Ψηφιοποιείται η πλούσια ιστορία και το πολύτιμο αρχείο του Θεσσαλικού Θεάτρου

Λαμία: Η πρόταση του Δήμου για την αξιοποίηση του ακινήτου της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
20 Ιουλίου 2023
Καλαμάτα: Προσβάσιμη για όλους και η παραλία στον Κορδία
20 Ιουλίου 2023
Show all

Ψηφιοποιείται η πλούσια ιστορία και το πολύτιμο αρχείο του Θεσσαλικού Θεάτρου

Ψηφιοποιείται η πλούσια ιστορία και το πολύτιμο αρχείο του Θεσσαλικού Θεάτρου

Στην νέα ψηφιακή εποχή μπαίνει η πλούσια ιστορία του Θεσσαλικού Θεάτρου, αφού ξεκινά και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες η ψηφιοποίηση του πολύτιμου, ιστορικού αρχείου του.

Η σχετική σύμβαση για τη ψηφιοποίηση του αρχείου, υπεγράφη από την πρόεδρο το Δ.Σ. του «Θεσσαλικού Θεάτρου» Ρίτα Απρίλη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, του αντιδημάρχου Γ. Σούλτη και της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Κυρ. Σπανού.

“Το ψηφιοποιημένο αρχείο του Θεσσαλικού Θεάτρου θα είναι μια σημαντική πηγή ανεύρεσης πληροφοριών και στοιχείων της δράσης του, μια καταγραφή της μεγάλης και επιτυχημένης του πορείας, ενώ η σπουδαία ιστορία του Θεάτρου θα αποτελεί μια μεγάλη προσφορά για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν και να αξιοποιήσουν αυτό το πλούσιο περιεχόμενο”, όπως τονίζεται.

Το υλικό που θα ψηφιοποιηθεί και θα τεκμηριωθεί, στο πλαίσιο του έργου, θα περιλαμβάνει το σύνολο του υφιστάμενου φυσικού αρχείου του Θεσσαλικού Θεάτρου και αφορά τις εξής κατηγορίες συλλογών:

209 θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες θα καταχωρηθούν στο Ψηφιακό Αρχείο μαζί με τα συνοδευτικά soundtrack της εκάστοτε παράστασης (ψηφιακά αρχεία βίντεο & ήχου, διάρκειας 400 ώρων)
20.000 φωτογραφίες
200 προγράμματα θεατρικών παραστάσεων
200 αφίσες θεατρικών παραστάσεων
20 μακέτες σε ψηφιακή αποτύπωση και κατόψεις
50 σχέδια σκηνικών για ψηφιακή απεικόνιση
150 θεατρικά κείμενα παραστάσεων που έχουν ανέβει με σύνολο 15.000 σελίδες
2 λευκώματα με σύνολο 1000 σελίδες
500 κομμάτια από το βεστιάριο για φωτογράφηση 360 μοιρών
50 κομμάτια σκηνικών για ψηφιακή απεικόνιση.
Το ψηφιοποιημένο αρχείο δεν θα είναι μόνο χρήσιμο στους θεατρικούς ερευνητές αλλά σε όλους τους θεατές του, το κοινό που αγάπησε και στήριξε το Θεσσαλικό Θέατρο σε όλη την λαμπρή διαδρομή του. Πέρα από εκπαιδευτικό υλικό, η ιστορική καταγραφή, η ψηφιοποίηση του αρχείου του Θεσσαλικού Θεάτρου είναι μια επένδυση για το μέλλον του, μια προβολή και αξιοποίηση της σημαντικής δράσης του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.