Χρ. Τριαντόπουλος: Μέσα στον Αύγουστο η 1η δόση των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους

Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων
31 Ιουλίου 2023
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ανάπλαση του παραλιακού πεζόδρομου της Ιτέας και κατασκευή ποδηλατόδρομου
31 Ιουλίου 2023
Show all

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέσα στον Αύγουστο η 1η δόση των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέσα στον Αύγουστο η 1η δόση των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους

Με ταχείς ρυθμούς πρόκειται να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, ώστε να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από τις φωτιές. Παράλληλα θα ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη πολιτών και της παροχής αρωγής, ώστε οι άνθρωποι να προχωρήσουν, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, από τον Βόλο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο και συζήτησαν τα θέματα που προέκυψαν από την πυρκαγιά η οποία κατέκαψε μεγάλες περιοχές στη Μαγνησία.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφερόμενος στα θέματα της αποκατάστασης των ζημιών και των αποζημιώσεων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα αρμόδια κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής είναι από την Παρασκευή στην περιοχή και κάνουν ελέγχους και αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές ενώ ενημερώνουν τους πολίτες πως πρέπει να κινηθούν. Προχωρά έτσι γρήγορα η διαδικασία των αποζημιώσεων, ώστε να απαλύνουμε και να σβήσουμε πληγές. Όπου χρειαστεί στο κομμάτι των υποδομών όπου επλήγησαν η πολιτεία θα είναι εδώ με έκτακτη χρηματοδότηση για να συνδράμει. Έχουμε αγώνα μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε προς όφελος όλων των πολιτών».

Επισήμανε, ακόμα, πως «μέσα στον Αύγουστο θα δοθεί η πρώτη αρωγή 20% ως προκαταβολή και μετά όσο ολοκληρώνονται οι φάκελοι θα προχωρά η εκκαθάριση για να δοθούν τα χρήματα. Οι δικαιούχοι είναι κυρίως κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις. Οι ζημιές σε οικίες είναι ελάχιστες. Σήμερα, ολοκληρώνονται οι αυτοψίες και θα εκδοθεί ανακοίνωση για το ύψος των ζημιών. Κυρίως είναι ποιμνιοστάσια και επιχειρήσεις στη Νέα Αγχίαλο με ζημιές όπως ο συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, και μικρής κλίμακας ζημιές σε επιχειρήσεις όπως σπασμένα τζάμια και βιτρίνες».

Ιδιαίτερη αναφορά, από την πλευρά του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έγινε και στο θέμα των συνθηκών. «Την περίοδο της κλιματικής κρίσης τα φαινόμενα αυτά είναι πιεστικά. Οι φωτιές είναι μεγάλες. Το βλέπετε και σε άλλες χώρες. Το γεγονός αυτό θέλει άμεση κινητοποίηση όπως και είχαμε με πολλούς πυροσβέστες και ήρωες πιλότους. Φθάσαμε σε έλεγχο σε δύο μέρες μιας φωτιάς με περίμετρο κοντά στα 70 χιλιόμετρα. Δυστυχώς είχαμε δύο τραγικές απώλειες ανθρώπων. Πρώτο μέλημα μας είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρώπινη απώλεια δεν αποζημιώνεται. Είχαμε καλό συντονισμό με την περιφέρεια, τους δήμους και την πυροσβεστική», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, από την πλευρά του, ανέφερε: «Εγώ το τριήμερο της δύσκολης στιγμής που βίωσαν όλοι οι πολίτες, όλος ο κόσμος και η ευρύτερη περιοχή αυτό που έκανα και είδε η Ελλάδα, το έκανα ως άνθρωπος. Αυτό αισθάνθηκα και αυτό μπόρεσα να κάνω. Να βάλω ηλικιωμένο σε βάρκα, να βάλω κάποια γυναίκα σε ασθενοφόρο. Και φυσικά ως δήμαρχος να δώσω εντολή να ετοιμαστεί το Εκθεσιακό Κέντρο να φιλοξενήσει αυτούς που άφησαν το σπίτι τους. Φάνηκε ο μηχανισμός του Δήμου Βόλου με τι αντανακλαστικά και με τι υπευθυνότητα λειτούργησε σε όλους τους τομείς. Φιλοξενήσαμε 2.500 συμπολίτες μας. Κάποιοι πήγαν σε συγγενείς, περίπου 450 σε ξενοδοχεία και 800 διέμειναν στο εκθεσιακό όλη τη νύχτα. Φτιάξαμε και παιδικό σταθμό για να μην καταλάβουν τα παιδιά ότι έφυγαν από το σπίτι τους».