1821 – 2021 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Ο Ελληνισμός σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό.

Με εισήγηση Παπαδάκη το βροντερό όχι της Περιφέρειας στην ΠΟΑΥ Πόρου
5 Δεκεμβρίου 2020
Lockdown: Κλειστά σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου
7 Δεκεμβρίου 2020
Show all

1821 – 2021 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Ο Ελληνισμός σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας από τον τουρκικό ζυγό.

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, και κατακτά το δικαίωμα για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Παράλληλα, τιμά την ορθόδοξη πίστη, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.

Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.

Φέτος συμπληρωνουμε 200 χρόνια από την επανάσταση ενάντια στον τούρκο κατακτητή. Τιμούμε τους αγωνιστές και τους ευχαριστούμε για την θυσία τους.

Οι Έλληνες αγωνιστές δεν πετάξαν μόνο τον τουρκικό ζυγό από πάνω μας, αλλά καταργήσαν εμμέσως την έννοια παντός ζυγού σε ολόκληρη την Ευρώπη, και δημιουργήσαν τις πολιτικές και ηθικές προϋποθέσεις για την εκδήλωση διαφόρων εθνικών εξεγέρσεων, και σηματοδοτησαν με τον αγώνα τους, έντονα τον 19ο αιώνα, ως τον αιώνα του αγώνα για την ελευθερία, την πάλη για την δικαιοσύνη και το δικαίωμα της αυτοδιαθεσης των λαών.

Η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, στη δημιουργία τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Υπήρξε κορυφαίο γεγονός υψίστης σημασίας, για ολοκληρη την Ευρωπη, (και όχι μόνο : στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιταλία και ακόμη και στις ΗΠΑ συγκροτούνται ‘φιλελληνικές επιτροπές’ , τυπώνονται φυλλάδια, συλλέγονται χρήματα και οργανώνονται δωρεές όπλων για τους εξεγερμένους).

γιατί παρέσυρε όλες τις μεγάλες δυνάμεις να υπογράψουν συνθήκες και πρωτόκολλα για την αίσια έκβαση της επανάστασης, ενάντια στην τοτε τεραστία οθωμανική αυτοκρατορία.
Αποφάσεις που μέχρι σήμερα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ελεύθερη βούληση και αυτοδιάθεση.
Αποφάσεις που σήμερα μας επιτρέπουν να γιορτάζουμε 200 χρόνια ελευθερίας.

Όλοι οι Έλληνες της διασποράς τιμούμε την 25η Μαρτίου και μεταφέρουμε το μήνυμα των αγωνιστών του 1821 σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου και αν βρισκόμαστε: Ελευθερία και αυτοδιάθεση .
Όπως τότε, έτσι και σήμερα ο αγώνας για την Ελευθερία δεν σταματά όπου και αν βρισκόμαστε
ΈΛΛΗΝΕΣ Χρόνια πολλά
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.

Βουβουδακης Κωνσταντίνος

•Υπεύθυνος για την ομογένεια της Σκωτίας του ΠΡΆΣΙΝΟΥ ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ Ελλάδος
•Μέλος των πρασίνων της Σκωτίας