10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών το τριήμερο 7-9 Ιουλίου στη Λάρισα

Πετρούπολη: Την αστική καλλιέργεια στον Δήμο φέρνει ο νέος «Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος»
4 Ιουλίου 2023
Υποψήφιος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο Μπάνε Πρέλεβιτς
4 Ιουλίου 2023
Show all

10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών το τριήμερο 7-9 Ιουλίου στη Λάρισα

Η «καρδιά» της Ανατολικής Ρωμυλίας χτυπά στη Λάρισα το τριήμερο 7, 8 και 9 Ιουλίου 2023, στο 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών- Βορειοθρακιωτών, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λάρισαίων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ). Περισσότεροι από 800 χορευτές και 2.000 μέλη Συλλόγων από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα δίνουν το παρών στην κορυφαία εκδήλωση με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωμιοσύνης της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βόρειας Θράκης και την ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς των απογόνων προφύγων. Το 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στον ιατρό Γεώργιο Κατσίγρα.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:

Βασίλης Πινακάς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε ένα με τον πολιτισμό, σταθερά δίπλα στην κοινωνία. Στηρίζουμε το 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών- Βορειοθρακιωτών, κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της λαμπρής παρακαταθήκης των προσφύγων Ανατολικορωμυλιωτών ώστε οι παραδόσεις, οι ιστορικές μνήμες και το ήθος τους, να περάσουν στην επόμενη γενιά. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους που τιμούν αλησμόνητες πατρίδες και εργάζονται με ανταγωνισμό προσφοράς και κατάθεση ψυχής: την συντονίστρια της εκδήλωσης Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ), τους ανά την Ελλάδα δραστήριους Συλλόγους που συναντώνται στη Λάρισα και υπό τη σκέπη της Ιεράς Εικόνας υψώνουν τα λάβαρα της ιστορίας της ψυχής των προγόνων τους. Όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, υπάρχει ελπίδα.

Θάνος Αδαμόπουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Συντηρήσεων Υπαίθριων Χώρων Δήμου Λαρισαίων:

Η Ανατολική Ρωμυλία είναι μια από τις αλησμόνητες πατρίδες με σημαντική προσφορά στον πολιτισμό, στις τέχνες και στα γράμματα. Οι κάτοικοι της έζησαν δυσβάσταχτο ξεριζωμό. Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στην περιοχή μας και υπό αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να ανθήσουν, μεταφέροντας τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Οι απόγονοι τους σήμερα μέσα από τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία διδάσκουν και μεταφέρουν στα νέα παιδιά πολιτισμό, συμπεριφορά, ήθη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διοργανώνεται το 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας, μια πολύ σημαντική εκδήλωση που φιλοξενείται στην πόλη μετά από πολλά χρόνια. Έχουμε άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ομοσπονδία και βρισκόμαστε διαχρονικά στο πλευρό των Συλλόγων. Στηρίζουμε τη διοργάνωση και ευελπιστούμε να έχει μεγάλη επιτυχία.

Μαρία Ασανιώτου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ):

Περισσότεροι από 800 χορευτές με κεντημένα πουκάμισα, κόκκινα ζωνάρια, τσαρούχια, δίκοχα καλπάκια και χορεύτριες με μαύρες τσούκνες, υφαντά ζωνάρια, πολύχρωμες μαντίλες και φλουριά, έρχονται για τρεις ημέρες στη Λάρισα, για το 10ο Πανελλήνιο Αντάμωμα της ΠΟΣΑΡ, στη Φιλιππούπολη, μια περιοχή όπου ζει και δραστηριοποιείται πλήθος απογόνων προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Οι 40 από τους Συλλόγους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθώς και Σύλλογοι από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βόρειας Θράκης έρχονται αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα κλίμα χαράς και ζωντάνιας με γκάιντες, νταούλια και ακορντεόν, με τις πολύχρωμες φορεσιές τους, με τραγούδια και χορούς, ξυπνώντας μνήμες και αναβιώνοντας έθιμα και παραδόσεις. Όλοι μαζί στέλνουμε το μήνυμα ότι ο πολιτισμός και η παράδοση της Ανατολικής Ρωμυλίας- Βόρειας Θράκης παραμένουν ζωντανά στην καρδιές μας.

Η επιτυχία του 10ου Ανταμώματος, το οποίο αφιερώνουμε στον δικό μας μεγάλο ιατρό Γεώργιο Κατσιγρα, αποτελεί για την Ομοσπονδία μας μια μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να κερδίσουμε για τις αλησμόνητες πατρίδες μας, στοχεύοντας πρωτίστως στην πατρογονική αφύπνιση της τρίτης και τέταρτης γενιάς των απογόνων προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης.

Σιδέρης Δελαρούδης, πρόεδρος της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης, Γ.Γ. ΠΟΣΑΡ:

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 άφιξη της Ιεράς Εικόνας (κειμήλιο από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Καβακλί, που φυλάσσεται στο Ιερό Ίδρυμα Ανατολικορωμυλιωτών « Η Αγία Τριάδα») στο Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στη Φιλιππούπολη προκειμένου να τεθεί για προσκύνημα. Ακολουθεί Μέγας Εσπερινός και αρτοκλασία. Με το πέρας του εσπερινού θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη της Λάρισας εσπερίδα για τους σκοπούς και τις δράσεις του Ιδρύματος Αγίας Τριάδος και αφιέρωμα στον ιατρό Γεώργιο Κατσιγρα.

Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό στο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, αντιπροσωπείες των Συλλόγων με τα λάβαρα τους θα ξεκινήσουν από το Ναό, προς την Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Περισσότεροι από 800 χορευτές και 2000 μέλη των συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, θα συγκεντρωθούν για να χορέψουν όλοι μαζί, σε έναν ενιαίο κύκλο, ενθυμούμενοι τα πανηγύρια στην Αλησμόνητη Πατρίδα, την Ανατολική Ρωμυλία στη Βόρεια Θράκη, όπως μας τα μετέφεραν οι πρόγονοί μας. Το χορό θα συνοδεύει η παραδοσιακή Ορχήστρα «ΚΑΦΑΝΤΑΡΔΕΣ»

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος θα τελεστεί, πανηγυρική Θεία λειτουργία και με το πέρας αυτής, θα αναχωρήσει η εικόνα της Αγίας Τριάδος για το Ιερό Ίδρυμα. Συντονιστής Σύλλογος στη Λάρισα έχει ορισθεί από την Ομοσπονδία η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης. Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη των Συλλόγων και τους φίλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Λιούπας και η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΣΑΡ Μαρία Κουρεούδη-Πάλλα.