Υπό ανάπτυξη το Παρατηρητήριο Παράκτιου Περιβάλλοντος AEGIS από το πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου τον Φεβρουάριο
31 Ιανουαρίου 2020
Αυστραλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Καμπέρα εξαιτίας των πυρκαγιών
31 Ιανουαρίου 2020
Show all

Υπό ανάπτυξη το Παρατηρητήριο Παράκτιου Περιβάλλοντος AEGIS από το πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στον μεγάλο δυτικό κόλπο της Καλλονής Λέσβου, τον οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης και να τον βάλει στο επίκεντρο της έρευνας και εκπαίδευσης σε θέματα παρακτίου περιβάλλοντος, στρέφει την προσοχή του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στο πλαίσιο μίας από αυτές τις ερευνητικές πρωτοβουλίες είναι το υπό ανάπτυξη Παρατηρητήριο Παράκτιου Περιβάλλοντος AEGIS, χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο», με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πλήρη εξέλιξή του το Παρατηρητήριο θα προσφέρει νέα δεδομένα αλλά και προγνώσεις για τις παράκτιες περιοχές της Περιφέρειας, αναπτύσσοντας εργαλεία για τον σχεδιασμό πολιτικής διαχείρισης παρακτίου χώρου.

Ένα μεγάλο βήμα στην υλοποίηση του έργου AEGIS έγινε με την επιτυχημένη πόντιση ενός επιστημονικού αγκυροβολίου για τη διενέργεια μετεωρολογικών, ωκεανογραφικών και θαλάσσιων περιβαλλοντικών μετρήσεων στον Κόλπο της Καλλονής. Επίσης, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση δύο παράκτιων σταθμηγράφων στη Σκάλα Καλλονής και στη Σκάλα Συκούντας (Ντίπι). Οι μετρήσεις θα είναι, μάλιστα, πολύ σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών.

Όλα αυτά θα συνεισφέρουν στην εκτίμηση της ωκεανογραφικής και οικολογικής λειτουργίας του Κόλπου, την κατανόηση του ρόλου των ανταλλαγών με την ανοιχτή θάλασσα, τη χέρσο και την ατμόσφαιρα, καθώς και τον σχεδιασμό διαχειριστικής πολιτικής.