ΥΠΕΝ: Καθορισμός προδιαγραφών και περιεχομένου του Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη εκδήλωση των 100 χρόνων στη Ν. Ιωνία
27 Ιουνίου 2023
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030
27 Ιουνίου 2023
Show all

ΥΠΕΝ: Καθορισμός προδιαγραφών και περιεχομένου του Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Με Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Κάρπου εξειδικεύονται περαιτέρω οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) του άρθρου 16 του ν. 4936/2022 με στόχο την απογραφή και τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου, που προκύπτουν από τα δημοτικά κτίρια, τις δημοτικές κοινωφελείς εγκαταστάσεις – ιδίως για θέματα αθλητισμού, πολιτισμού-, καθώς και τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, επεξεργασίας λυμάτων, διαλογής και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, υγειονομικής ταφής τα δημοτικά οχήματα, το φωτισμό δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων, και άλλες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος καλύπτει πρώτον, το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου, οι οποίες είναι εγκατεστημένες ή λαμβάνουν χώρα εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου (κτίρια γραφείων, βρεφονηπιακοί σταθμοί, άλλες κοινωνικές δομές, φωτισμός Δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων, Δημοτικές συγκοινωνίες, αποκομιδή απορριμμάτων, εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.ά.).

Δεύτερον, τις εγκαταστάσεις (π.χ. εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.ά.), οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου ή Δημοτικής επιχείρησής του και βρίσκονται εκτός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου.

Απόφαση