2 χρόνια από το πρώτο Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος – 2 χρόνια γεμάτα από αγώνες και δράσεις

21 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ ξεκινούν στη Θεσσαλία δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ευπαθείς ομάδες και στον γενικό πληθυσμό
14 Μαΐου 2020
ΥΠΕΣ: Έκτακτη επιχορήγηση 75 εκ. ευρώ στους δήμους – Επιπλέον δόσεις ΚΑΠ το αίτημα της ΚΕΔΕ
15 Μαΐου 2020
Show all

2 χρόνια από το πρώτο Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος – 2 χρόνια γεμάτα από αγώνες και δράσεις

Πέρασαν δύο χρόνια από το πρώτο ιστορικό συνέδριο του Πράσινου Κινήματος το οποίο διοργανώθηκε 13 – 14 Μαιόυ 2018 όπου σημειολογικά είχαμε επιλέξει να γίνει στο Περιστέρι.
Το Πράσινο Κίνημα ως υποστηρικτής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και όπως προβλέπει το καταστατικό του εξέλεξε δύο Συμπροέδρους, μία γυναίκα και έναν άνδρα, τη Ρία Ακρίβου και τον Κώστα Καλογράνη.
Παράλληλα, εξέλεξε Γενικό Γραμματέα τον Λουκά Τουμαζάτο και την Κεντρική του Επιτροπή. Υπενθυμίζουμε πως πλέον Γενικός Γραμματέας του κόμματος είναι ο Γιώργος Κυρούσης, μετά την αποχώρηση του κ. Τουμαζάτου για λόγους υγείας.

Συνοπτικός απολογισμός
Σε αυτά τα 2 χρόνια συνέβησαν πραγματικά πολλά. Δώσαμε το στίγμα μας με καθημερινούς αγώνες μέσα στην κοινωνία.

  • Συμμετείχαμε σε αγώνες υπέρ της ανακύκλωσης στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Μιλήσαμε για την Κλιματική Αλλαγή και δώσαμε το παρών όπου χρειαζόταν.
  • Ταχθήκαμε κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, κατά των ΒΑΠΕ αλλά υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Στηρίξαμε με σθένος τα αιτήματα των ανθρώπων στον τομέα της υγείας.
  • Συναντηθήκαμε με τα Κινήματα και με τις Συλλογικότητες
  • Παρουσιάσαμε επεξεργασμένη πρόταση για τους αγρότες προωθώντας τα βιολογικά προϊόντα και με συγκεκριμένες φορολογικές απαλλαγές.
  • Δώσαμε μάχες κατά των μεταλλαγμένων και υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων.
  • Στη ΔΕΘ δώσαμε το στίγμα μας για ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.
  • Δώσαμε τη μάχη μας για τα δικαιώματα των ζώων αδέσποτων και δεσποζόμενων κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
  • Μιλήσαμε σε ημερίδες και συνέδρια για την ψηφιακή μεταστροφή της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολτών.
  • Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με Αποκέντρωση.
  • Προτείναμε τους τρόπους για να εμβαθύνει η Δημοκρατία στην χώρα μας.
  • Απαιτήσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Τοποθετηθήκαμε στο ευαίσθητο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών και ζητήσαμε κάθε περιοχή να δεχτεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αντέχει με βάση τη φέρουσα ικανότητά της.
  • Καταθέσαμε Ψήφισμα κατά του πρόσφατου αντιπεραβολλοντικού νομοσχεδίου στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.
  • Προχωρήσαμε στην ίδρυση του Πράσινου Ιδρύματος “Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ” που είναι ο επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης των πράσινων πολιτικών.
    Με τις μικρές μας δυνάμεις δώσαμε τις μάχες μας όπου μπορούσαμε.
    Μείναμε πιστοί στις αρχές και τις αποφάσεις του συνεδρίου μας.

Αισιόδοξα τα μηνύματα της κάλπης
Στις εκλογές του 2019 δεν κατεβήκαμε στις ευρωεκλογές αλλά η έντονη δραστηριότητα του κόμματος «εξαργυρώθηκε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής εκλέξαμε την παράταξη «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» η οποία εξέλεξε δύο συμβούλους, τον επικεφαλής της και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Νίκο Παπαδάκη και τον Παναγιώτη Αλεβίζο.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκλέξαμε την Περιφερειακή Παράταξη «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια», με επικεφαλής και περιφερειακό σύμβουλο το μέλος του πολιτικού συμβουλίου Αθανάσιο Ακρίβο..
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίξαμε την Δήμητρα Λυμπεροπούλου, η παραταξη της οποίας ενώθηκε, με την παράταξη της “δικής μας” Γιούλης Παπαδοπούλου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέλη μας υποστήριξαν τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και φυσικά στο Χαλάνδρι εκλέξαμε τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Κεντρικής μας Επιτροπής Άγγελο Νταβία.
Επίσης μία σειρά από στελέχη μας συμμετείχαν σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές παρατάξεις συνεργαζόμενοι και άφησαν το στίγμα τους στις τοπικές κοινωνίες.
Στις εθνικές εκλογές αναλάβαμε πρωτοβουλία να κατέλθει όλος ο οικολογικός χώρος ενωμένος δημιουργώντας έναν ισχυρό πράσινο πόλο.
Είχαμε αναφέρει τότε σε όλες τις πλευρές ότι η επερχόμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δημιουργήσει δεινά για το περιβάλλον και ότι θα έπρεπε στη Βουλή να υπάρχει ισχυρή πράσινη – οικολογική αυτόνομη φωνή. Δυστυχώς οι συνομιλητές μας επέλεξαν τότε να συνεργαστούν με τα κόμματα εξουσίας.
Αναγκαστικά επιλέξαμε τη συνεργασία με ένα μικρό κεντρώο κόμμα με το πολιτικό σκεπτικό μήπως καταφέρουμε και δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Από την εκλογική αυτή διαδικασία κρατάμε το γεγονός ότι οι υποψήφιοί μας πήραν τις πρώτες θέσεις όπου «κατέβηκαν» και το γεγονός ότι συναντηθήκαμε πολίτες και πολιτευτές οι οποίοι θέλουν πλέον να ενταχθούν στο Πράσινο Κίνημα. Όπως επίσης θέλουν να ενταχθούν και πολλοί αυτοδιοικητικοί οι οποίοι αναγνώρισαν το ήθος των υποψηφίων και την ηθική των αρχών και των θέσεων μας.
Θα τους καλωσορίσουμε όλους στο δεύτερο συνέδριό μας το οποίο θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπει το καταστατικό μας από το Φθινόπωρο και μετά, ανάλογα και με τις εξελίξεις της πανδημίας.

Συγκρότηση ισχυρού μετώπου
Ούτως ή άλλως με βάση τα δυσάρεστα δεδομένα για την οικονομία και την πιθανότητα ενός νέου μνημονίου έχει ήδη ανοίξει ο διάλογος για την πιθανότητα των εκλογών. Με αυτό το δεδομένο το Πράσινο Κίνημα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συσπείρωση δυνάμεων που θα προέρχονται από αυτοδιοικητικές παρατάξεις από συλλογικότητες και κινήματα και από άλλα κόμματα που ανήκουν στον πράσινο – οικολογικό χώρο για τη συγκρότηση ενός ισχυρού ενιαίου μετώπου ενόψει των πιθανών εκλογών.
Η ψήφιση του πρόσφατου αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου με πολλά από τα άρθρα να ακολουθούν προτάσεις και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων τις οποίες υποστηρίζουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν διαχρονικά μέχρι τώρα, τα νομοσχέδια κατά των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων τα οποίο ψηφίζονται διαχρονικά, τα νομοσχέδια που δυσκολεύουν όσους ασχολούνται με τα βιολογικά προϊόντα, το διαχρονικό σκάνδαλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα μεταλλαγμένα τα οποία προωθούνται, το νερό το οποίο ετοιμάζουν να ξεπουλήσουν και πολλές άλλες αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές καθιστούν περισσότερο αναγκαία από ποτέ την αυτόνομη ύπαρξη ενός ισχυρού πράσινου πόλου στη Βουλή.
Σε αυτό το μήκος κύματος το Πράσινο Κίνημα ήδη προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Η κοινή δήλωση των Συμπροέδρων
Το Πράσινο Κίνημα είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που έχει δύο Συμπροέδρους μία γυναίκα και έναν άνδρα την Ρία Ακρίβου και τον Κώστα Καλογράνη, οι οποίοι σε κοινή δήλωσή τους με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο ετών από το πρώτο συνέδριο ανέφεραν τα εξής: «Πέρασαν δύο χρόνια γεμάτα δύσκολες, αντιξοότητες και πολλούς αγώνες. Κάποιοι ελάχιστοι ήταν αυτοί που διάλεξαν άλλο δρόμο αντίθετα ήταν πολλοί αυτοί που ήρθαν κοντά μας. Σε μία πολύ κομβική συγκυρία για την πατρίδα μας με πολλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα ανοιχτά με την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της ευημερίας των πολιτών να είναι γεγονός, είμαστε αποφασισμένοι περισσότερο από ποτέ να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για ένα καλύτερο αύριο. Να στηρίξουμε έμπρακτα αυτό που εμείς λέμε διαγενεακή δικαιοσύνη. Να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης θα δράσουμε πολυμέτωπα τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική σκηνή. Γιατί οι αγώνες χρειάζεται να γίνουν και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω.
Στα τρία χρόνια από το πρώτο μας συνέδριο, και αφού θα έχει γίνει το δεύτερο συνέδριό μας, μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί εθνικές εκλογές μπορεί και όχι. Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα γιατί οι αρχές και οι αξίες μας παραμένουν σταθερές σε κάθε επίπεδο.