ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής διοικήσεων νομικών προσώπων του δημοσίου

Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου: Ορισμός Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Συμβούλων
4 Ιανουαρίου 2024
Ορίστηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά το νέο διοικητικό σχήμα της περιφέρειας Αττικής
5 Ιανουαρίου 2024
Show all

ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής διοικήσεων νομικών προσώπων του δημοσίου

ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής διοικήσεων νομικών προσώπων του δημοσίου

Διευκρινιστική Εγκύκλιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής διοικήσεων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα, όπως αυτή περιγράφεται στο ν. 5062/2023, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειωτέον ότι το πεδίο εφαρμογής του νόμου υπάγονται οι πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένων και των προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων, είτε έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες είτε όχι, αντιπρόεδροι, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, υποδιοικητές, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των οποίων η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση, με εξαίρεση τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β` του ν. 3429/2005 και τους φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Τα όργανα διοίκησης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου επιλέγονται σύμφωνα με τη διαδικασία του ν.5062/2023, μη θιγομένης πάντως της διαδικασίας κοινοβουλευτικής ακρόασης ή παροχής γνώμης, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 5062/2023, ομαδοποιούνται ως εξής:

α) Ομάδα Α: υπάγονται τα νομικά πρόσωπα οι αρμοδιότητες των οποίων εκτείνονται σε όλη την επικράτεια, με την επιφύλαξη της Ομάδας Β΄, καθώς και οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

β) Ομάδα Β: υπάγονται τα νομικά πρόσωπα οι αρμοδιότητες των οποίων έχουν όλως ειδικό χαρακτήρα ή εκτείνονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, με την επιφύλαξη της Ομάδας Γ.

γ) Ομάδα Γ, στην οποία υπάγονται τα νοσοκομεία

Η διαδικασία επιλογής των οργάνων διοίκησης εκκινεί από το εποπτεύον Υπουργείο, τέσσερις τουλάχιστον, μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των οργάνων διοίκησης.

Η πρόσκληση που εκδίδεται από το εποπτεύον Υπουργείο για τα νομικά πρόσωπα και των τριών ομάδων, αναρτάται στην ιστοσελίδα opengov.gr, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, στην ιστοσελίδα του οικείου νομικού προσώπου και στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των οργάνων διοίκησης.