


«Να μετράει η στρατιωτική θητεία στη σύνταξη χωρίς εξαγορά»
“Να μετράει η στρατιωτική θητεία στη σύνταξη χωρίς εξαγορά”
Την αυτοδίκαιη αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου, χωρίς εξαγορά, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΑΙΘΑ (ΠΟΕ-ΥΠΑΙΘΑ), με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών.
Η Ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί τους διοικητικούς υπαλλήλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των ΚΕΔΑΣΥ και των ΣΑΕΚ, υποστηρίζει ότι το αίτημα δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας αλλά συνολικά τους εργαζόμενους που έχουν εκπληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
«Δεν μπορεί να πληρώνει ο εργαζόμενος για μια υποχρέωση προς το κράτος»
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η στρατιωτική θητεία αποτελεί υποχρεωτική κρατική υπηρεσία, βάσει του άρθρου 4 παρ. 6 του Συντάγματος.
Η ΠΟΕ-ΥΠΑΙΘΑ υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά από την αγορά εργασίας και στερήθηκαν χρόνο προσωπικής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής εξέλιξης, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες τους στο κράτος.
Χαρακτηρίζει, μάλιστα, «θεσμικό και ηθικό παράδοξο» το γεγονός ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει αργότερα αυτό το διάστημα ως «πλασματικό χρόνο» και απαιτεί την εξαγορά του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Τι λέει για το κόστος εξαγοράς
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κόστος αναγνώρισης της θητείας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο ν. 3863/2010 προέβλεπε έκπτωση στο κόστος εξαγοράς, ενώ με τον ν. 4387/2016 καταργήθηκε η έκπτωση 50% για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά, με αποτέλεσμα –όπως αναφέρεται στην επιστολή– το κόστος να φτάσει στο 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Στη συνέχεια, ο ν. 4670/2020 διατήρησε την οικονομική επιβάρυνση.
Η ΠΟΕ-ΥΠΑΙΘΑ υποστηρίζει ότι, στο σημερινό περιβάλλον ακρίβειας και μισθολογικών πιέσεων στο Δημόσιο, τα ποσά που απαιτούνται για την εξαγορά είναι ιδιαίτερα υψηλά. Μάλιστα, κατά την ίδια, σε πολλές περιπτώσεις η αύξηση της σύνταξης μετά την εξαγορά είναι τόσο μικρή ώστε η απόσβεση του ποσού να απαιτεί πολλά χρόνια. 113.
Τα δύο αιτήματα
Η Ομοσπονδία ζητά συγκεκριμένα:
Αυτοδίκαιη αναγνώριση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ως πραγματικού συντάξιμου χρόνου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή εξαγορά.
Κατάργηση των ρυθμίσεων των ν. 4387/2016 και 4670/2020 που αφορούν την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας.
Παράλληλα, καλεί την ΑΔΕΔΥ να εντάξει το συγκεκριμένο αίτημα στο διεκδικητικό της πλαίσιο και να αναλάβει συντονισμένες συνδικαλιστικές και νομικές πρωτοβουλίες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ


3,9 εκατ. ευρώ σε 32 Δήμους για εξόφληση υποχρεώσεων
