Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας ΙΣΑ, Περιφ. Αττικής και ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της πανδημίας

Η ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας στο επίκεντρο της συνάντησης του Στ. Αρναουτάκη με τον Αντ. Ζερβό
13 Μαΐου 2020
Πώς θα αλλάξει τη ζωή μας ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης
14 Μαΐου 2020
Show all

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας ΙΣΑ, Περιφ. Αττικής και ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της πανδημίας

«Συμβάλλουμε με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες στον περιορισμό της πανδημίας. Τελικός σκοπός μας, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας της πατρίδας μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης κατά την παρουσίαση των Κινητών Ομάδων ιατρών και νοσηλευτών που θα ενισχύσουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις κατ΄οίκον εξετάσεις ευπαθών ατόμων για κορονοϊό, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Γ. Πατούλης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας υπέγραψαν Σύμφωνο που επικυρώνει τη συνεργασία Περιφέρειας, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΙΣΑ συνέδραμαν με 8 εξειδικευμένες κινητές ομάδες ιατρών και νοσηλευτών το έργο του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2014 – 2020 για την ιατρική φροντίδα και συλλογή βιολογικού υλικού κατ΄ οίκον για τον κορονοϊό.
Σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκαν 8 από τις συνολικά 15 Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι (KOEΣ) οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους Ιατρούς (Πνευμονολόγους, Παθολόγους Γενικούς Ιατρούς και Καρδιολόγους). Η ομάδα συνοδευόμενη από νοσηλεύτριες σε συνεργασία με το τηλεφωνικό κέντρο 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ θα επισκέπτεται τα ύποπτα περιστατικά, για νόσο Covid-19 και θα προβαίνει σε λήψη δείγματος ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Το προσωπικό έχει ήδη εκπαιδευτεί κατάλληλα και θα λειτουργεί υπό τον δρ. Π. Ευσταθίου Συντονιστή της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.
Στην παρουσίαση, συμμετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Υγείας Θ. Βαθιώτης, και Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, ο γεν γραμματέας ΙΣΑ Σ. Τσούκαλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ Γ. Κεχρής, και το μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ Σ. Προβατάς.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στην κοινή αυτή δράση επισήμανε ότι στόχος είναι «να εξεταστούν ευπαθείς ομάδες και να συλλεγούν επιδημιολογικά δεδομένα στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας της δημόσιας υγείας. Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τελικό σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας της πατρίδας μας».
Ο περιφερειάρχης συνεχάρη την προσπάθεια του ΕΟΔΥ, του Υπ. Υγείας και της Κυβέρνησης όλο αυτό το χρονικό διάστημα δηλώνοντας τους τη στήριξη της περιφέρειας και του ΙΣΑ. «Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να βγούμε με τα λιγότερα δυνατά τραύματα συγκριτικά με άλλες χώρες. Έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας για να βγούμε στην κανονικότητα. Είμαστε εδώ παρόντες για να στηρίξουμε στην πράξη αυτή την εθνική προσπάθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα «εξαιρετικά αποτελέσματα» που πέτυχε αυτό το διάστημα η «τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει ο ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας αλλά και ολόκληρη η χώρα, με «πολλούς και καλούς συμμάχους» όπως η Περιφέρεια Αττικής. Αναφερόμενος στην συνεργασία του προγράμματος των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ με την υποστήριξη του περιφερειάρχη και πρόεδρου του ΙΣΑ τόνισε ότι αυτές οι εξειδικευμένες κινητές μονάδες που προσφέρονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό τα οχήματα, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές θα βοηθήσουν να είμαστε δίπλα στους πολίτες Αττικής και να έχουμε περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες».
Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στους χορηγούς VODAFON και ΠΛΑΙΣΙΟ για τους ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς, στις εταιρίες παραχώρησης οχημάτων, ALD Automotive Α.Ε, leasing Arval Hellas και την Volvo Car Ελλάς.