Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την Αυτοδιοίκηση – Κανένα έργο του ΦιλόΔημου δεν θα χαθεί

Πρωτοβουλία Πατούλη για να τα βρουν οι τρεις δήμαρχοι για την επένδυση στο Ελληνικό
19 Δεκεμβρίου 2019
Τρίκαλα: Πρόσκληση σε νέους/νέες για Φόρουμ Νεολαίας απευθύνει ο Δήμος
19 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την Αυτοδιοίκηση – Κανένα έργο του ΦιλόΔημου δεν θα χαθεί

Τη δέσμευσή του ότι κανένα από τα έργα που είχαν ενταχθεί στον “ΦιλόΔημο” δεν θα χαθεί επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αντέκρουσε την κριτική των κκ Τσακαλώτου και Χαρίτση για την οικονομία λέγοντας ότι «στα δικά σας χρόνια στείλατε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια στο υπερταμείο».

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ψευδώς την κυβέρνηση ότι καταργεί τον ΦιλόΔημο-Ι και τινάζει στον αέρα τα έργα που είχαν εγκριθεί.

«Τα έργα, όμως, τα οποία είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Σημειώνοντας ότι η σύμβαση της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λήγει σε 13 μέρες, «συνεπώς τα έργα δεν έχουν καμία γραπτή διασφάλιση», ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Η δέσμευσή μου απέναντί στην εθνική Αντιπροσωπεία είναι ότι κανένα από τα έργα αυτά δεν θα χαθεί, γιατί θα ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους, αλλά και στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα των Περιφερειών, όποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».

Στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι «βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις» στο Δημόσιο, η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με «νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα» και ο στόχος να γίνουν οι πόλεις πιο “φιλικές” στους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αύξηση κατά 100 εκ. ευρώ των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, δηλαδή από τα 2,4 δισ. αυξάνονται στα 2,5 δισ., και διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση «δημιουργούμε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων» που θα έχει ισχυρό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο: «Θα δίνει προτεραιότητα στην υψηλότερη αξία που υπάρχει, στην ανθρώπινη ζωή και στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή αλλά και από τροχαία ατυχήματα».

Το αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος συνδέεται με την ενίσχυση όλων των υποδομών και των υποδομών περιβάλλοντος, και με τη στήριξη της ανακύκλωσης, καθώς το 2020 θα είναι για την αυτοδιοίκηση έτος πραγματικής ανακύκλωσης, είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Ήδη σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ξεκινήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πέντε δήμους με στόχο να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και να στηρίξουμε την προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος. Πρόγραμμα το οποίο επεκτείνεται σε όλες τις περιφέρειες».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε επίσης ότι για την ενδυνάμωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, στους πρώτους μήνες του 2020 θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής, θα ενισχύσει τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης με αντίστοιχη ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από την κρατική εξουσία. Είπε επίσης ότι για τη σύνταξη του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει το μοντέλο του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού. Ότι δηλαδή θα συνταχθεί με συνεργασία των αυτοδιοικητικών φορέων και όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου.

Διατηρείται και το 2020 ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις

Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι καθιερώνεται ο θεσμός των Υπηρεσιακών Γραμματέων, γίνεται πράξη η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, συγκροτείται επιτροπή για την αναμόρφωση του 2190/1994 (σύσταση ΑΣΕΠ) με στόχο την επιτάχυνση των χρονικών διαδικασιών στις προσλήψεις, και επίσης ότι προχωρά ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το σύνολο του δημοσίου τομέα.

Σημείωσε ότι ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις διατηρείται και για το έτος 2020, προσθέτοντας πως έως το τέλος του τρέχοντος έτους, «θα προγραμματίσουμε σε κρίσιμους τομείς νέες προσλήψεις, αξιοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο για το έτος 2020 από τις αποχωρήσεις, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των αποχωρήσεων του 2021».

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις που εξαιρούνται από τη σχέση 1:1, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη 8.116 υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, 2.900 του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ενισχύεται με 60 εκατ. ευρώ, 4.500 στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων που θα πραγματοποιηθεί για εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας.