Πράσινο Κίνημα: «Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό»

Αθ. Ακρίβος: “Το 15% του δασικού πλούτου της χώρας μας καταστρέφεται κάθε χρόνο”
21 Μαρτίου 2020
Όσα πρέπει να ξέρετε για την απαγόρευση της κυκλοφορίας – Εδώ θα βρείτε τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας
23 Μαρτίου 2020
Show all

Πράσινο Κίνημα: «Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό»

Και η πανδημία του κορωνοϊού αναδεικνύει την σημασία του νερού και στην ατομική υγιεινή

Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού και είναι μια ευκαιρία να ενημερωθούμε και κυρίως να ενεργοποιηθούμε ώστε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «το νερό και η κλιματική αλλαγή» και το πώς σχετίζονται αδιάρρηκτα μεταξύ τους. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αναγκαιότητα ανάληψης άμεσης δράσης σχετίζεται με την επίτευξη του Στόχου 13 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση στο νερό, επηρεάζοντας άμεσα την προσπάθεια για την επίτευξη και του Στόχου 6 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο οποίος ο οποίος ορίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέχρι το 2030.
Σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό (στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο κ.α) και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι “το δικαίωμα στο πόσιμο νερό και στην αποχέτευση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”.
Το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό σημαίνει ότι όλοι, χωρίς διακρίσεις, έχουν το δικαίωμα σε επαρκή, φυσικά προσιτή και οικονομικά προσιτή παροχή πόσιμου νερού αποδεκτής ποιότητας για προσωπική και οικιακή χρήση, προσωπική και οικιακή υγιεινή, ρούχα, παρασκευή τροφίμων κ.τ.λ.
Για το Πράσινο Κίνημα, προκειμένου να μην «αφεθεί κανείς», πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ένταξη όσων έχουν περιθωριοποιηθεί ή παραμεληθεί. Οι υπηρεσίες ύδρευσης πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και η ύπαρξή τους πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Τονίζουμε ότι το Πράσινο Κίνημα είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας.
Το δικαίωμα στο νερό πρέπει να αναγνωρίζεται ως καθολικό δικαίωμα στα νομικά και κανονιστικά πλαίσια και είναι ζωτικής σημασίας να διατεθούν επαρκείς οικονομικοί πόροι σε εκείνους που το χρειάζονται με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.
Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού SARS CoV-2 (κορωνοϊός), η οποία αυτή τη στιγμή πλήττει δεκάδες χώρες αναδεικνύει την σημασία του νερού και στην ατομική υγιεινή. Η σωστή υγιεινή των χεριών, και του σώματος γενικότερα, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε πλήθος παθογόνων. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η διασφάλιση τόσο της υψηλής ποιότητας όσο και της επαρκούς ποσότητας νερού για να καλυφθεί και αυτή η ανθρώπινη ανάγκη.
Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, σε δήλωσή του ανέφερε σχετικά: «Για το Πράσινο Κίνημα τα νερά ανήκουν στην κατηγορία των κοινών αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό. Ειδικότερα για τη χώρα μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, τονίζουμε για ακόμα μία φορά την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων αλλά και το γεγονός ότι είναι επιβεβλημένο να γίνουν έργα υποδομής.
Όσον αφορά το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού που είναι «το νερό και η κλιματική αλλαγή» θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η καθυστέρηση στη δράση για την κλιματική αλλαγή είναι εξίσου επικίνδυνη με την παράβλεψη των επιπτώσεών της που βιώνουμε πλέον και στην καθημερινή μας ζωή. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κύκλο του νερού στη φύση, έχοντας άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα των διαθέσιμων υδατικών πόρων όσο και στην ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό, η ανάληψη δράσης εκ μέρους των κρατών πρέπει να είναι άμεση».