Τ. Θεοδωρικάκος: Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης

Συνεχίζονται μέχρι το 2023 όλες οι Κοινωνικές Δομές στις Περιφέρειες της χώρας
29 Οκτωβρίου 2019
Διευρύνεται το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης στον Δήμο Βριλησσίων
29 Οκτωβρίου 2019
Show all

Τ. Θεοδωρικάκος: Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης

«Είναι κεντρική προτεραιότητα να βάλουμε τέλος σε ξεπερασμένες αντιλήψεις κατεστημένες λογικές στη σχέση του κράτους με τους πολίτες, και κυρίως στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε ομιλία του στην Ημερίδα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας για τον Εσωτερικό Έλεγχο στους ΟΤΑ.

Για την υλοποίηση αυτή της πολιτικής μας επιλογής, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, θεσπίστηκε ο νόμος 4622/2019, που προβλέπει τη σύσταση, σε κάθε Υπουργείο, Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, με βάση τις καλές εθνικές πρακτικές αλλά και τα διεθνή επαγγελματικά πρότυπα για τον εσωτερικό έλεγχο.

Ήδη από το Υπουργείο Εσωτερικών με τη στήριξη της γαλλικής τεχνικής βοήθειας βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική φάση του έργου με την υποστήριξη 16 φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (15 δήμων και μιας περιφέρειας) στην ίδρυση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπληρώνοντας ότι θα επεκταθεί στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης.

«Η διαρκώς αυξανόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης, η συνεχής απαίτηση για διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και τη δημοσιονομική διαχείριση των οικονομικών πόρων και η ανάγκη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, καθιστούν απαραίτητη την δημιουργία μία σύγχρονης λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου που να βοηθά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επίτευξη των στόχων και της αποστολής της.

Ο εσωτερικός έλεγχος είναι ένα εργαλείο για τη διοίκηση κάθε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μια τέτοια μονάδα εσωτερικού ελέγχου, όπως την περιέγραψε νωρίτερα ο κ. Διοικητής, ασφαλώς εντοπίζει και όλες τις περιοχές κινδύνου για μια αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του Οργανισμού αλλά και για την εκδήλωση φαινομένων απάτης και διαφθοράς τα οποία, δυστυχώς, είναι γνωστό ότι υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Είναι κεντρική προτεραιότητα, συμπλήρωσε, να βάλουμε τέλος σε ξεπερασμένες αντιλήψεις κατεστημένες λογικές στη σχέση του κράτους με τους πολίτες, και κυρίως στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ίδιον του κρατικού μηχανισμού. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτήν την αντίληψη. Και δική μας δουλειά είναι αυτό να το πράξουμε με πολύ συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο».