DEBATE στο ΟΤΑΝΕWS των δημάρχων που διεκδικούν την ΠΕΔΑ

Τζιτζικώστας: O δρόμος Ν.Σάντας-Ασσήρου στις αρχές του 2025-Δεν ευθύνεται η Περιφέρεια για την καθυστέρηση
8 Φεβρουαρίου 2024
Να επαναφέρουμε την χαμένη αυτοδιοίκηση
11 Φεβρουαρίου 2024
Show all

DEBATE στο ΟΤΑΝΕWS των δημάρχων που διεκδικούν την ΠΕΔΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

DEBATE

Οι επικεφαλής των υποψήφιων παρατάξεων για τις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις του ΟΤΑnews.

Γ. Μαρκόπουλος: “Οι προτεραιότητες παραμένουν ίδιες: να είμαστε δίπλα σε κάθε Δήμο της Αττικής που έχει ανάγκη”

Συνέντευξη του νυν προέδρου της ΠΕΔ Αττικής και εκ νέου υποψήφιου, κ. Γιώργου Μαρκόπουλου. Ο δήμαρχος Γαλατσίου εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία και θεωρείται το μεγάλο φαβορί για επανεκλογή.

– Γιατί οι συνάδελφοί σας να ψηφίσουν εσάς για την προεδρία της ΠΕΔΑ;

Πρώτα απ’ όλα, οι συνάδελφοί μας δεν ψηφίζουν μόνον εμένα, αλλά εμπιστεύονται συνολικά μια αυτοδιοικητική παράταξη που έχει αποδείξει -πιστεύω- ότι εργάζεται για την πρόοδο της ΠΕΔΑ και όλων των μελών της. Και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην επόμενη θητεία, αν μας εμπιστευτούν ξανά οι συνάδελφοί μας. Όποιον και αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δουλέψαμε χωρίς κομματικές ταμπέλες και άλλες αγκυλώσεις, βοηθήσαμε κάθε συνάδελφο, κάθε Δήμο, χωρίς να υπολογίζουμε αν είναι «δικός μας» ή όχι. Εργαστήκαμε όλοι μαζί ώστε κάθε τόσο να καταφέρνουμε να λύνεται κι ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε κάποιος Δήμος της Αττικής ή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά. Από την καθοριστική συμβολή μας στην υιοθέτηση μέτρων που είχαμε όλοι ανάγκη ώστε να ωριμάζουν πιο γρήγορα τα έργα, αλλά και να προχωρούν ταχύτερα και με διαφάνεια οι διαγωνιστικές διαδικασίες, έως την οργανωμένη συνδρομή της ΠΕΔΑ στις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, με την πανδημία, τις πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και μάλιστα -για να δείτε ότι σταθήκαμε δίπλα στα μέλη μας με κάθε τρόπο- για πρώτη φορά όχι μόνο δημιουργήσαμε ταμειακό πλεόνασμα, αλλά και αξιοποιήσαμε μεγάλο μέρος του προς όφελος Δήμων που το είχαν πραγματικά ανάγκη.

– Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αν βρίσκεστε στον Προεδρικό θώκο της ΠΕΔΑ;

Οι προτεραιότητες παραμένουν ίδιες: να είμαστε δίπλα σε κάθε Δήμο της Αττικής που έχει ανάγκη. Χωρίς να ρωτάμε καν αν είναι «μαζί μας». Και παράλληλα, βέβαια, να συνεχίζουμε την αποτελεσματική συνεργασία και τον γόνιμο μεταξύ μας διάλογο που έχουμε ήδη ξεκινήσει, μέσα από τις Θεματικές Επιτροπές της ΠΕΔΑ και την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των μελών μας.

– Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Αττικής;

Σε μια τόσο μεγάλη Περιφέρεια, καταλαβαίνετε ότι δεν αντιμετωπίζουμε όλοι τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Για παράδειγμα, οι νησιωτικοί μας Δήμοι δεν έχουν πανομοιότυπα προβλήματα με τους πυκνοκατοικημένους Δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Μπορεί, όμως, να μην είναι όλοι οι Δήμοι ίδιοι, όμως εμείς ενδιαφερόμαστε για όλους το ίδιο. Και έχουμε ευήκοα ώτα, ώστε σε συνεργασία τόσο με την ΚΕΔΕ, με την οποία λειτουργούμε συμπληρωματικά, όσο και με το Υπουργείο, να λύνουμε οτιδήποτε προκύπτει και να γινόμαστε χρήσιμοι.

– Σε ποιους τομείς μπορεί η ΠΕΔΑ να σταθεί αρωγός στους δήμους;

Η ΠΕΔΑ τίθεται στην υπηρεσία των μελών της. Με τις Επιτροπές -οι οποίες λειτουργούν και καλύπτουν όλους τους τομείς- τα στελέχη, τη σκληρή δουλειά, τους πόρους μας, κάθε δυνατότητα που διαθέτουμε. Για να τους συνδράμουμε στην επίλυση προβλημάτων, την επιτάχυνση διαδικασιών, την υλοποίηση έργων που έχουν ανάγκη οι πολίτες τους, την αντιμετώπιση κρίσεων. Και μάλιστα, όσο είναι δυνατόν λειτουργούμε προληπτικά, ώστε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά και να έχουμε τη γνώση να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

– Τι θα διεκδικήσετε από την κυβέρνηση;

Η σχέση μας με την κυβέρνηση -και εννοώ την εκάστοτε κυβέρνηση, όχι υποχρεωτικά τη σημερινή- ξεκινά από μία αμοιβαία παραδοχή: ότι εμείς γνωρίζουμε τις πόλεις μας καλύτερα και οφείλουμε να παλέψουμε για αυτές από τις θέσεις ευθύνης που μας έχουν εμπιστευτεί οι συμπολίτες μας. Έτσι, στην ΠΕΔΑ επιδιώκουμε την αποδοτική συνεργασία με την κυβέρνηση, θέλουμε να αξιοποιούμε προς όφελος όλων των μελών μας κάθε πολιτική δυνατότητα κοινών δράσεων μαζί της, αλλά και είμαστε αποφασισμένοι να ασκούμε αποτελεσματικά πίεση όποτε χρειαστεί.

Ανδρέας Ευθυμίου: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών»

Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΠΕΔΑ, υπογραμμίζοντας πως έχει τεθεί επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που έχει αναφορά μεν στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο και προέρχεται, αλλά συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και στελέχη με αυτοδιοικητική αναφορά.

Κύριε δήμαρχε, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αν βρίσκεστε στον Προεδρικό θώκο της ΠΕΔΑ;

Είμαι επικεφαλής σε ένα ψηφοδέλτιο που έχει αναφορά μεν στο ΠΑΣΟΚ αλλά συγκεντρώνει ευρύτερες δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι βέβαια έχουμε μόνο αυτοδιοικητική αναφορά και στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Η δημοτική μας ομάδα στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου είναι πολυσυλλεκτική και αποδεικνύει αυτό που περιγράφω, Τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Μακριά από εμένα αν κάποιος ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο ή κάποιον άλλον, αρκεί να πιστεύει αυτά που πιστεύει η παράταξη τα οποία είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνική μας πολιτική.  

Θέλω να τονίσω ότι ο δήμαρχος Γαλατσίου και Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος και φίλος και ελπίζω ότι εφόσον εκλεγούμε θα συνεργαστούμε για το καλό της αυτοδιοίκησης. Εμάς ο σκοπός μας δεν είναι ούτε να στηρίξουμε ούτε να αντιπαλέψουμε την κυβέρνηση και εννοώ την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, καθώς επίσης να αποδοθούν επιτέλους στην αυτοδιοίκηση αυτά που της ανήκουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και του Νόμους.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Αττικής;

Εκτός από τα γνωστά προβλήματα με την απόδοση των αντίστοιχων πόρων με βάση των αρμοδιοτήτων που σωστά δίνονται στην αυτοδιοίκηση και βέβαια την έλλειψη προσωπικού υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα που θα φέρουν όλους τους δήμους της χώρας και όχι μόνο της Αττικής σε πολύ δύσκολη θέση. Αναφέρομαι στο τέλος ταφής απορριμμάτων, το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με αντίκτυπο στους δημότες λόγω των δημοτικών τελών αλλά και το επίπεδο των υπηρεσιών της καθαριότητας που θα προσφέρουν οι δήμοι. Πρόκειται για μία κατάσταση για την οποία οι δήμοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται. Θα έπρεπε οι Περιφέρειες να έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό που είναι στην ευθύνη τους, να έχουν γίνει τα έργα και να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας του οποίου η είσπραξη καταργείται από τους δήμους και θα γίνεται από το κράτος και στη συνέχεια το κτηματολόγιο θα στέλνει στους δήμους αν πρέπει να εισπράξουν ή όχι. Πρόκειται για ένα σημαντικό έσοδο που χάνουν οι δήμοι. Αντίστοιχα το κράτος θα παρακρατεί και ένα ποσοστό από το τέλος παρεπιδημούντων. Επίσης, οι αιγιαλοί φεύγουν από τους δήμους και περνάνε στην ΕΤΑΔ. Είναι μία σειρά από θέματα που αποδεικνύουν ότι η αυτοδιοίκηση απογυμνώνεται και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε για το καλό των πολιτών.

Σε ποιους τομείς μπορεί η ΠΕΔΑ να σταθεί αρωγός στους δήμους;

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι δήμαρχοι όχι μόνο σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος αλλά από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι εκείνοι που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για το οτιδήποτε. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να μην κινδυνεύουμε για λόγους που πραγματικά δε φέρουμε καμία ευθύνη.

Επίσης, μπορούμε να είμαστε αρωγοί σε θέματα πρόληψης σε κοινωνικά θέματα όπως η βία. Ενώ μπορούμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια προς αυτήν την κατεύθυνση. Γενικότερα να σταθούμε δίπλα σε δήμους που λόγω γεωγραφικής θέσης ή έλλειψη προσωπικού δεν μπορούν να ετοιμάσουν τις Μελέτες που θα επιθυμούσαν για να διεκδικήσουν τα έργα που χρειάζονται.

Ηλίας Σταμέλος: “Αγωνιζόμαστε για κατάργηση του αντιλαϊκού  πλαισίου λειτουργίας της Περιφερειακής – Τοπικής Διοίκησης”

Ο δήμαρχος Καισαριανής, κ. Ηλίας Σταμέλος, είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις εκλογές της ΠΕΔΑ και απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με τις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.  

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αν βρίσκεστε στον Προεδρικό θώκο της ΠΕΔΑ;

Έχουμε ένα σύστημα εκλογής – ξεκινώντας από τα δημοτικά συμβούλια και φτάνοντας στους αντιπροσώπους – που αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις τοπικές εκλογές. Δεν έχουμε αυταπάτες επίσης ως προς τη σύνθεση της Συνέλευσης της ΠΕΔΑ: είναι εκπρόσωποι παρατάξεων που έχουν πολιτικό προσανατολισμό και πολιτική αναφορά σε κόμματα. Άρα και η σύνθεση του σώματος θα είναι ανάλογη του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών. Παρόλα αυτά, εμείς θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής και θα ζητήσουμε από το Σώμα την ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Αττικής;

Τα προβλήματα απορρέουν από την πολιτική των κυβερνήσεων που χαρακτηρίζεται από την μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων, που απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό και ευθύνη, στους Δήμους και την ταυτόχρονη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και προσωπικού, σπρώχνοντάς τους στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ανταποδοτικότητα . Συγκριτικά με το 2010 η χρηματοδότηση έχει περικοπεί πάνω από 60%. Επιπροσθέτως, αν και βάσει του νόμου η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να λάβει 8,5 δις, παίρνει μόνο 2,5 για το 2024.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις των Δήμων σε προσωπικό, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, από την καθαριότητα μέχρι τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Δεύτερον, ελάχιστη είναι η κρατική χρηματοδότηση για έργα που ικανοποιούν ζωτικές λαϊκές ανάγκες (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικά, αντισεισμική προστασία κλπ). Τρίτον, το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, υποχρεώνει τις υπηρεσίες των Δήμων να προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατάσχεσης, ακόμα και σε πλειστηριασμούς ακινήτων, για οφειλές άνω των 500 ευρώ. Πρόσθετη επιβάρυνση δημιουργεί το πρόστιμο επί των τελών ταφής απορριμμάτων, που αυξάνεται κατά 20 ευρώ ο τόνος.

Σε ποιους τομείς μπορεί η ΠΕΔΑ να σταθεί αρωγός στους δήμους;

Η ΠΕΔΑ συναινεί επί της ουσίας και προωθεί ακόμα περισσότερο την κυβερνητική πολιτική. Εμείς θέλουμε να γίνει οργανωτής της διεκδίκησης αυτών των ζητημάτων που αφορούν τους δήμους και τις ανάγκες τους, και όχι να αποδέχεται τις κυβερνητικές πολιτικές και να αναζητά ανάσες εντός αυτού του πλαισίου.

Τι θα διεκδικήσετε από την κυβέρνηση;

Στη βάση της αντίληψής μας, αγωνιζόμαστε για:

– Κατάργηση του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Στηρίζουμε την απλή αναλογική.

– Κατάργηση των νόμων που καθιστούν Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης  και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

– Ζητάμε άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών σε όλους τους τομείς, την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

– Να είναι αποκλειστική ευθύνη του κεντρικού κράτους η διασφάλιση του ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της υγείας – πρόνοιας, της παιδείας, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

– ΠΔΕ, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε πρόνοια, άθληση, πολιτισμό, τη σχολική στέγη, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

Ν. Σακούτης:Στόχος μας να βάλουμε φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές”

Ο Συντονισμός Αιρετών είναι μια συλλογικότητα που συσπειρώνει ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βάθμου, από όλη τη χώρα. Δημιουργήθηκε το 2016, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, για μια αντιμνημονιακή ριζοσπαστική εναλλακτική πορεία της Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου, κ. Νίκος Σακούτης ανέφερε:

Γιατί οι συνάδελφοί σας να ψηφίσουν εσάς για την προεδρία της ΠΕΔΑ;

Ο σημερινός συσχετισμός  εκπροσώπησης των δημοτικών δυνάμεων στη Γ.Σ. της ΠΕΔΑ δεν ευνοεί σε καμιά περίπτωση τη δική μας συμμετοχή, σε οποιδήποτε μορφή διοίκησης. Εμείς, ως παράταξη, θα συνεχίσουμε τη μαχητική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας και επιζητώντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών. Είναι κοινή διαπίστωση ότι 15 χρόνια τώρα εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέσω των μνημονίων, μνημονιακών νόμων, μεσοπροθέσμων κ.λ.π οι δήμοι λειτουργούν ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης και όχι δίπλα στους πολίτες. Τις πολιτικές αυτές θέλουμε να ανατρέψουμε.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αν βρίσκεστε στον Προεδρικό θώκο της ΠΕΔΑ;

Προτεραιότητα της παράταξής μας είναι να συμβάλουμε, συμμετέχοντας ενεργά με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο κινημάτων, αιρετών, δημοτών και εργαζομένων που θα βάλει φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές, προβάλοντας και διεκδικώντας μια άλλη αντζέντα με περιεχόμενο:

την προστασία από την ακρίβεια,

την ενεργειακή φτώχεια,

την προστασία της λαϊκής κατοικίας,

τα προβλήματα των νέων,

την ποιότητα ζωής,

τη δημοκρατική λειτουργία των δήμων με θεσμοθετημένη τη συμμετοχή των πολιτων στις αποφάσεις,

την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των δήμων.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Αττικής;

Οι δήμοι της Αττικής αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα που με το χρόνο τους καθιστούν ανεπαρκείς στη στοιχειώδη λειτουργία τους.  

Η συνεχής υποχρηματοδότηση που βάσει των μεσοπρόθεσμων θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια( η παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων της έχει ξεπεράσει τα 30 δις τα τελευταία 14 χρόνια, μόνο φέτος αντί για 7,5 δις θα δοθούν στους δήμους 1,8 δις),

η αποψίλωση από το μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό( ουσιαστικά συνεχίζεται η μη πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού) με συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών τους που οδηγεί στην άμεση και έμεση ιδιωτικοποίηση,

η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας σε συνδυασμό με τις ελλειπείς κοινωνικές υπηρεσίες τους,

η διαχείριση των απορριμμάτων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην Αττική , αφού επιδιόκεται από τους κυβερνώντες λύση με βάση την προώθηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων με κατασκευή φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας και επικίνδυνων και κοστοβόρων μονάδων καύσης σε βάρος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Σοβαρότατο πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και διέπει τη λειτουργία τους, που αποξενώνει τους πολίτες, περιθωριοποιεί τα δημοτικά συμβούλια , ακυρώνει το αυτοδιοίκητο της Τ.Α.  Η δυνατότητα, δε, δημιουργίας ‘’Αναπτυξιακών Οργανισμών’’ ως Ανώνυμες Εταιρίες, ακυρώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ίδιων των δήμων.

Σε ποιους τομείς μπορεί η ΠΕΔΑ να σταθεί αρωγός στους δήμους;

Δ)Η ΠΕΔΑ πρέπει να μπει μπροστά συντονίζοντας τις διεκδικήσεις και οργανώνοντας τους αναγκαίους αγώνες. Να υπερασπιστεί το θεσμό της αυτοδιοίκησης απέναντι στη λογική του ‘’ επιτελικού κράτους’’ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Τι θα διεκδικήσετε από την κυβέρνηση;

Θα διεκδικήσουμε ώστε να έχουμε δήμους που να μπορούν να σταθούν αρωγοί στις ανάγκες των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων, που σημαίνει ότι θα διεκδικήσουμε την επιστροφή των – πάνω από 30 δις – παρακρατηθέντων -υπεξαιρεθέντων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την εφαρμογή του νόμου για τους θεσμοθετημένους πόρους, την πρόσληψη μόνιμου και αναγκαίου προσωπικού, την ενίσχυση των υπηρεσιών των δήμων με κατάργηση της ανταποδοτικότητας, την δημιουργία  δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (η πανδημία ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη), την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας με προώθηση της παρουσίας στη λήψη των αποφάσεων. Εν τέλει διεκδίκηση πολιτικών για τις ανάγκες των πολλών κι όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων.