Φαληρικός Όρμος: «Κλειδώνει» νέα χρηματοδότηση και προχωράει η δημιουργία του μεγάλου πάρκου

Σε αργία δήμαρχος για τοποθέτηση ομπρελών και ανάκλιντρων σε παραλία
22 Νοεμβρίου 2023
Το Πράσινο Κίνημα στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
22 Νοεμβρίου 2023
Show all

Φαληρικός Όρμος: «Κλειδώνει» νέα χρηματοδότηση και προχωράει η δημιουργία του μεγάλου πάρκου

Φαληρικός Όρμος: «Κλειδώνει» νέα χρηματοδότηση & προχωράει η δημιουργία του μεγάλου πάρκου

Ο σχετικός φάκελος του εμβληματικού έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, μετά το πράσινο φως που έλαβε και από τους συμβούλους Jaspers της Ε.Ε., υπεβλήθη στις 20 Νοεμβρίου 2023 στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο, με την ολοκλήρωση πλέον των διαδικασιών ελέγχου από το Jaspers, απελευθερώνει τους πόρους της Α’ Φάσης και έχει πια τα εχέγγυα αποδοχής από την ΕΕ ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η ένταξη του στο νέο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (Προγραμματική Περίοδος 2021-2027) και της δημοπράτησης της Ανάπλασης του Πάρκου.
Ο φάκελος Αίτησης Μεγάλου Έργου «Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου (Faliron Bay Regeneration Project)» (CCI: 2020GR16CFMP005) υποβλήθηκε και έλαβε το Αποδεικτικό Παραλαβής από την Ε.Ε. με αρ. αναφ.: Ares(2023)7888253.
Μετά από τη σχετική εξέλιξη το έργο αυτό μπαίνει στη φάση υλοποίησής του και σφραγίζεται η χρηματοδότησή του από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνολικοί προγραμματισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι αγγίζουν τα 464.422.290,21 ευρώ.
Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη υποβολής του φακέλου και την ενημέρωση από το Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Αλ. Καλογερόπουλο, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε μια σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Στόχος μας η υλοποίηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας και της Ευρώπης. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν και συμβάλλουν προκειμένου να υλοποιηθεί ένα όραμα ετών. Όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει ένα πάρκο πρότυπο, στολίδι για την Αττική και θα το χαίρονται κάτοικοι και οι επισκέπτες, καθώς δεν είναι ένα μεμονωμένο πάρκο, αλλά ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα, τόσο για τους όμορους Δήμους, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η ικανοποίηση μου είναι μεγάλη καθώς ως Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τα στελέχη μας καταφέραμε να συμβάλλουμε στην τροχοδρόμηση υλοποίησης του. Το πάρκο θα παρέχει δραστηριότητες, πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση, πολίτες και ιδιωτική πρωτοβουλία να συνεργαστούν και να δουλέψουν σκληρά».