Υπογράφεται η σύμβαση για την ανάπλαση της Χωματερής της Φυλής

Ο Δήμος Αχαρνών απέκτησε το δικό του Κοινωνικό Φαρμακείο
13 Οκτωβρίου 2021
Δήμος Ωρωπού: Απομάκρυνση των θαμμένων αποβλήτων
13 Οκτωβρίου 2021
Show all

Υπογράφεται η σύμβαση για την ανάπλαση της Χωματερής της Φυλής

Στην φάση της υλοποίησης, μπαίνει, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ένα οραματικό έργο του Δήμου Φυλής. Πρόκειται για την αποκατάσταση της Χωματερής της Φυλής και τη μετατροπή της σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η υπογραφή της σύμβασης, στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εργολάβο που αναδείχθηκε από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον των Υπουργών Ανάπτυξης Άδωνi Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.
Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και εντάσσεται στη φιλοσοφία του Δήμου Φυλής για την ενεργειακή και υδρολογική του αυτοτέλεια. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα μετατρέψει έναν υποβαθμισμένο επί εξήντα χρόνια και κορεσμένο από απορρίμματα χώρο, σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής, με την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί, κατά προτεραιότητα, στα ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.
Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής, κατά το πρότυπο του Πάρκου Χιρίγια του Τελ Αβίβ, το Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.500 στρεμμάτων, το οποίο θα φυτευτεί και θα αποκτήσει κατάλληλους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και ανάπαυσης. Παράλληλα, σε κατάλληλες θέσεις, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα από τα οποία θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 10 MW.
Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. «Το έργο, εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Ευχαριστώ θερμά την προηγούμενη και τη σημερινή Κυβέρνηση, την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την ωρίμανση του έργου. Το αφιερώνω στους συνδημότες μου, με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής, που θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της ζωής όλων μας.”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
60 χρόνια μετά ο Δήμος Φυλής έρχεται να αποκτήσει το πρόσωπο που του αξίζει αφήνοντας πίσω του την υποβάθμιση και την απαξίωση της περιοχής και των κατοίκων, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα της χωματερής των Άνω Λιοσίων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
Με την ενεργειακή κρίση να έχει εισβάλει για τα καλά στις ζωές και τις τσέπες των πολιτών σήμερα περισσότερο από ποτέ το έργο της αποκατάστασης της χωματερής έρχεται να δώσει την απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας συμβάλλοντας στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων.
Συνολικά 1500 στρέμματα μπαίνουν σε τροχιά ανάπλασης και ανάκαμψης εξασφαλίζοντας στο Δήμο Φυλής την ενεργειακή του αυτοτέλεια μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αποκτά εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 10MWp όπου μαζί με την υπάρχουσα μονάδα παραγωγής ενέργειας θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό πάρκο με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες.

ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Το έργο συνολικού κόστους 26 εκατ. ευρώ από στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις αποδίδοντας στους δημότες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, αρχής γεννωμένης από τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

ΑΝΑΠΛΑΣΗ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το τοπίο θα φυτευτεί και θα αποτελέσει χώρο περιπάτου, αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης των κατοίκων και των επισκεπτών με γνώμονα την κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.
Στο χώρο θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις όπου θα παρέχεται η δυνατότητα σε πανεπιστήμια και φορείς να πραγματοποιούν επιμορφωτικές δράσεις με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Οι κάτοικοι του δήμου αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής θα αποκτήσουν μια όαση οξυγόνου και πρασίνου όπου θα τους προσφέρεται η δυνατότητα κοινωνικής συναναστροφής με εγκαταστάσεις για παιδιά και ενήλικες.
Στο χώρο θα κινούνται ηλεκτροκίνητα φορτηγά όπου θα εξυπηρετούνται από σταθμούς φόρτισης που θα εγκατασταθούν στο πάρκο.

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ»
Η υλοποίηση της ιδέας έρχεται πέντε χρόνια μετά το σύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στο δήμο Φυλής και τον φορέα του δήμου του Τελ Αβίβ για την μετατροπή της χωματερής σε πάρκο στα πρότυπα του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού και ενεργειακού πάρκου Hiriya στην Ισραηλινή μεγαλούπολη.
Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί από τους υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού.