ΥΠΕΣ: Υποχρεωτική για τους ΟΤΑ η άσκηση έφεσης κατά θετικών δικαστικών αποφάσεων μονιμοποίησης συμβασιούχων

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: «Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό»
22 Μαρτίου 2022
Ν. Τράκας: Η τροπολογία του ΥΠΕΣ βάλλει κατά μιας ζωτικής σημασίας εργαζομένων και περιορίζει το “αυτοδιοίκητο” των δήμων
23 Μαρτίου 2022
Show all

ΥΠΕΣ: Υποχρεωτική για τους ΟΤΑ η άσκηση έφεσης κατά θετικών δικαστικών αποφάσεων μονιμοποίησης συμβασιούχων

Επαναφέρει την υποχρεωτική άσκηση ένδικων μέσων η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τους συμβασιούχους δήμων και περιφερειών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αξιώνοντας τη μονιμοποίησή τους, κερδίζουν την υπόθεση κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό και η μονιμοποίησή τους επαφίεται στο αν ο δήμος ή η περιφέρεια θα ασκήσει έφεση ή όχι, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση.

Η παραπάνω ρύθμιση εισήχθη με Τροπολογία στο πολυσυλλεκτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητήθηκε την Τρίτη και ψηφίστηκε με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Με την παραπάνω διάταξη ρυθμίζονται τα νέα όρια των αρμοδιοτήτων οικονομικών επιτροπών και δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων για την άσκηση των ένδικων μέσων. Να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα για αυτήν την απόφαση άσκησης ένδικων βοηθημάτων και ένδικων μέσων, με βάση των «Καλλικράτη» ανήκε στην Οικονομική Επιτροπή και πλέον με τη νέα ρύθμιση διευκρίζονται τα όρια.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η Οικονομική Επιτροπή «αποφασίσει για την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές και αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικών βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά, πλην των περιπτώσεων δικών που αφορούσαν τον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του δήμου/περιφέρειας, στις οποίες η άσκηση των ένδικων μέσων είναι υποχρεωτική».

Επίσης στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται ότι η Οικονομική Επιτροπή «αποφασίζει τον συμβιβασμό ή την κατάργηση της δίκης που έχει αντικείμενο ποσόν έως 60.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Όταν το αντικείμενο της δίκης είναι άνω αυτού του ποσού, τότε η Οικονομική Επιτροπή εισηγείται τη λήψη απόφασης από το δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο».

Στην ίδια διάταξη διευκρινίζεται ότι: «Δεν επιτρέπεται συμβιβασμός ή κατάργηση της δίκης για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων, εξόδων παράστασης, κίνησης και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανώτατου δικαστηρίου».

Διευκρινίζεται ακόμη ότι για όλες τις ενέργειες της Οικονομικής Επιτροπής, εκτός αυτών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης, η απόφαση λαμβάνεται μετά από γνωμοδότηση δικηγόρου. Στην περίπτωση έλλειψης της γνωμοδότησης, η όποια απόφαση θεωρείται άκυρη. «Ο δε προσδιορισμός ή μετατροπή της εργασιακής σχέσης ασκείται από τον δημοτικό/ περιφερειακό συμβούλιο», σύμφωνα με τη ρύθμιση.

Με τη νέα αυτή ρύθμιση καθίσταται δύσκολη υπόθεση αν όχι ανέφικτη η μονιμοποίηση συμβασιούχων σε δήμους και περιφέρειες. Μεταξύ αυτών είναι και οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν σε δήμους και περιφέρειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παραμένουν στις θέσεις τους μετά από διαδοχικές ανανεώσεις των συμβάσεων τους μετά από τροπολογίες που ψηφίζονται στη Βουλή.

Τροπολογία