθεί του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Και αυτό γιατί αφενός συντρέχουν ειδικοί λόγοι (αποφάσεις αρμοδίων οργάνων της Διοίκησης για τον καθορισμό ορίων κατ΄εξουσιοδότηση του ΝΔ του 1923, αποφάσεις μη αιρετών Νομαρχών προ του 1979, οριοθετημένοι οικισμοί, που έχουν συμπεριληφθεί εντός ορίων εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων –ΓΠΣ-κλπ) και αφετέρου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα, όπως π.χ. η νομική θωράκιση του ερείσματος των εκτελεστών διοικητικών πράξεων, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ΤΑΧΕΙΕΣ διαδικασίες.

Τέλος γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν εσάς και την παράταξή σας κ. Καρυστινέ;
Γιατί ο τόπος μας έχει ανάγκη μια καινούργια, δραστήρια και άφθαρτη Δημοτική Αρχή, προϊόν ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών και συναινέσεων, που θα αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τα προβλήματα και θα δώσει λύσεις. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μπορούν να σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση του Δήμου μας, ανατρέποντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις. Εμείς συμμετέχουμε με επεξεργασμένο πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει όχι απλά ποια έργα έχει απόλυτη ανάγκη η πόλη μας αλλά κυρίως πώς θα τα κάνουμε με ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Στην δημιουργική αυτή διαδρομή θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε, με την συνεισφορά όλων των δημοτών που θα πλαισιώσουν τις ομάδες συνεργασίας, έναν οδικό χάρτη με προτεραιότητες για την ολοκλήρωση έργων που καθυστερούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες καθώς και νέων δράσεων που θα μας ωθήσουν σε μια νέα πορεία που έχει ανάγκη η πόλη μας, μακριά από κάθε παρακμιακή εποχή που πρέπει να λησμονήσουμε το συντομότερο.