ΥΠΕΣ – Αξιολόγηση: Απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις τους δημοσίους υπαλλήλους

Μνημόνιο συνεργασίας για αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού κτιριακού αποθέματος Μακεδονίας και Θράκης
12 Μαρτίου 2024
Η Δημοτική Αρχή για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα
14 Μαρτίου 2024
Show all

ΥΠΕΣ – Αξιολόγηση: Απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις τους δημοσίους υπαλλήλους

ΥΠΕΣ – Αξιολόγηση: Απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις τους δημοσίους υπαλλήλους

Με απειλές για επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων κατά των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, απειλεί το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο του.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Εσωτερικών Παρ. Χαραλαμπογιάννη, αφού σημειώνει ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κρίθηκε παράνομη και απαγορεύτηκε η συνέχιση της κηρυχθείσας απεργίας – αποχής της ΑΔΕΔΥ, καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους στην εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας – αξιολόγησης αναφέροντας ότι είναι «υπηρεσιακό καθήκον».
Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου κραδαίνει και τις απειλές περί «πειθαρχικού παραπτώματος» και δίνει παράταση μέχρι την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε μια προσπάθεια να «σπάσει» τους δημοσίους υπαλλήλους, την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου που έχουν κηρύξει «πόλεμο» απέναντι στην διαδικασία της αξιολόγησης.

Ακολουθεί η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ:
Σχετικά με την εν εξελίξει εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης και στοχοθεσίας, το οποίο θεσπίζεται με τις διατάξεις του Μέρους Β’ του ν. 4940/2022 (Α’ 112), με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης του προσωπικού του δημοσίου και κατόπιν των εξαγγελθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
Βάσει της με αριθμό 228/2024 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κρίθηκε παράνομη και απαγορεύτηκε η συνέχιση της από 5.2.2024 κηρυχθείσας και γνωστοποιηθείσας απεργίας – αποχής της συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων» (ΑΔΕΔΥ), αναφορικά με κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης του νόμου 4940/2022 και των κατ’ εξουσιοδότηση τούτου κανονιστικών αποφάσεων και εγκυκλίων μέχρι το πέρας της αξιολογικής περιόδου 2024.

Λιβάνιος: Εξετάζουμε την αυτονομία των δήμων στις προσλήψεις -Τι ζητά η ΚΕΔΕ
Υπενθυμίζεται ότι με τις με αριθμούς 249/2023, 424/2023 και 542/2023 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έχουν κριθεί παράνομες οι κηρυχθείσες απεργίες – αποχές από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία στοχοθεσίας – αξιολόγησης του ν. 4940/2022 για την αξιολογική περίοδο του έτους 2023, αντίστοιχα, με τις από 9 Μαρτίου 2023, 12 Απριλίου 2023 και 8 Μαΐου 2023 εξώδικες γνωστοποιήσεις της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).
Επισημαίνεται ότι, η εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας – αξιολόγησης αποτελεί υπηρεσιακό καθήκον οπότε και η μη εκπλήρωσή του οδηγεί σε πειθαρχική διαδικασία, δεδομένου ότι ενδεχομένως στοιχειοθετείται πειθαρχικό παράπτωμα, ιδίως των περ. β) ή/και κη) της παρ. 1 του άρθ. 107 του Υπαλληλικού Κώδικα.
Κατόπιν των ανωτέρω, σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/53/οικ.2445/5.2.2024 (ΑΔΑ: ΡΘΤΛ46ΜΤΛ6-1Ψ7) εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας, σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία για τη συμπλήρωση των Εντύπων Σφυγμού Ομάδας παρατείνεται έως και την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024. Υπογραμμίζεται ότι η ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας από τους υφισταμένους των αξιολογούμενων προϊσταμένων είναι απαραίτητη για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προϊσταμένων.