O Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βράβευσε τα σχολεία για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας και Διαλογής στην Πηγή

Gov.gr: Ξεκινά η ψηφιακή ταξινόμηση όλων των οχημάτων
21 Ιουνίου 2023
Πρόταση Δήμου Πάργας για δημιουργία περιπατητικών διαδρομών
21 Ιουνίου 2023
Show all

O Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βράβευσε τα σχολεία για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας και Διαλογής στην Πηγή

Εκδήλωση επιβράβευσης των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης, για τη συμμετοχή τους στο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Διαλογή στην Πηγή».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό φορέα ΝοWaste21, την τρέχουσα σχολική χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε και περιλάμβανε την εκπαίδευση της σχολικής κοινότητας της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνδυασμό με Διαλογή στην Πηγή 6 ρευμάτων Ανακύκλωσης. Το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα, υποστηρίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος έχει δώσει την αιγίδα του στα εκπαιδευτικά προγράμματα της NoWaste21, από τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ): την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), την Ανακύκλωση Συσκευών, την ΑΦΗΣ καθώς και από την εταιρία RECYCOM.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου κο Μιλτιάδη Καβράκο ο οποίος προλόγισε το πρόγραμμα και ζήτησε από τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να απευθύνει χαιρετισμό. Ο Δήμαρχος, επαίνεσε όλα τα σχολεία για την προσπάθεια που κάνουν στον τομέα της Ανακύκλωσης ενώ σε μια διαδραστική συζήτηση που είχε με τους μαθητές που παρακολουθούσαν την εκδήλωση, τους προέτρεψε να συνεχίσουν το ίδιο δυναμικά αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας Υπηρεσίας Δόμησης και Τεχνικών Έργων κος Νικόλαος Βάσης που έκανε μία σύντομη αναφορά στα πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αποκομιδής Απορριμμάτων και Καθαρισμού Κοινοχρήστων Χώρων Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κος Παναγιώτης Σωτηρόπουλος καθώς και η πρόεδρος της Nowaste21 κα ‘Εφη Τριτοπούλου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσίαση στιγμιότυπων από την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες όπως και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανακύκλωσης των σχολείων.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι από τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), ο κος Δ. Παπασωτηρίου, Υπεύθυνος Τμήματος Marketing & OTA της Eλληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και οι κ.κ Χ. Μπόχαλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Β. Τσουκαλά από την Ανακύκλωση Συσκευών, οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση, εξήραν τις επιδόσεις των μαθητών και παρέδωσαν τα βραβεία στα διακριθέντα σχολεία του Δήμου.
Η επιβράβευση σχολικής κοινότητας με δώρα για όλο το σχολείο και όχι για μεμονωμένους μαθητές, σκοπό έχει να αναδείξει την αξία της συμμετοχικής προσπάθειας ενώ οι διακρίσεις δεν αφορούν σειρά κατάταξης αλλά διαφορετικές κατηγορίες που σχετίζονται με τον δείκτη ποσότητας Ανακύκλωσης Συσκευασιών ανά μαθητή, με την συνολική επίδοση στην Ανακύκλωση Συσκευασιών (Χαρτί, πλαστικό-μέταλλο-PMD, πλαστικά καπάκια) που συναντώνται στα σχολεία, όπως και την συνολική επίδοση Ανακύκλωσης στα απόβλητα Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ).
Τα ξεχωριστά δώρα προσέφεραν η ΕΕΑΑ, η Ανακύκλωση Συσκευών και η Νοwaste21.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Διάκριση, για τις συνολικές ποσότητες Ανακύκλωσης συσκευασιών/μαθητή:
Δημοτικό Σχολείο Βουλιαγμένης, με 7 κιλά – συνολική ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών

2. Διάκριση για την συνολική ποσότητα Ανακύκλωσης συσκευασιών κατά την διάρκεια του έτους :

2ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας

3. Διάκριση για την συνολική επίδοση στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

3ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας

Να σημειωθεί ότι δώρα πήραν και σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία παρακολούθησαν τις διαδραστικές εκπαιδεύσεις κατά την διάρκεια του σχολικού έτους.

Από τα 10 Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που συμμετείχαν, δώρα παρέλαβαν το 2ο Γυμνάσιο Βούλας και το ΕΠΑΛ Βάρης μέσω κλήρωσης.

Στα υπόλοιπα σχολεία δόθηκαν επιστολές επιβράβευσης από τον Δήμαρχο ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μαθητές από τα Δημοτικά σχολεία ανέβηκαν στην σκηνή και περιέγραψαν τις εντυπώσεις τους γύρω από το ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας που τους παρέχει ο Δήμος μέσω του περιβαλλοντικού φορέα NoWaste21.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της γιορτής ο Δήμαρχος κος Γ. Κωνσταντέλλος όπως και οι εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας που ήταν παρόντες, υπέγραψαν Συμφωνία για το Περιβάλλον για την αύξηση της Ανακύκλωσης την ερχόμενη σχολική χρονιά, ενισχύοντας την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος για ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους τους κατοίκους.
Καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης, δημιουργίες μαθητών με ανακυκλώσιμα υλικά εκτίθονταν σε ειδικά διαμορφωμένα stand ενώ η Ανακύκλωση Συσκευών διένειμε ενημερωτικό υλικό.
Η εκδήλωση έληξε με κλήρωση δώρου από την Nowaste21 σε ένα μαθητή.