


ΚΕΔΕ: Σε πρώτο πλάνο χρηματοδότηση, ΔΕΥΑ, ενέργεια, προσωπικό και παιδικοί σταθμοί
ΚΕΔΕ: Σε πρώτο πλάνο χρηματοδότηση, ΔΕΥΑ, ενέργεια, προσωπικό και παιδικοί σταθμοί
Με την ενημέρωση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Λάζαρου Κυρίζογλου, για τις τελευταίες εξελίξεις και τις παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ σε κρίσιμα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η οικονομική ενίσχυση των Δήμων, οι οφειλές των ΔΕΥΑ, η απόδοση του τέλους ταφής, το ενεργειακό κόστος, η στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, το νέο πρόγραμμα 55-67 της ΔΥΠΑ, καθώς και το νέο πλαίσιο για το Ενιαίο Τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Ένωση «συνεχίζει με σταθερότητα και τεκμηριωμένες θέσεις να αναδεικνύει τις ανάγκες των Δήμων και να διεκδικεί λύσεις στα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών» και πρόσθεσε: «Οι Δήμοι χρειάζονται τους πόρους και τα εργαλεία για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει με συνέπεια να διεκδικεί και να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ισχυρή και λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στο ΥΠΕΝ για ΔΕΥΑ και τέλος ταφής
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου.
Στη συνάντηση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των οφειλών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, καθώς και η απόδοση στους Δήμους των ποσών που συνδέονται με το τέλος ταφής. Η ΚΕΔΕ αναμένεται να θέσει στον Υπουργό και άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και σχετίζονται με τους Δήμους.
Ο Λ. Κυρίζογλου ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι υπάρχει διαβεβαίωση πως τα σχετικά ποσά για την απόδοση των ποσών που συνδέονται με το τέλος ταφής θα αρχίσουν να αποδίδονται στους Δήμους.
Έκτακτη επιχορήγηση 140 εκατ. ευρώ
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε επίσης ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ύψους 140 εκατ. ευρώ
Η ΚΕΔΕ θεωρεί σημαντική την έκτακτη αυτή ενίσχυση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα σταθερό και επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης που θα επιτρέπει στους Δήμους να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αποτελεσματικά τις πολιτικές τους.
Παιδικοί σταθμοί και πρόγραμμα 55-67
Όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την παράταση της αδειοδότησης των παιδικών σταθμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δομών και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των οικογενειών.
Παράλληλα, για το 2027 θα ζητήσει τον έγκαιρο σχεδιασμό και την κατάρτιση νέου προγράμματος 55-67 από τη ΔΥΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των Δήμων με ανθρώπινο δυναμικό και την κάλυψη αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών.
Νέο πρόγραμμα προσλήψεων: Ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες για νέο πρόγραμμα προσλήψεων το 2027, συνολικά 20.870 θέσεων στη Δημόσια Διοίκηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι έχει ανακοινωθεί πως το 14% αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν το ποσοστό αφορά μόνο τους Δήμους ή συνολικά Δήμους και Περιφέρειες.
Ο Λ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ανάγκες των Δήμων παραμένουν σημαντικές και ότι το συγκεκριμένο ποσοστό δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψή τους και ότι η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις της για την ενίσχυση των Δήμων με το αναγκαίο προσωπικό.
Χρηματοδότηση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έθεσε επίσης, με απόφασή του, το ζήτημα της χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι η εκ των προτέρων εγγραφή στους δημοτικούς προϋπολογισμούς ποσών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση δυσχεραίνει την κατάρτιση ρεαλιστικών προϋπολογισμών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κατάρτιση των ετήσιων προϋπολογισμών των ΟΤΑ.
Για τον λόγο αυτό, ζητά οι σχετικές πιστώσεις να εγγράφονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων μετά την έκδοση των αποφάσεων κατανομής ή άλλων πράξεων με τις οποίες προσδιορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης που αναλογεί σε κάθε Δήμο.
Παράλληλα ζητά ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνεται υπόψη να προκύπτει με βάση τους υπηρετούντες εργαζομένους και όχι τους προβλεπόμενους στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Έπεται η συζήτηση για τον κρατικό Προϋπολογισμό
Ο πεόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού.
«Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα αναλυτικά», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, προαναγγέλλοντας την αναλυτική εξέταση των προβλέψεων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο επίκεντρο το ενεργειακό κόστος
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο για την κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί, μετά τις παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ, σχετικά με τα αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των Δήμων.
Όπως σημείωσε, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους Δήμους είναι υπερδιπλάσιο από αυτό άλλων φορέων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει θέσει το ζήτημα στα αρμόδια Υπουργεία και θα συνεχίσει να διεκδικεί δικαιότερη τιμολόγηση για τους Δήμους, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Προτάσεις για Ενιαίο Τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών:
Την αναστολή της εφαρμογής των άρθρων 388 έως 391 του Ν. 5314/2026 για το οικονομικό έτος 2027 και τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού μέχρι την ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας.
Τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό και δίκαιο σύστημα που θα διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ν. 5314/2026) για το Ενιαίο Τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού.
Λάζαρος Κυρίζογλου: «Διεκδίκηση λύσεων για τις τοπικές κοινωνίες»
«Η ΚΕΔΕ συνεχίζει τον θεσμικό διάλογο και την τεκμηριωμένη διεκδίκηση, με στόχο οι Δήμοι να διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τα κατάλληλα εργαλεία για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», πρόσθεσε ο Λ, Κυρίζογλου και κατέληξε: «Οι Δήμοι βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον πολίτη. Χρειάζονται τους πόρους και τα εργαλεία για να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην αποστολή τους. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, θεσμικά και τεκμηριωμένα, να διεκδικεί λύσεις για την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ


Δήμος Αθηναίων: Σημαντική συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για επτά ακίνητα και εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ
