1η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ – ΠΕΔ Κρήτης- Δ. Παπαστεργίου: Ενωμένοι θα πάμε στην επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης

Tα μέτρα που θα ισχύσουν στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση στη διάρκεια του lockdown
6 Νοεμβρίου 2020
Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης από τον δήμο Χανίων, καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown
6 Νοεμβρίου 2020
Show all

1η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ – ΠΕΔ Κρήτης- Δ. Παπαστεργίου: Ενωμένοι θα πάμε στην επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ξεκίνησε σήμερα τις Συνεδριακές Διασκέψεις με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας, με σκοπό να επικαιροποιήσει και να διαμορφώσει τις τελικές θέσεις της, ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Οι διασκέψεις ξεκίνησαν με την ΠΕΔ Κρήτης, θα διεξαχθούν συνολικά δέκα και διεξάγονται με τη μορφή των τηλεδιασκέψεων, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας του covid-19. Η ΚΕΔΕ , αξιοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες προχωρά στη διοργάνωση υβριδικών συνεδρίων , αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την προσήλωση της αυτοδιοίκησης στο μοντέλο της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε παρέμβαση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο , τον Υφυπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο και τον Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη .

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν συνολικά 90 σύνεδροι , μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι και αιρετά στελέχη από την ΠΕΔ Κρήτης , αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δ. Παπαστεργίου : Να βάλουμε τις βάσεις για την αυτοδιοίκηση των επόμενων δεκαετιών

Η Διάσκεψη ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου , ο οποίος τόνισε τις ειδικές συνθήκες που οδήγησαν και την ΚΕΔΕ στην πρωτόγνωρη διαδικασία επεσήμανε ότι οι εξελίξεις που τρέχουν κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να συνεχίσει η Αυτοδιοίκηση να στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και να διεκδικήσει τον διακριτό της ρόλο στο νέο σχεδιασμό της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης.

Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά
Έδωσε το στίγμα της κεντρικής στρατηγικής της ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι «πρεσβεύουμε και πιστεύουμε σε μία νέα Αυτοδιοίκηση σοβαρή, μετρημένη, εναρμονισμένη με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, μια αυτοδιοίκηση ενημερωμένη και δεμένη μεταξύ της. Γιατί αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Χρειάζεται κοινή αντίληψη για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης
Επισήμανε χαρακτηριστικά την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι οι αιρετοί του θεσμού « ότι δεν αρκεί απλά ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων. Αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Χρειάζεται κοινή αντίληψη. Να συμφωνήσουμε ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με την Κυβέρνηση σε ένα κοινό concept για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της Μεταρρύθμισης. Χρειάζεται να υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο μοντέλο. Να επενδύσουμε σε μια νέα οργάνωση των δημοτικών μας υπηρεσιών , στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού μας, στη δυνατότητά μας να μπορούμε να προσλαμβάνουμε άμεσα το απαραίτητο προσωπικό που χρειαζόμαστε. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το πόσο γρήγορα θα πετύχουμε την ψηφιοποίηση των Δήμων μας και πως αυτοί θα λειτουργούν σε ένα δια-λειτουργικό σύστημα μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης , Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων».

Βάζουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι «προτεραιότητά μας δεν είναι να μας δοθούν απλά νέες αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι για να ασκήσουμε καταρχήν αυτές που ήδη έχουμε. Θέλουμε καταρχήν αυτά που έχουμε, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητας, με πόρους και προσωπικό. Και επιπλέον θέλουμε ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι Δήμοι υλοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δημόσιες πολιτικές και συνεπώς πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο και στην χάραξή τους».

Έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων να συζητήσουμε.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι στη συνεδριακή διαδικασία θα τεθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική μέριμνα. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. Το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Τις αρμοδιότητες που πρέπει να κρατήσουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων. Η εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στην Παιδεία. Η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών. Η δημοτική αστυνομία, με επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, προσλήψεις και Διεύρυνση αρμοδιοτήτων. Τα Λιμενικά Ταμεία, υπό την εποπτεία και διοίκηση των Δήμων. Η αποκλειστική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά την καθαριότητα, το περιβάλλον, την ανακύκλωση, την επεξεργασία και αξιοποίηση. Τις υποδομές, την ανάπτυξη , το ΕΣΠΑ και τα διάφορα αναπτυξιακά εργαλεία, με διακριτό ρόλος μας στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών . Την αλλαγή του 4412, την κατανομή των ΚΑΠ, το ξεκαθάρισμα ευθυνών κι αρμοδιοτήτων στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας , την πολιτική για το προσωπικό των ΟΤΑ και την ενοποίηση των πληροφοριακών μας συστημάτων οριζόντια. Τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, με νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την συμμετοχή τους. Την ισχυροποίηση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού μας , καθώς και την παροχή περισσότερων εργαλείων στην ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και τις εταιρίες της, καθώς δεν είμαστε μία τυπική δημόσια υπηρεσία.

Πάμε μαζί να φτιάξουμε την αυτοδιοίκηση της επόμενης γενιάς, των επομένων 10 ή και 20 ετών
Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Να δούμε τί δεν πάει καλά και να ζητήσουμε την αλλαγή των δεδομένων. Οι νέες αρμοδιότητες και ο νέος κώδικας που θα ακολουθήσει, αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία. Επίσης θεωρώ πολύ καλή συγκυρία την ύπαρξη ανθρώπων στην ηγεσία του ΥΠΕΣ, που έχουν διάθεση να μας ακούσουν. Το Υπουργό, τον Υφυπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αντικείμενο του διαλόγου των συνεδριακών μας διασκέψεων είναι «να βρούμε τρόπους για να μας λυθούν τα χέρια, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην Πατρίδα και τους πολίτες. Πως θα μπορούμε να διοικούμε αποτελεσματικά τους Δήμους μας. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να πάμε τις τοπικές μας κοινωνίες μπροστά .Και η πορεία αυτή περνά μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Γιατί Δυνατή Αυτοδιοίκηση, σημαίνει ισχυρές τοπικές κοινωνίες».