1.534 έργα και δράσεις ύψους 99,5 εκ. ευρώ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών

Η νέα χρηστική πλατφόρμα “Athens Shopping” μάς συστήνει τα καταστήματα της Αθήνας
2 Αυγούστου 2022
Χατζηδάκης: Προανήγγειλε κατάργηση παρακράτησης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
3 Αυγούστου 2022
Show all

1.534 έργα και δράσεις ύψους 99,5 εκ. ευρώ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών

Με την εκδήλωση, για το ΕΣΠΑ και τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής στους Δήμους του Βόρειου Τομέα, που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Workshops με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».
Τον κ. Πατούλη στην εκδήλωση υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης
της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου. Παρόντες ήταν: ο Βουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, οι Αντιπεριφερειάρχες: Υγείας Γ. Κεχρής, Π. Προστασίας Β. Κόκκαλης, Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, Πολιτισμού Χ. Ρώμας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, οι Δήμαρχοι: Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Μεταμόρφωσης Στρ. Σαραούδας, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης, Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α.

Η τοποθέτηση της κας Κεφαλογιάννη
Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη κατά την εναρκτήρια ομιλία της, αφού καλωσόρισε τους Δήμαρχους και τους εκπροσώπους όλων των φορέων που συμμετείχαν στο workshop, αναφέρθηκε στον Γ. Πατούλη επισημαίνοντας ότι έχει αφήσει τη σφραγίδα του του στο Δήμο Αμαρουσίου, ενώ με συστηματική δουλειά και συντονισμένες ενέργειες μαζί με τους συνεργάτες του ως Περιφερειάρχης
τα τρία τελευταία χρόνια έχει καταφέρει «την ολική επανεκκίνηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας». Στην συνέχεια πρόσθεσε:
«Αυτά τα τρία χρόνια της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Αττικής κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις και μια πρωτόγνωρη πανδημική κρίση. Τρία χρόνια, όμως, που δεν παρεκκλίναμε στιγμή από τις στοχεύσεις και τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, καταφέρνοντας να συνεργαστούμε γόνιμα και αποτελεσματικά με όλους τους Δήμους και τους συναρμόδιους φορείς,
αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και αναζητώντας διαρκώς πρόσθετους πόρους για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.
Με έργα που υπηρετούν το συμφέρον και τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής. Έργα και παρεμβάσεις με υπερτοπικό αλλά και τοπικό χαρακτήρα, απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες. Έργα που είχαν βαλτώσει και τα ενεργοποιήσαμε, αλλά κυρίως έργα που αφορούν κάθε νευραλγικό τομέα των αρμοδιοτήτων μας. Έτσι, με μια σειρά έργων υποδομών σε κάθε Δήμο χωρικής μας αρμοδιότητας, δίνουμε προτεραιότητα στους άξονες αντιπλημμυρικής προστασίας και αναβάθμισης του οδικού δικτύου, στοχεύοντας στην ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Βόρειος Τομέας αποτελεί την καρδιά του «επιχειρείν» της Περιφέρειας Αττικής και όχι μόνο, δίνουμε έμφαση στην προώθηση, την ανάπτυξη και την εξέλιξή του ώστε να αποτελεί ισχυρότερο και ανταγωνιστικότερο πόλο έλξης. Κατά τον ίδιο τρόπο, επενδύουμε στο κομμάτι του αθλητισμού και του πολιτισμού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμισή της εμβληματικότερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας που κοσμεί τον Βόρειο Τομέα. Το Ο.Α.Κ.Α το οποίο ξαναβρίσκει τη λάμψη και το ζωτικό του ρόλο και μετατρέπεται σε υπερτοπικό πόλο αθλητικού προορισμού με πολυδιάστατο χαρακτήρα.

Γ. Πατούλης: 1.534 έργα και δράσεις με προϋπολογισμό 99,5 εκ. ευρώ στο Βόρειο Τομέα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020
Αναφερόμενος στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΕΣΠΑ ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών και δράσεων, ο κος Πατούλης επισήμανε ότι μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020, υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα 1.534 έργα και δράσεις με προϋπολογισμό 99,5 εκ. ευρώ.

Με τα χρήματα του ΠΕΠ μεταξύ άλλων:

  1. Χρηματοδοτούνται ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημοτικά κτίρια σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Βριλήσσια, Παπάγου, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση και Φιλοθέη – Ψυχικό.
  2. Χρηματοδοτείται η κατασκευή νέων σχολικών υποδομών. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης, το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης στο Ηλιακό Χωριό. Το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Ερυθραία και το 10ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς.
  3. Χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή της σύγχρονης πεζογέφυρας στην Αγία Παρασκευή, επί της Λεωφόρου Μεσογείων.
  4. Δόθηκαν 40,2 εκ. ευρώ σε 1.466 επιχειρήσεις του Βόρειου Τομέα, ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid.
  5. Xρηματοδοτήθηκαν με 21,7 εκ. ευρώ, κοινωνικές δομές και 31 δράσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
  6. Δόθηκαν επίσης μέσω του ΠΕΠ Αττικής 5,5 εκ. ευρώ , για τη Μετατόπιση Συλλεκτήρα Ομβρίων του ρέματος Πεύκης, αλλά και δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων σε διάφορες περιοχές του Δήμου Νέας Ιωνίας.
  7. Χρηματοδοτήθηκε η αποκατάσταση, ανακαίνιση και ανάπλαση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στην Κηφισιά, καθώς και η προσθήκη νέου τριώροφου κτιρίου του Αστεροσκοπείου, στην Πεντέλη.
    Επίσης, τις προσεχείς ημέρες εντάσσονται στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 τα παρακάτω έργα :
    • Προσθήκη πτέρυγας στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ηρακλείου Ν Αττικής , προϋπολογισμού 4,4 εκ. €
    • Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτηρίων του Δήμου Μεταμόρφωσης, προϋπολογισμού 867.563 €
    • Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης στο 3ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο και το 5ο ΧΕΛΜΕΙΟ Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, προϋπολογισμού 1,7 εκ. €
    Ο Περιφερειάρχης Αττικής αξιολογώντας τις παρεμβάσεις και τα έργα της Περιφέρειας, χαρακτήρισε ως ιδιαιτέρως σημαντικές τις εξής:
    • Την κατασκευή δύο νέων Δημαρχιακών Μεγάρων, σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι
    • Την ανάπλαση του Ο.Τ. 150 και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, στη Νέα Ιωνία.
    • Τον εξωραϊσμός του Γηπέδου Πεύκης.
    • Την κατασκευή το επόμενο διάστημα δυό πεζογεφυρών, μία επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Νοσοκομείου Υγείας και μια επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στο ύψος του Νοσοκομείου Σωτηρία.
    • Την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που διαπερνά 8 Δήμους της Αττικής, ως μοναδικού μνημείου του μεγαλύτερου εν λειτουργία αειφόρου έργου της αρχαιότητας , αλλά και ως περιβαλλοντικό εργαλείο για την αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα.
    • Την προώθηση του έργου της Βιοκλιματικής Αστικής Ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου Χαλανδρίου, μιας ιδιαίτερα δυναμικής τοπικής αγοράς. Το έργο έχει εγκριθεί ως ένα από τα 10 εμβληματικά έργα του ΥΠΕΝ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
    • Την προώθηση ενός νέου μοντέλου αστικής κινητικότητας, δίνοντας πνοή σε ένα ισχυρού συμβολισμού έργο, όπως είναι ο Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας.
    • Την στήριξη με πόρους της Περιφέρειας, της ανάπλαση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, ώστε να αποτελεί τοπόσημο για το Βόρειο Τομέα.
    • Την περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων, όπως η παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσω του ΤΕΒΑ.
    • Τις λύσεις που επιτυγχάνονται σε πολεοδομικά ζητήματα που ταλαιπωρούσαν δεκάδες χρόνια τους πολίτες και δεν τους επέτρεπαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, όπως έγινε με την περίπτωση της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο Χαλάνδρι και τις χρήσεις γης στη Νέα Ερυθραία που βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης.
    • Την συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών ώστε να προχωρήσει άμεσα το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης, το οποίο θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την ευρύτερη περιοχή.

Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική προστασία του Βόρειου Τομέα
Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν και στον κρίσιμο τομέα της ατιπλημμυρικής προστασίας. Μεταξύ άλλων υλοποιήθηκαν:
1. Η κατασκευή αγωγών ομβρίων στο Δήμο Μεταμόρφωσης
2. Η κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων σε περιοχές του Δήμου Νέας Ιωνίας και η μετατόπιση του συλλεκτήρα ομβρίων στην οδό Αλατσάτων στη Νέα Ιωνία
3. Έργα επέκτασης του δικτύου ομβρίων υδάτων στους Δήμους Παπάγου, Αγίας Παρασκευής
4. Έργα αντιστήριξης επί της οδού Δεκελείας στην Κηφισιά, με το παρακείμενο ρέμα της Χελιδονούς. Κι αντίστοιχα έργα σε Χαλάνδρι, Παπάγου- Χολαργό, Μαρούσι, Πεντέλη και Μεταμόρφωση.
5. Ξεκινούν τα έργα διευθέτησης για την οριοθέτηση του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι, μετά την αναθεώρηση του σχεδίου μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου. Στο ρέμα θα γίνουν έργα αντιστήριξης, θα δημιουργηθούν κατά μήκος μετά τη νέα ρυμοτομία πολλοί ελεύθεροι χώροι και θα μπορέσουν να υλοποιηθούν βασικά έργα υποδομής.
6. Προγραμματίζεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, με προϋπολογισμό 19,5 εκ. ευρώ. Κι αντίστοιχη παρέμβαση στα Βριλήσσια, με προϋπολογισμό 8 εκ.
7. Σύντομα η εκπόνηση της οριστική υδραυλική μελέτη οριοθέτησης και διαμόρφωσης του ρέματος Χαλανδρίου – Βριλησσίων – Πεντέλης, για την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος και την ανάδειξη του.
8. Σε εξέλιξη τρεις μελέτες διευθέτησης και οριοθέτησης ρεμάτων. Των ρεμάτων Κοντοχρήστου και Χελιδονούς στο Δήμο Κηφισιάς. Και του ρέματος Διονύσου, στους Δήμους Κηφισιάς και Διονύσου.
Επίσης, η Περιφέρεια προχωρά σε καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής, δράση που μπορεί κάποιος να την παρακολουθεί online μέσα από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ρεμάτων που πρώτη η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε.

Οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας
Αναφερόμενος στο ζήτημα της οδικής Ασφάλειας, ο κος Πατούλης τόνισε πως η Περιφέρεια έχει ήδη εκκινήσει ένα εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη συνολική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της Αττικής με προϋπολογισμό εκτελούμενων έργων ύψους 74 εκ. ευρώ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  1. Σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις οδών , έκτασης εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας αλλά και σε Δήμους, που είχαν να γίνουν πολλά χρόνια
  2. Στην τοποθέτηση νέων φωτεινών σηματοδοτών ς με κάμερες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας
  3. Στην εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων led ,στους κύριους οδικούς άξονες αρμοδιότητας Περιφέρειας.
  4. Στην δημιουργία νέων ασφαλών διαβάσεων πεζών
  5. Στην αναβάθμιση των πράσινων νησίδων κατά μήκος των οδικών αξόνων
  6. Στην αντικατάσταση στηθαίων
  7. Στην εφαρμογή νέων τεχνικών για την μείωση των τροχαιών
  8. Στις εργασίες διαγράμμισης
    Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας συμβάλλει καθοριστικά και η λειτουργία ενός σύγχρονου κέντρου ελέγχου της κυκλοφορίας, ενώ η Περιφέρεια Αττικής το επόμενο διάστημα θα υποβάλλει για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, για τη συνολική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της Αττικής.