ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ: Να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση σε ΑΠΑΙΤΗΣΗ για ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ σε όλα τα επίπεδα!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Δεν κερδίζει με την πρώτη ο Καλαφατέλης
27 Ιουλίου 2023
Ούτε τα προσχήματα: Την ώρα που καίγεται η Μαγνησία το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για ανεμογεννήτριες στην περιοχή – Άγριο κράξιμο σε Αγοραστό (βίντεο)
28 Ιουλίου 2023
Show all

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ: Να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση σε ΑΠΑΙΤΗΣΗ για ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ σε όλα τα επίπεδα!

Ο πύρινος Αρμαγεδώνας που κατέκαψε το περιαστικό  μας πράσινο (δάσος και δασικές εκτάσεις) και μερικές – ευτυχώς – κατοικίες  (Νέος Πόντος, Νέα Ζωή, Αγία Σωτήρα) πλήττει ήδη τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού και υπονομεύει την δημόσια υγεία.

Για μια εβδομάδα ολόκληρος ο πληθυσμός της περιοχής εκτέθηκε σε ένα «κοκτέϊλ» επικίνδυνων χημικών και σωματιδιακών ρύπων ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο ζωϊκό κεφάλαιο, στην βιοποικιλότητα, στην φύση όλη. Η έκταση της ζημιάς στο δασικό οικοσύστημα ιδιαίτερα της Μάνδρας μόνο με την Γερμανική κατοχική πυρπόλυση του Πατέρα μπορεί να συγκριθεί. Η συνολική αποτίμηση της ζημιάς θα αργήσει πολύ.

Όταν σε απόλυτη εγγύτητα με την Βάση των πυροσβεστικών και πτητικών μέσων αντιμετώπισης των πυρκαγιών καίγονται περισσότερο από 100.000 στρέμματα τότε κάθε ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – εικονικό ή πραγματικό – αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος κουρελόχαρτο! Και κάτι περισσότερο: είναι διάχυτη η αίσθηση ότι τα όποια Επιχειρησιακά Σχέδια ήταν μεροληπτικά και η περιοχή μας αντιμετωπίστηκε ως τελευταία προτεραιότητα! Οι φλόγες μάλιστα  πλησίασαν ανεμπόδιστες ακόμα και τους αγωγούς φυσικού αερίου!

Αυτή την ανυπαρξία σχεδίου βιώσαμε όσοι θελήσαμε αυθόρμητα να προσφέρουμε εθελοντικές υπηρεσίες αλλά και πλήθος εθελοντικών ομάδων που προσήλθαν με αυταπάρνηση στην περιοχή από όλη την Αττική ακόμα και από την Εύβοια.

Επιπλέον, η μεγάλη πυρκαγιά αποκάλυψε και όλες τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις στο δάσος ακόμα και στα ρέματα που το διαρρέουν (π.χ  στην Κιάφα, στο Μικρό Κατερίνι  κ.α).  Ποικίλα συμφέροντα που δεν υπακούνε σε στοιχειώδεις χωροταξικούς κανόνες και που καμία Ελεγκτική Αρχή δεν τα «αγγίζει» αυτεπάγγελτα.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος της νέας δημοτικής παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ με μυαλό και καρδιά» Χρήστος Χρηστάκης, με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά, δήλωσε:

«Τώρα χρειάζεται να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον, να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση  σε ΑΠΑΙΤΗΣΗ για ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ  σε όλα τα επίπεδα! Τα μέτρα και οι αλλαγές δεν περιορίζονται στην επανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας αλλά σε γενναία μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αντί για την χρησιμοποίησή της ως άλλοθι για την απόκρυψη κάθε ευθύνης και για την εξυπηρέτηση ανελέητων ιδιωτικών συμφερόντων στα δάση, στα ρέματα, παντού.

Οι νέες Δημοτικές Αρχές που θα εκλεγούν στην περιοχή μας τον προσεχή Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ψηλά στην ατζέντα τους τα μεγάλα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Να ασκήσουν κατά προτεραιότητα και με επάρκεια τις φτωχές αρμοδιότητες που έχουν αλλά και να απαιτήσουν με κάθε ευκαιρία από τις Περιφερειακές και Κρατικές Αρχές την άσκηση πολιτικών πρόληψης, έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οργάνωσης και εκπαίδευσης των τοπικών κοινωνιών, οικολογικής διαχείρισης των δασών και ανάπτυξης μιας οικολογικής οικονομίας του δάσους. Για να γίνουν οι πόλεις μας βιώσιμες και ανθεκτικές στην κλιματική κρίση».