ΥΠΕΣ: ΄Εως 29 Ιουλίου τα αιτήματα των ΟΤΑ για ένταξη στο πρόγραμμα “Βελτίωση οδικής Ασφάλειας / Πρόσκληση

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίρια του Δημοσίου
5 Ιουλίου 2022
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Θεσμική συνάντηση, με τον πρωταθλητή Δήμαρχο της Ανακύκλωσης στην Αττική
5 Ιουλίου 2022
Show all

ΥΠΕΣ: ΄Εως 29 Ιουλίου τα αιτήματα των ΟΤΑ για ένταξη στο πρόγραμμα “Βελτίωση οδικής Ασφάλειας / Πρόσκληση

Δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Βελτίωση οδικής ασφάλειας».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.

Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τις περιφέρειες και τους δήμους με μόνιμο πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 20.000 κατοίκων και τους τουριστικούς δήμους να υποβάλλουν τις προτάσεις της προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν αφορούν στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και αποσκοπούν στη βελτίωση της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων. Ειδικότερα, οι δράσεις που είναι επιλέξιμες αφορούν στη «Βελτίωση οδικής ασφάλειας (αναγνωριστικό μέτρου 16631, Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), και περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην ασφάλεια του οδικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, καλύπτοντας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρεμβάσεις σε περισσότερα από 7.000 επικίνδυνα σημεία έκτασης 2.500 χλμ. του δικτύου.

Η υλοποίηση των δράσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Ειδικότερα, για τις ανάγκες της πρόσκλησης, το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας ΟΤΑ, αναλόγως της θέσης ανάπτυξής του, διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

Α) Στο αμιγώς αστικό οδικό δίκτυο, που αναπτύσσεται εντός των ορίων των οικισμών ή και βιομηχανικών – βιοτεχνικών περιοχών.

Β) Στο υπεραστικό – περιαστικό οδικό δίκτυο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 225.000.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, με δυνατότητα υπερδέσμευσης έως το 120% του ανωτέρω προϋπολογισμού.

Η υποβολή των αιτημάτων ένταξης στο πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 29η Ιουλίου 2022.

Οι παραπάνω ημερομηνίες είναι δεσμευτικές και δεν δύναται να δοθεί παράταση λόγω δεσμεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων μπορεί να λήξει νωρίτερα από την προσδιοριζόμενη ημερομηνία στην περίπτωση που εξαντληθεί ο προς διάθεση προϋπολογισμός.

Μέχρι την 30.03.2023 (Milestone), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των συμβάσεων από πλευράς των δικαιούχων με την ανάδειξη οριστικού αναδόχου. Μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας όσες προτάσεις δεν έχουν συμβασιοποιηθεί απεντάσσονται από το Πρόγραμμα και τα υποβαλλόμενα στοιχεία επιστρέφονται στους δικαιούχους.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται την 31.12.2025. Οι εργασίες από τους Αναδόχους των έργων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 30.09.2025 (Milestone).

Πρόσκληση