Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΑΑΤ και περιφέρειας Β. Αιγαίου για τα σχέδια βόσκησης

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Εργαζόμενους και σε Πρόσφυγες του ΕΣΤΙΑ
16 Απριλίου 2021
Τοποθέτηση 23.000 τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών Led
16 Απριλίου 2021
Show all

Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΑΑΤ και περιφέρειας Β. Αιγαίου για τα σχέδια βόσκησης

Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Ο προϋπολογισμός του έργου για το Β. Αιγαίο φθάνει τα 872.235 € και αφορά έκταση 1.938.300 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Λήμνου, Σάμου, Χίου και Ικαρίας

Ήδη έχουν υπογραφεί ανάλογες συμβάσεις με τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας , Κρήτης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχου/ων των υποέργων όπως περιγράφονται στη Σύμβαση, από τον Κύριο του Έργου (ΥΠΑΑΤ), στον Φορέα Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του Έργου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται από α) την είσπραξη των τελών βόσκησης της (κάθε) Περιφέρειας και β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η διάρκεια της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Β.Αιγαίου, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοΐκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.