Τροπολογία με σημαντικές αλλαγές στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, θέτει όρια στις προτάσεις των ΟΤΑ

Σημαντική μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων στην Αττική
10 Μαρτίου 2021
Δωρεάν rapid tests Covid-19 στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας
11 Μαρτίου 2021
Show all

Τροπολογία με σημαντικές αλλαγές στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, θέτει όρια στις προτάσεις των ΟΤΑ

Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίζεται σήμερα, η κυβέρνηση φέρνει σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Συγκεκριμένα τροποποποιεί το άρθρο 69 του ν.4509/2017.

Οι αλλαγές που εισάγονται αφορούν στο νομικό πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος, τη διαδικασία υλοποίησής του, τους όρους ένταξης έργων των δήμων σ΄ αυτό, αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους φορείς που διαχειρίζονται έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα.

Σημαντικότερες αλλαγές, είναι ότι πλέον τίθεται όριο προϋπολογισμού στις προτάσεις που καταθέτουν και κατ΄επέκταση στα έργα που έχουν δικαίωμα να εντάξουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Η ΕΕΤΑΑ αναλαμβάνει ενεργό στην υλοποίηση του προγράμματος και ως φορέας διαχείρισης αλλά και ως φορέας παροχής τεχνικής βοήθειας.

Επίσης επανακαθορίζεται η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης των υπό ένταξη έργων, αν και ο έλεγχος εξακολουθεί να παραμένει στον υπουργό Εσωτερικών.

Με το καταργούμενο άρθρο, η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης ήταν η εξής:

Ένας υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης & Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), δύο εκπρόσωποι του υπουργού Εσωτερικών, ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ένας εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ και δύο εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξαικών προγραμμάτων.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται πλέον στην Επιτροπή προστίθεται ένας εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ και γίνεται ένας ο εμπειρογνώμονας.

Επίσης προστίθεται και στην τριμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος ένας εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ, ο οποίος καταλαμβάνει την θέση του εκπροσώπου του υπουργού Εσωτερικών.

Επισημαίνεται ότι στην παρ.17 εισάγεται ρύθμιση για τα έργα του “Φιλόδημος Ι” που δεν έχουν μεταφερθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η οποία ορίζει ότι αυτά θα χρηματοδοτούνται «από τους πόρους που είχαν δεσμευθεί στο πλαίσιο του καταργηθέντος Προγράμματος “Φιλόδημος Ι”».

Τέλος να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των συζητήσεων του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη σύναψη της σχετικής σύμβασης για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος.