Δήμος Κατερίνης: 1o Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού & του Δάσους
Σε μία γαστρονομική γιορτή με θεματικές διαδρομές εμπειρίας απλωμένες στα Πιέρια Όρη, σε ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις και μυρωδιές, με επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα και τους ανθρώπους που επενδύουν στην ευλογημένη αυτή γη, προσκαλεί η Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δ. Κατερίνης.
Ο λόγος για το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού & του Δάσους, στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου. Το διήμερο γιορτής πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας, του πολιτιστικού συλλόγου και επιχειρηματιών του τουρισμού του Άη – Δημήτρη.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα στο κέντρο του Αγίου Δημητρίου Πιερίας, να παρακολουθήσουν μαγειρικές επιδείξεις, καθώς και να συμμετέχουν σε γαστριμαργικές, φυσιολατρικές και ιστορικές παράλληλες εκδηλώσεις, από τον Άγιο Δημήτριο έως την Ράχη, την Άνω Μηλιά και το Ελατοχώρι, απολαμβάνοντας παντού μοναδικές γεύσεις του τόπου.
Τόπος με ιστορία και γαστρονομία
Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος:«Με στόχο την εξωστρέφεια, σχεδιάσαμε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν που διαθέτει ο ορεινός Δήμος Κατερίνης, ένας προορισμός που διακρίνεται για την ιστορία, την αυθεντικότητά του, αλλά όπως θα διαπιστώσει ο επισκέπτης και για τη γαστρονομία του».
Όπως σημειώνει από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μαρία Τερζίδου:
«Η έως σήμερα ανταπόκριση για τη διοργάνωση, για το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους στον Τίταρο και τα Πιέρια Όρη , όχι μόνο των φορέων, των συλλόγων, των επαγγελματιών, αλλά και του κόσμου είναι ενθουσιώδης. Το πρώτο αυτό εγχείρημα είναι απόρροια της αδιάλειπτης παρουσίας μας δίπλα στον επαγγελματία και την επιχειρηματικότητα. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, να αναδείξουμε τη Γαστρονομία, καθώς και καινοτόμα προϊόντα του τόπου μας. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε επισκέπτες με ιδιαίτερες αναζητήσεις τόσο γαστρονομικές όσο και φυσιολατρικές. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μας που καταθέτουν ψυχή για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί στην ανάδειξη του τουριστικού προορισμού μας» .
Το αναλυτικό πρόγραμμα της διήμερης γιορτής διαμορφώνεται ως εξής:
Σάββατο 25/06/2022
10.30 π.μ. Λεωφορείο Κατερίνη Αγ Δημήτριος (ΚΤΕΛ ΠΙΕΡΙΑΣ)
10.30 π.μ. Περιπατητική διαδρομή και κέρασμα, Αγ. Δημήτριος (Ελένη Δημάτη/Σωτηρία Ουσταμπασίδου)
11.30 π.μ. Λεωφορείο Αγ. Δημήτριος – Ράχη
12.00 μ. Επίσκεψη σε παραγωγό / Κερασοπαραγωγός Μπίνιας Κώστας , Ράχη
13.00 Λεωφορείο Ράχη – Αγ. Δημήτριος
13.00-20.00 Παραγωγοί, Αγ. Δημήτριος/κέντρο
16.00 Live cooking – Μαγειρική επίδειξη/Παραδοσιακή Χορτόπιτα, Αγ. Δημήτριος/κέντρο – Ξενοδοχείο Δημάτη
17.00 Live cooking – Μαγειρική επίδειξη/Μαύρος χοίρος στη γάστρα με μυρωδικά Ολύμπου, Αγ. Δημήτριος/κέντρο – Ξενοδοχείο Δημάτη
18.30 Λεωφορείο Κατερίνη επιστροφή
19.00 Tasting Τυρί & Κρασί, Αγ. Δημήτριος/Ξενοδοχείο Δημάτη (ChefStories).
Κυριακή 26/06/2022
9.30 π.μ. Λεωφορείο Κατερίνη – Αγ. Δημήτριος (ΚΤΕΛ ΠΙΕΡΙΑΣ)
11.00 π.μ. Λεωφορείο Αγ. Δημήτριος – Μηλιά
12.00 μ. Διαδρομή και ιστορική επίσκεψη, Εκκλησία Αγ. Παρασκευής, Μονή Κοσμά του Αιτωλού, Πύργος Λαζαίων-αρχ/κός χώρος, μονοπάτι της Αγάπης. (Άνω Μηλιά-Πούλιος Γιάννης/ Σωτηρία Ουσταμπασίδου).
13.00 Λεωφορείο Άνω Μηλιά – Ελατοχώρι
14.00 Επίσκεψη σε παραγωγό/Γευσιγνωσία τσάι (4 είδη)
Επίσκεψη στο εργαστήριο, Πλατεία Ελατοχώρι (Αναστασία Μποστανίτη/Αντώνης Λιάβας Διεθ. Δημ. Σχολείου Ρητίνης)
15.15 Επιστροφή στον Αγ. Δημήτριο
11.00-19.00 Παραγωγοί, Αγ. Δημήτριος/κέντρο
16.00 Live cooking – Μαγειρική επίδειξη (Παραδοσιακή Μαγείρισσα : Κεφτεδάκια με κουρκούτι), Αγ. Δημήτριος/κέντρο-Πολιτιστικός Σύλλογος
17.00 Live cooking – Μαγειρική επίδειξη (Φασόλια Αγ. Δημητρίου), Αγ.Δημήτριος/κέντρο Πολιτιστικός Σύλλογος
17.00 Tasting Βότανα Μέλι, Αγ. Δημήτριος / Κτήμα Μπέλλου