Τραυματίστηκαν παιδιά από πτώση σοβάδων σε σχολείο στα Πετράλωνα

Ξεκινά η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel
15 Σεπτεμβρίου 2023
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 50 τόνους εμφιαλωμένα νερά στέλνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας
15 Σεπτεμβρίου 2023
Show all

Τραυματίστηκαν παιδιά από πτώση σοβάδων σε σχολείο στα Πετράλωνα

Τραυματίστηκαν παιδιά από πτώση σοβάδων σε σχολείο στα Πετράλωνα

Φαίνεται ότι τα σχολεία του δήμου Αθηναίων έχουν σοβαρά προβλήματα, παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι είναι απόλυτα ασφαλής. Τρία παιδιά τραυματίστηκαν, ευτυχώς όχι σοβαρά, από την πτώση σοβάδων από οροφή του 149ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας στα Πετράλωνα, μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, στο δεύτερο διάλειμμα.

Από τη διεύθυνση του σχολείου πήραν τηλέφωνο τους γονείς να παραλάβουν τα παιδιά τους, τα οποία είναι σε κατάσταση σοκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσχημη κτιριακή κατάσταση του σχολείου είναι γνωστή εδώ και καιρό. Το σχολείο είχε αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες να μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο, σε οικόπεδο (Πειραιώς και Αλώπης) για το οποίο υπήρχε απόφαση απαλλοτρίωσής του από το 2002. Ωστόσο μετά την προσφυγή κληρονόμων ενάντια στην απαλλοτρίωση και μετά από από αλλεπάλληλες δίκες και διάφορες κωλυσιεργίες όλων των δημοτικών αρχών, η υπόθεση τελεσιδίκησε το καλοκαίρι του 2018 υπέρ κληρονόμων.

Από τότε η δημοτική αρχή δεν έχει βρει κάποια λύση, ούτε φυσικά αυτή του κ. Μπακογιάννη, και το κτιριακό πρόβλημα παραμένει, κάνοντας επικίνδυνη την καθημερινότητα των μαθητών της περιοχής.

Το περιστατικό επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση των σχολικών υποδομών της Αθήνας, παρά τη «μαγική εικόνα» που επιχειρεί να παρουσιάσει, η δημοτική αρχή του Μπακογιάννη.

Λαϊκή Συσπείρωση: Η αδιαφορία της δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη για τα σχολεία της Αθήνας γίνεται επικίνδυνη
Σχολιάζοντας το επικίνδυνο περιστατικό, η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο επικεφαλής της, Νίκος Σοφιανός με ανακοίνωση τους, σημειώνουν:

Η αδιαφορία της δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη για τα σχολεία της Αθήνας γίνεται επικίνδυνη για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της πόλης. Το πρωί της Παρασκευής 15/9/2023 στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στα Κάτω Πετράλωνα, είχαμε πτώση σοβάδων την ώρα του διαλείμματος με συνέπεια να τραυματιστούν -ευτυχώς ελαφρά- τρεις μαθητές.

Αλήθεια, η δημοτική Αρχή δεν γνώριζε την προβληματική κατάσταση αυτού του δημοτικού; Η “Λαϊκή Συσπείρωση” έχει επανειλημμένα αναδείξει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται άλλωστε για σχολείο που είχε αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες να μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο, σε οικόπεδο (Πειραιώς & Αλώπης) για το οποίο υπήρχε απόφαση απαλλοτρίωσής του από το 2002. Ωστόσο, μετά την προσφυγή κληρονόμων ενάντια στην απαλλοτρίωση και μετά από από αλλεπάλληλες δίκες και διάφορες κωλυσιεργίες όλων των δημοτικών Αρχών, η υπόθεση τελεσιδίκησε το καλοκαίρι του 2018 υπέρ των κληρονόμων. Τότε, ο δήμος “δεν έκανε καν τον κόπο” να παραστεί στο δικαστήριο. Η δημοτική αρχή της ΝΔ τέσσερα χρόνια τώρα ΔΕΝ έχει κάνει το παραμικρό…

Μετά την τραγική “πρωτοτυπία” να έχουμε στην Αθήνα τα μοναδικά σχολεία (το 2ο Δημοτικό και τα 8ο & 76ο νηπιαγωγεία) που δεν άνοιξαν την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων στην Ελλάδα –πλην της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από τις καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες σχολεία της πόλης, σήμερα καταγράφηκε και ένα δημοτικό σχολείο στο οποίο “βρέχει” σοβάδες στα κεφάλια μικρών παιδιών, τραυματίζοντάς τα.

Είναι άλλη μια απόδειξη ότι δεν βρίσκονται στις προτεραιότητές τους οι ανάγκες των οικογενειών, των παιδιών, των εργαζομένων της Αθήνας. Ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια για να αυξήσουν την πελατεία και τα κέρδη των ξενοδόχων, των εταιρειών real estate και βραχυχρόνιας μίσθωσης, των μεγαλοεργολάβων, αλλά τα περισσότερα σχολεία της Αθήνας είναι σε πολύ κακή κατάσταση, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και επισκευές, παρότι πάνω από τα μισά έχουν φτιαχτεί 50 και πλέον χρόνια πριν.

Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει και μπορεί να αλλάξει. Μπορούμε να προτάξουμε άλλες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, που θα έχουν ως αφετηρία τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών. Χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή σύμμαχο του λαού που να βάλει σε προτεραιότητα ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα για τη σχολική στέγη: Για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και βρεφονηπιακών σταθμών, για να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές-ανακαινίσεις στο γερασμένο κτιριακό δυναμικό της πόλης, για να προχωρήσει με επείγοντα χαρακτήρα ο προσεισμικός έλεγχος και οι μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων.