Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάζει νέο εργαλείο χρηματοδότησης των δήμων για απαλλοτριώσεις

Το Πράσινο Κίνημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελ. επαγγελματίες και τη νέα δοσοποίηση των υποχρεώσεων στο δημόσιο
18 Οκτωβρίου 2021
Περιστέρι: Εγκαίνια της Έκθεσης “Ολυμπιακές Δάδες 1936-2020”
18 Οκτωβρίου 2021
Show all

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάζει νέο εργαλείο χρηματοδότησης των δήμων για απαλλοτριώσεις

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάζει νέο εργαλείο χρηματοδότησης των δήμων για απαλλοτριώσεις

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Δημήτρης Σταμάτης, ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ σχεδιάζεται ένα νέο εργαλείο για την εξυπηρέτηση ενός σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και αφορά στις απαλλοτριώσεις.

Συγκεκριμένα ανήγγειλε ότι θα δοθεί στους δήμους η δυνατότητα μέχρι τη λήξη των δικαστικών εκκρεμοτήτων για τις απαλλοτριώσεις, αντί να δεσμεύσει ο ίδιος ο δήμος πόρους από τα ταμεία του, τα ποσά θα τα εγγυάται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και όταν τελειώσουν όλες οι δικαστικές διαδικασίες των προσφυγών, ο δήμος είτε θα πληρώσει την εγγύηση στο ΤΠΔ, είτε θα πάρει δάνειο και το ποσό στον δικαιούχο θα το καταβάλλει το ΤΠΔ.

Επίσης ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στα δύο επενδυτικά προγράμματα που έχει συνάψει το Ταμείο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση των δήμων. Το πρώτο θα ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ, έχουν εγκριθεί 2,135 εκ. ευρώ εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί τα 992 εκ. ευρώ. Παράλληλα αναφέρθηκε σε δύο ακόμη προγράμματα που εμπλέκονται και οι δήμοι: Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, προϋπολογισμού ύψους 500 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών και δημόσιων υποδομών. Και το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ που αφορά στον εκσυγχρονισμό των υποδομών μικρών λιμένων.

Ο κ. Σταμάτης σημείωσε τις πολλές δυσκολίες που έχει η σύναψη συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σχολίασε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – για το οποίο διευκρίνισε ότι δεν εμπλέκεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – ότι πρόγραμμα χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες πηγές χρηματοδότησης και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν μπορεί να υπάρξει.

Τέλος σε ότι αφορά στη μείωση των επιτοκίων των δανείων των δήμων και την αναχρηματοδότηση των δανείων με νέα δάνεια ο κ. Σταμάτης παρέπεμψε το θέμα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για οποιαδήποτε απόφαση.