Ψηφιακός εκσυγχρονισμός για τα έξι Επιμελητήρια της Αττικής

Τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των έξι μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Αττικής με νέα εργαλεία, ψηφιακές υποδομές, προηγμένες εφαρμογές και υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης συνολικού προϋπολογισμού 5,4 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπέγραψε τις αποφάσεις για την ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021–2027» των πράξεων ψηφιακής αναβάθμισης των έξι μεγαλύτερων Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της Αττικής, προκαλώντας την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου της Αττικής.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υποδομών, στην αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και στη δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών και την αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των Επιμελητηρίων και την παροχή ταχύτερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών προς την επιχειρηματική κοινότητα, τους πολίτες και τους λοιπούς χρήστες.

Στην υπογραφή των αποφάσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, παρέστησαν οι Πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Μπρατάκος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δαμίγος και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Ιωάννης Μαστρονικόλας, οι Αντιπρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νικόλαος Γρέντζελος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Αντώνιος Γελασάκης, καθώς και ο Υπεύθυνος Έργων και Προγραμμάτων του ΕΕΑ Σύρος Κοσκοβόλης.

Μιλώντας για το πρόγραμμα, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε:

«Η στήριξη της επιχειρηματικότητας για εμάς δεν είναι μια συγκυριακή επιλογή ούτε ένα άθροισμα αποσπασματικών παρεμβάσεων. Είναι σταθερή αναπτυξιακή ευθύνη. Στην Αττική χτυπά η καρδιά της εθνικής οικονομίας και συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής, βιοτεχνικής, επαγγελματικής και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να λειτουργούμε ως θεσμικός επιταχυντής: να ενώνουμε δυνάμεις, να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό πόρο και να δημιουργούμε τα εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να γίνουν πιο σύγχρονες, πιο ανταγωνιστικές και πιο ανθεκτικές.

Η σημερινή υπογραφή των έξι εντάξεων είναι ακριβώς ένα τέτοιο βήμα. Ενισχύουμε τα Επιμελητήρια ώστε να παρέχουν ταχύτερες, πιο έξυπνες και πιο χρήσιμες υπηρεσίες στα μέλη τους, αξιοποιώντας σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Την ίδια στιγμή, μέσω του «Attiki On», 1.044 επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 95,5 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εγκριθεί και περνούν στην υλοποίηση, ενώ με το καινοτόμο ψηφιακό παρατηρητήριο «Athens Forward», χαρτογραφούμε τις ανάγκες της αγοράς, ώστε να προχωράμε σε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η σχέση μας με τον επιχειρηματικό κόσμο είναι θεσμική, ανοιχτή και ισότιμη. Βασίζεται σε κανόνες, αξιολόγηση, διαφάνεια και μετρήσιμο αποτέλεσμα και έχει ορίζοντα που υπερβαίνει κάθε συγκυρία. Τα έργα που σχεδιάζουμε σήμερα πρέπει να αποδίδουν για χρόνια, να αντέχουν πέρα από θητείες και να υπηρετούν έναν σταθερό σκοπό: να κάνουν ισχυρότερες τις επιχειρήσεις της Αττικής και, μέσα από αυτές, την οικονομία και την κοινωνία μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Μπρατάκος δήλωσε:

«Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου προϋποθέτει επιχειρήσεις που μπορούν να αφιερώνουν τις δυνάμεις τους στην παραγωγή, στην καινοτομία και στις εξαγωγές. Τα Επιμελητήρια οφείλουμε να τους εξασφαλίζουμε την υποστήριξη που χρειάζονται για να το πετύχουν. Για το ΕΒΕΑ, εκεί κρίνεται η αξία της ψηφιακής αναβάθμισης. Στον χρόνο που κερδίζει ο επιχειρηματίας, στα εμπόδια που ξεπερνά και στις ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει. Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, επενδύουμε σε υπηρεσίες που κάνουν αυτή τη διαφορά. Γιατί, για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο στηρίζουμε τις επιχειρήσεις της».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δαμίγος υπογράμμισε: «Η υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου “Ανάπτυξη Προηγμένων Ψηφιακών Υπηρεσιών και Υποδομών προς όφελος των Επιχειρήσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας” αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού για το Επιμελητήριό μας και την επιχειρηματική βιοτεχνική κοινότητα. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικοσύστημα υπηρεσιών, με την ορθή αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και προηγμένων τεχνολογικών υποδομών. Στόχος μας, είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μελών μας και η διαμόρφωση ενός ισχυρού παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Αττική».

Η ψηφιακή αναβάθμιση των Επιμελητηρίων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας και την αποτελεσματικότερη στήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω του Προγράμματος ‘Αττική’ με τίτλο ‘Ενίσχυση της ανάπτυξης προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις από τα Επιμελητήρια Αττικής’», δήλωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννης Μαστρονικόλας και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο, λειτουργικό και εξωστρεφές Επιμελητήριο, που αξιοποιεί τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος των επιχειρήσεων και των μελών του. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά με την στήριξη του Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη, κ. Νίκου Χαρδαλιά, επενδύει σε εργαλεία που ενισχύουν την εξυπηρέτηση, την ενημέρωση και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Βουτσινάς δήλωσε: «Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης των έργων ψηφιακής αναβάθμισης των Επιμελητηρίων είναι μια σημαντική στιγμή για τον επιμελητηριακό θεσμό και για την Αττική. Από τη Βαλένθια, όπου ως Πρόεδρος της ΚΕΕΕ εκπροσωπώ τα ελληνικά Επιμελητήρια στο Eurochambres Congress 2026, ευχαριστώ την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά. Τα έργα αυτά περνούν τα Επιμελητήρια από τη διεκπεραίωση στην ουσιαστική στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Και η μικρομεσαία επιχείρηση δεν είναι το πρόβλημα της οικονομίας, είναι η ίδια η οικονομία. Η σημερινή υπογραφή δεν είναι τυπική διαδικασία, είναι επένδυση στην ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο μήνυμά του αναφέρει τα εξής: «Με την πράξη ‘Ολοκληρωμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΕΑ’ δημιουργείται ένας ενιαίος Ψηφιακός Επιχειρηματικός Κόμβος, που θα λειτουργεί ως κεντρικό ψηφιακό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις-μέλη και τον φορέα. Θα ενοποιεί: ψηφιακή πρόσβαση και εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων-μελών, καθημερινή λειτουργία του Επιμελητηρίου, αξιοποίηση επαναχρησιμοποιήσιμης οργανωσιακής γνώσης, διαχείριση των σχέσεων, των αιτημάτων, των υποθέσεων μέσω ενός ενιαίου επιχειρησιακού πυρήνα. Παράλληλα, θα δημιουργεί προϋποθέσεις για αξιοποίηση ψηφιακών βοηθών και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την παροχή ταχύτερων, ποιοτικότερων και περισσότερο προσωποποιημένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις-μέλη»

Τέλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, τόνισε σε μήνυμά του: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς χαιρετίζει την διαδικασία ένταξης έργων ψηφιακής αναβάθμισης των Επιμελητηρίων, η οποία συμβάλλει στην περαιτέρω εξέλιξη της γενικότερης παροχής υψηλών υπηρεσιών στην επιχειρηματική κοινότητα. Το Επιμελητήριο έχει συνταχθεί και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, θεωρώντας ότι αυτή πρέπει να επιταχυνθεί με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ».

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι έξι πράξεις αφορούν:

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) εντάσσεται η πράξη «Ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών του ΕΒΕΑ για τις επιχειρήσεις της Αττικής»,

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς εντάσσεται η πράξη «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ανάπτυξη Προηγμένων Ψηφιακών Υπηρεσιών του ΕΒΕΠ για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας»,

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εντάσσεται η πράξη «Ολοκληρωμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και την αξιοποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης»,.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς εντάσσεται η πράξη «Ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, για πολίτες και επιχειρήσεις, με εγκατάσταση προηγμένων ψηφιακών υποδομών και καινοτόμων εφαρμογών»,

Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών: εντάσσεται η πράξη «Ανάπτυξη Προηγμένων Ψηφιακών Υπηρεσιών και Υποδομών προς όφελος των Επιχειρήσεων του ΒΕΑ» και

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς: εντάσσεται η πράξη «Ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, για πολίτες και επιχειρήσεις με εγκατάσταση προηγμένων ψηφιακών υποδομών και καινοτόμων εφαρμογών».